Якими критеріями послуговується МОЗ при виборі вакцини, не відомо

Валентина Варава

Волонтерка

Якими критеріями послуговується МОЗ при виборі вакцини, не відомо
Коронавірус, вакцина (фото: South China Morning Post)
27 Січня 2021, 08:53
читать на русском
Ситуації із закупівлями повторюються через те, що залишаються безкарними

Мало хто, з тих, хто розуміє, що відбувається в Міністерстві охорони здоров’я здивований.

Чи траплялись схожі ситуації раніше

Ситуація коли відсувають державні медичні закупівлі, які можуть спокійно, незаангажовано, за тендерами закуповувати трапляється уже не вперше. Певна, що чимало людей ще пам’ятають ситуацію із закупівлею МОЗом захисних костюмів для медиків.

Тобто ситуація, на жаль, звична. Найголовніше, що ми бачимо, що ця ситуація повторюється. А повторюється вона тому, що залишається безкарною.

Читайте також інтерв'ю Парламент.UA з Валентиною Варавою: МОЗ замовчує правду: волонтерка про катастрофічну ситуацію у медицині

Чому саме китайська вакцина

Також цікавий вибір вакцини. Скажімо, ми, на своєму маленькому рівні, закуповуємо медичне обладнання для лікарень у зв’язку з COVID-19. Ми аналізуємо ринок, визначаємо необхідні параметри, переглядаємо ціни та вибираємо постачальників та сервіс.

Тож цікаво розуміти, якими критеріями послуговується МОЗ при виборі вакцини. Чому не йдеться про Pfizer? Ми ж бачимо, що вони заявили, що з ними Україна не вела жодних перемовин. Чи вакцина Astrazeneca, яка показує набагато кращі результати, чому не велися перемовини?

Можливо тут все гаразд, але тема болюча, а пояснень чи взагалі комунікації немає зовсім.

Чому посередником обрали саме "Лекхім"

Чому обрали одну фірму-постачальника та ще й таку? Це питання до тих, хто спостерігає за цими корупційними скандалами фактично від початку пандемії коронавірусу. Ми тільки й бачимо, то гучний скандал з багаторазовими костюмами, то нескінченні скандали щодо "Великого будівництва" та цільового використання цих коштів.

Якою має бути реакція влади

Напевно в нашій країні мають бути інститути, які контролюють такого роду прийняття рішень. Вони усі мовчать. І це питання власне до влади, яка або не контролює, що відбувається, або покриває те, що коїться в Україні.

Все це виглядає жахливо саме відсутністю реакції. У цивілізованій країні після такої кількості скандалів чиновники вже були б змушені піти, а у нас це не відбувається. Це та ж система важелів та противаг, яка у нас не працює. І це страшно.

Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі Парламент.UA: Корупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову


КОНТЕКСТ: Україна домовилась про закупівлю вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 китайської фірми Sinovac. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що на вимогу китайського постачальника, закупівлею займатиметься приватна компанія. Нею стала "Лекхім", пов'язана з ексрегіоналкою Раїсою Богатирьовою.

Однак журналісти Chas News зателефонували у компанію Sinovac, де їм повідомили, що саме український уряд наполіг на роботі через посередника.