Мін'юст прокоментував рішення ОАСК щодо директора НАБУ Ситника

Міністерство не може вносити зміни до ЄДР, щоб виконати рішення Конституційного Суду
Мін'юст прокоментував рішення ОАСК щодо директора НАБУ Ситника
Денис Малюська (фото: УНІАН)
27 Жовтня 2020, 20:23
читать на русском

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що наразі немає правової підстави та повноважень виключати інформацію про Артема Ситника як директора Національного антикорупційного бюро з Єдиного державнього реєстру, тому він залишиться на посаді.

Про це він написав у Facebook.

Малюська зазначив, що Міністерство юстиції України не може вносити зміни до Єдиного державного реєстру, щоб виконати будь-яке рішення Конституційного Суду України або ж окремої ухвали.

Зміни до інформації, що містяться у реєстрах вносяться державними реєстраторами, а Мін’юст лише розглядає скарги на дії реєстраторів та вносить дані у ЄДР виключно за результатами розгляду таких скарг, - написав він.

Міністр наголосив, що часи, коли у Мін’юсті була Реєстраційна служба та реєстратори давно минули, тому наразі ані правової підстави, ані повноважень виключати інформацію про Ситника як директора НАБУ з ЄДР немає і він там залишиться.

Читайте також

Він також додав, що питання про те, чи є НАБУ органом виконавчої влади, чи ні, однозначно та до кінця поки що не вирішене. КСУ у своєму рішенні вказав, що НАБУ має ознаки центрального органу виконавчої влади, однак чіткої тези про те, що це таки орган виконавчої влади – немає.

Малюська (досьє Дениса Малюськи) зазначив, що положення закону про НАБУ у частині процедури призначення директора НАБУ все ще чинні та залишаться такими до 17 грудня 2020.

Ну і якщо підбити підсумок, то статус-кво щодо НАБУ і його керівника не змінився.

НАБУ як був, так і залишається повноцінно функціонуючим правоохоронним органом, хоча стурбованість ОАСК я до певної міри поділяю.

Прогалини у регулюванні після рішень КСУ виникають і їх будемо врегульовувати, - написав він.

Читайте також

Нагадаємо, що 28 серпня Конституційний Суд дійшов висновку, що п’ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро, яке належить до органів виконавчої влади.

27 жовтня 2020 року Окружний адміністративний суд Києва, розглядаючи позов колишнього співробітника НАБУ Олександра Карєєва, вирішив, що директор НАБУ Артем Ситник має передати свої повноваження одному із своїх заступників, для виконання рішення Конституційного Суду. ОАСК дав Ситнику 1 місяць, щоб звільнити посаду.

У Національному антикорупційному бюро України заявили, що рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо діяльності директора НАБУ Артема Ситника є заангажованим і абсурдним у правовому сенсі. НАБУ вважає це втручанням у свою роботу і буде оскаржувати його.

Глава Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк заявив, що рішення його суду щодо директора НАБУ Артема Ситника законне.

1