Втручання у роботу: НАБУ прокоментувало рішення ОАСК щодо Ситника

Ситник продовжує виконувати свої повноваження, а НАБУ працює в штатному режимі
Втручання у роботу: НАБУ прокоментувало рішення ОАСК щодо Ситника
НАБУ. Фото: Facebook
27 Жовтня 2020, 16:47
читать на русском

У Національному антикорупційному бюро України заявили, що рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо діяльності директора НАБУ Артема Ситника є заангажованим і абсурдним у правовому сенсі. НАБУ вважає це втручанням у свою роботу і буде оскаржувати його.

Про це повідомила пресслужба НАБУ у Facebook.

У НАБУ заявили, що справжня мета рішення - це "заблокувати роботу інституції, яка викрила суддів ОАСК на масштабних зловживаннях та спробі захоплення влади".

Рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо діяльності Національного бюро та директора НАБУ є заангажованим і абсурдним у правовому сенсі, - повідомило бюро.

НАБУ наголосило, що 26 жовтня 2020 року ОАСК ухвалив рішення, яке, із-поміж іншого, зобов’язує Кабмін визначити окремого міністра та направити його до НАБУ для координації діяльності інституції, надає вказівки Раді національної безпеки та оборони взяти під контроль діяльність Національного бюро та містить ще низку вказівок, у тому числі — заступникам Директора НАБУ.

Читайте також

Національне бюро розцінює це рішення ОАСК  як втручання у свою роботу і, безумовно, буде оскаржувати його.

Фактично, йдеться про спробу у будь-який спосіб усунути з посади директора НАБУ як гаранта інституційної незалежності та спроможності організації розслідувати факти вчинення корупційних дій посадовцями топрівня та перетворити сам орган у керовану "кишенькову" структуру, - повідомили у НАБУ.

Зазначається, що наслідком цього стане повне блокування розслідувань багатомільярдних корупційних зловживань в українській владі.

У НАБУ наголосили, що звільнення директора НАБУ з посади може відбуватися виключно на підставах, передбачених Законом "Про Національне антикорупційне бюро України".

Наразі таких підстав не існує. Тож Артем Ситник продовжує виконувати свої повноваження, НАБУ працює в штатному режимі. Будь-які спроби ОАСК знайти обхідні шляхи для реалізації суддями, підозрюваними у захопленні влади, своїх амбіцій є такими, що нищать довіру до судової влади та справедливого судочинства, - заявили в бюро.

Читайте також

Нагадаємо, що 28 серпня Конституційний Суд дійшов висновку, що п’ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро, яке належить до органів виконавчої влади.

27 жовтня 2020 року Окружний адміністративний суд Києва, розглядаючи позов колишнього співробітника НАБУ Олександра Карєєва, вирішив, що директор НАБУ Артем Ситник має передати свої повноваження одному із своїх заступників, для виконання рішення Конституційного Суду. ОАСК дав Ситнику 1 місяць, щоб звільнити посаду.

1