За чотири роки електроенергія подорожчає більше ніж втричі - експерт

Юрій Корольчук

експерт з енергетичних питань

За чотири роки електроенергія подорожчає більше ніж втричі - експерт
(Фото: УНІАН)
27 Травня 2021, 11:39
читать на русском
Скільки має коштувати електроенергія для українців і чому вона дорожчатиме і далі

В уряді анонсували підвищення тарифів на електроенергію з 1 липня. Вартість тарифу у кожному регіоні відрізнятиметься, через різну ціну на доставку електроенергії. У Києві тариф буде найнижчим, а на Луганщині – найвищим.

Чому зростає ціна на електроенергію

Говорити, що підвищення тарифів на електроенергію не обґрунтоване не варто. Адже якщо говорити про ціну, яку маємо зараз - 1,68 грн за кіловат, то з цієї суми десь 1,65 грн в середньому йде тільки на платіж за розподіл та доставку. І тільки десь 3 копійки - це вартість самої електроенергії, однак собівартість виробництва електроенергії більша і на атомних електростанція, і на теплових. Більше того саме АЕС постачають електроенергію для населення в основному по цій пільговій ціні фактично. Взагалі вони по 15 копійок продають електроенергію для гарантованого покупця, а за нинішніх умов можуть отримати тільки 3 копійки.
Їм потрібні гроші, аби не просто планувати ремонти блоків АЕС, а й виводити з експлуатації. Водночас кошти на усі роботи вони можуть взяти тільки з тарифу, який платить споживач. Тому ціна, яка зараз потрібна мінімальна це 2,5 грн, аби 1-1,65 грн могли заробити електростанції. Реальна собівартість електроенергії у них зараз десь реально 70-80 копійок.

На скільки здорожчає платіжка за світло

Ще один важливий момент, якщо у нас ринок електроенергії запрацює для населення, то в різних регіонах буде різна вартість саме доставки електроенергії. Адже всюди різні електромережі, протяжність, трансформатори, плюс різна кількість споживачів. Тому ціна буде коливатись, як і казав Бойко, якого звільни з Міненерго, від 2,5 до 4 гривень. І це тільки поки що, далі вона буде ще збільшуватися. Думаю десь 2025 року дійдуть параметри до 6 грн за кіловат. Тож доведеться рухатися у бік підвищення цін.

Чому електроенергія раніше не дорожчала

До цього атомні електростанції дотували, окрім того, тепер теплові електростанції фактичні вийшли з ринку.

Взагалі раніше була одна оптова ринкова ціна на електроенергію. І всі електростанції здавали усю свою електроенергію в ДП “Енергоринок”, а там вже її розподіляли по промисловості, населенню, житлово-комунальному сектору.

А зараз є ринок, теплові електростанції тепер енергію населенню не продають, вони постачають її промисловим споживачам.