Епідеміологи прогнозують появу олімпійського штаму коронавірусу після Ігор у Токіо

Японські лікарі закликають не проводити Олімпійські ігри
Епідеміологи прогнозують появу олімпійського штаму коронавірусу після Ігор у Токіо
Олімпіада (Фото: pexels)
28 Травня 2021, 01:00
читать на русском

Голова Спілки японських лікарів Наото Уеяма заявив, що проведення Олімпійських ігор в Токіо цього літа, коли десятки тисяч людей з усього світу зберуться в одному місці, може призвести до появи "олімпійського" штаму коронавірусу.

Про це повідомляє Reuters.

Уеяма пояснив, що є небезпека появи нового штаму, оскільки в Японію з'їдуться люди з понад 200 країн.

Всі різні мутантні штами вірусу будуть зосереджені та зберуться тут, у Токіо. Ми не можемо заперечувати можливість навіть нового штаму вірусу, який потенційно може з'явитися після Олімпіади. Якщо це станеться, то циркулюватиме новий токійський олімпійський штам вірусу, що стане величезною трагедією і об'єктом критики навіть протягом 100 років, - сказав лікар.

Наразі уряд Японії збирається продовжити надзвичайний стан на більшості території країни, найімовірніше, до кінця червня. Чиновники кажуть, що надзвичайний стан можуть скасувати лише за кілька тижнів до відкриття Ігор, яке заплановано на 23 липня.

Водночас член Міжнародного олімпійського комітету Джон Коутс заявив, що Олімпіада може проводитися навіть в умовах надзвичайного стану. Однак Уеяма обурений такими заявами.

Щодо цих заяв, жителі Японії справді дуже гніваються, і це тим більше стосується медиків, - сказав Уеяма.

Читайте також

Відомо, що нині Японія переживає черговий спалах коронавірусу. У другому за величиною місті Японії Осаці лікарні переповнені пацієнтами з COVID-19. Лікарі просять владу не проводити Олімпійські ігри.


Контекст. Організатори літньої Олімпіади в Токіо, яку через пандемію коронавірусу перенесли з 2020 на 2021 рік, оголосили, що продовжують підготовку, а у березні 2021 року провели тестові змагання на олімпійських об'єктах.

1