У Ситника є місяць, щоб піти з посади директора НАБУ - ОАСК

Дія указу про призначення Ситника "штучно продовжується"
У Ситника є місяць, щоб піти з посади директора НАБУ - ОАСК
Артем Ситник. Фото: НАБУ / Facebook
27 Жовтня 2020, 15:27
читать на русском

Окружний адміністративний суд Києва, розглядаючи позов колишнього співробітника НАБУ Олександра Карєєва, вирішив, що директор НАБУ Артем Ситник має передати свої повноваження одному із своїх заступників, для виконання рішення Конституційного Суду. ОАСК дав Ситнику 1 місяць, щоб звільнити посаду.

Про це повідомила пресслужба ОАСК.

Карєєв у суді хотів поновитися на посаді і мав "обґрунтовані підстави подати заяву про встановлення способу та порядку виконання судового рішення, оскільки прийняття наказу про поновлення на посаді на підставі рішення суду особою яка не має відповідних повноважень, на думку позивача, не призведе до поновлення його прав".

Розглядаючи позов колишнього співробітника НАБУ, ОАСК виявив "невиконання" рішення Конституційного Суду, який визнав наказ президента Петра Порошенка про призначення Ситника неконституційним.

Читайте також

Суд наголосив, що рішення про звільнення Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро не виконується більше місяця, а дія указу про призначення Ситника "штучно продовжується".

Зазначається, що оскільки Ситник достроково втратив повноваження, то з 29.08.2020 року один з заступників директора НАБУ, відповідно до встановленого розподілу обов'язків, зобов’язаний був приступити до виконання обов’язків директора НАБУ, але не виконав свій обов’язок, визначений в абз.2 ч.5 ст.19 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади".

ОАСК виніс окремі ухвали і направив їх до Державного бюро розслідувань, кожному із заступників Ситника, Кабінету міністрів, Раді національної безпеки і оборони України, а також до Мін'юсту:

  • ДБР надати вказівку щодо відкриття справ за статтями 109 (захоплення влади. - ред.), частиною 4 статті 382 (невиконання судового рішення. - ред.), частинами 1 та 2 статті 353 КК України (самовільне присвоєння владних повноважень. - ред.).
  • КМУ надати вказівку щодо вжиття заходів щодо забезпечення виконання законів та Конституції України.
  • РНБО надати вказівку щодо здійснення заходів по координації і контролю діяльності НАБУ щодо виконання рішення Конституційного суду.
  • Мін’юсту рекомендувати внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб на підставі згаданого рішення КСУ.

Читайте також

Нагадаємо, що 28 серпня Конституційний Суд дійшов висновку, що п’ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро, яке належить до органів виконавчої влади.

1