Згадкою про “русскій мір” Кремль реагує на “лагідну українізацію”

Віктор Таран

політолог

Згадкою про “русскій мір” Кремль реагує на “лагідну українізацію”
Росіяни (фото з відкритих джерел)
9 Лютого 2021, 13:18
читать на русском
Але канал російської пропаганди й досі не ліквідовано

Чергові заяви Росії про належність України до “русского міра” - це реакція на останні “атаки” української влади проти кремлівської ідеології. Вони випадково збіглися в часі. Спочатку набрав чинності закон про повсюдне обслуговування українською мовою, а потім вже закриття проросійських каналів Медведчука.

Чому в Кремлі знову заговорили про Україну та “русскій мір”

Росіяни у відповідь на всіх своїх каналах розпочали інформаційний контрнаступ: який не увімкни, всюди говорять про наступ України на “русскій мір”. Їхню логіку можна легко зрозуміти. Адже вони очікували від Зеленського скасування закону про мову та квот на радіо та телебачення. Натомість чинна українська влада по суті продовжує дії попередньої влади Порошенка, що була зовсім не до вподоби Кремлю.

Добре, що оточення Зеленського переконало його не скасовувати мовного закону, натомість продовжити так звану “лагідну українізацію”, коли відбувається м’яке заміщення російської мови українською. На відміну від часів Радянського Союзу, коли українська просто заборонялася і витіснялася зі щоденного вжитку.

Росіяни чудово розуміють, що подібні кроки української влади у бік поступової українізації призведуть до розриву “ментальної та духовної пуповини” між Україною та Росією, на існуванні якої вони наполягають.

Завдяки цій українізації наша країна остаточно виривається у свій етнічний простір, як незалежна держава, що будує свій культурний простір відмінний від “русского міра”. А це означає для Росії найстрашніше - це ставить хрест на проєкті “русскій мір”, куди вони окрім України, планували інтегрувати Білорусь і в перспективі навіть інші слов’янські народи. Нині ця ідея ламається і Росія змушена попрощатися з ідеєю здійснювати експансію (культурну, економічну тощо) на захід.

Що чекає на закриті телеканали "112 Україна", NewsOne та ZIK

Що буде з телеканалами прогнозувати важко, адже насправді з ними все тільки починається. Після впровадження санкцій до Верховного суду подано два позови, щодо скасування цього указу президента. Тому на нас чекає мінімум рік публічної перипетії між силовими структурами України та афілійованими особами Медведчука. Тобто такий собі юридичний батл.

Аби влада мала більше козирів в суді та виграла справу, необхідно терміново починати кримінальні провадження за статтею “тероризм” проти Козака та його оточення. Адже це доказова база санкційного указу і якщо найближчим часом цього не відбудеться, генпрокурорка Венедіктова не зробить подання у Верховну Раду, це буде означати що у влади, доказів проти Козака немає. А відтак скасування указу у Верховному суді - це лише питання часу.

Яким буде мовлення заборонених каналів поки триває судова тяганина

Щодо Ютубу, де нині мовлять закриті телеканали “Zik”, “News One” та “112”, з цим проблем немає: умовна аудиторія всіх трьох каналів разом - 400-500 людей.

Але частина журналістів та спікерів вже перейшли на телеканал “Наш” та “Інтер, що відбилося на їхніх рейтингах. “Наш”, наприклад, зараз перший, адже ввібрав у себе аудиторію усіх чотирьох каналів “русского міра”. Тому насправді сказати, що  канал російської пропаганди ліквідований, не можна: він просто локалізувався.

Контекст. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що “русскій мір” був і залишатиметься пріоритетом для російської держави. А лінія заперечення зі сторони Києва щодо цієї "спільності" Москві не подобається. 

1