Американо-українська ракета "Антарес" відправила вантаж на МКС - відео

Ракета-носій має український ступінь ракети
Американо-українська ракета "Антарес" відправила вантаж на МКС - відео
Ракета Фото: NASA у Твіттері
21 Лютого 2021, 23:03
читать на русском

З космодрому на острові Воллопс в США у космос запущено ракету-носій "Антарес", яка має український ступінь ракети.

Про це повідомляє Державне космічне агентство України (ДКАУ) в Фейсбуці.

Зазначається, що "Антарес" доставить на МКС вантажний корабель Cygnus (сузір'я Лебедя), який має близько 3600 кг корисного навантаження. 22 лютого вантаж повинен пристикуватися до космічної станції.

Ракета стартувала 20 лютого о 19 годині 36 хвилин за київським часом із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США).

Ракета-носій "Антарес" складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня було розроблено ДП "КБ "Південне" та виготовлено ДП "ВО ПМЗ" у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), "ЧЕЗАРА", "РАПІД" (Чернігів) на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

Читайте також

У рамках програми "Антарес" українська сторона виконала весь комплекс робіт з проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія, - йдеться у повідомленні ДКАУ.

Прибуття Cygnus до МКС заплановано 22 лютого об 11:40 за київським часом.

Цільові завдання місії:

  • доставлення провізії та речей для екіпажу, матеріалів для наукових досліджень і вивезення з МКС та подальша утилізація у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу;
  • доставлення на МКС суперкомп'ютера SBC-2, розробленого Hewlett Packard і NASA. Він буде використовуватися для аналізу даних про стан здоров'я астронавтів, розшифровки і аналізу їх ДНК прямо на борту МКС, а також для аналізу результатів спостережень за полярними покладами льоду і блискавками в атмосфері Землі;
  • виведення на орбіту низки кубсатів та наносупутників.

Нагадаємо, з 2013 року ракета-носій "Антарес" стартувала 14 разів, 13 з них – успішно.

1