Клімкін: треба дотиснути Білорусь, щоб вона не потрапила до Росії

Ексміністр вважає, що Лукашенко скоро піде, бо "здався Путіну як раб"
Ексклюзив
Клімкін: треба дотиснути Білорусь, щоб вона не потрапила до Росії
Марш пенсіонерів у Білорусі Фото: TUT.BY
29 Червня 2021, 16:33
читать на русском

За Білорусь і білорусів потрібно боротися, бо  вони для нас реально важливі.

Про це колишній міністр закордонних справ України, співзасновник громадської організації "Центр національної стійкості та розвитку" Павло Клімкін сказав в інтерв'ю "Парламент.UA".

За його словами, білоруси з нами поєднані "багатьма історичними, ментальними та іншими речами".

18 червня народні депутати зареєстрували проєкт постанови, якою хочуть розірвати всі дипломатичні стосунки із Білоруссю, окрім питань, які стосуються біженців та політв’язнів. На думку Клімкіна, це не стане якимось додатковим впливом на диктаторську владу сусідньої країни.

Я вважаю, що для нас Білорусь - це шалений виклик для нашої безпеки, при чому не тільки стосовно кордонів, які можуть бути квазіросійськими в майбутньому. Тому розірвання дипломатичних відносин воно завжди робиться як символ, але для чогось. Чи дозволить нам це краще впливати на Білорусь? Я не впевнений. З іншого боку, в нас досі не розірвані дипломатичні відносини із Росією, яка є країною-агресором. Якщо ми розриваємо відносини з Білоруссю, тоді взагалі незрозуміло, а що ми робимо з Росією? Я за те, щоб мати спільну стратегію щодо Білорусі з американцями і з ЄС - це для мене маркер наскільки ми можемо вести взагалі спільну стратегію, - сказав він.

На думку Клімкіна, розрив дипломатичних стосунків з Білоруссю може стати просто символом.

Я насправді проти символів, я за те, щоб боротися за Білорусь і білорусів, вони для нас реально важливі, - каже колишній міністр.

Він нагадав, що ніхто в цивілізованому світі не визнає Лукашенка, проте цивілізований світ формально не йде на розірвання дипломатичних відносин, "оскільки це нічого ні нам, ні комусь іншому не дає".

Ми чітко сказали: ми Лукашенка не визнаємо. Друге, що ми сказали: Лукашенко - злочинець, який здійснив акт державного тероризму і повітряного піратства. Крапка. Це абсолютно чітка позиція. Крім того, Лукашенко постійно займається абсолютно жалюгідним тролінгом України і всіх, хто у нас при владі, починаючи з президента. Йому потрібно на це жорстко і також з тролінгом відповідати, оскільки він став смішним, і сміятися над ним варто. Давайте дотиснемо Білорусь, щоб вона не потрапила до Росії, - додав він.

Клімкін каже, що є надія "витягти Білорусь з кігтів Лукашенка": "Я за те, щоб боротися до останньої секунди за Білорусь".

На його думку, якщо Білорусь повністю буде російська, "потрібно буде ставити жорстку завісу".

І саме тому нам потрібна спільна стратегія. Давайте не робити якихось односторонніх кроків. Лукашенку будемо відповідати жорстко, він - реально бандит і злочинець. Але ми ж говоримо про Білорусь і білорусів, а не про Лукашенка. Лукашенко скоро піде, не звертайте на нього увагу, він здався Путіну як раб, - каже ексміністр.

Нагадаємо, на думку політолога Богдана Петренка, Лукашенко став для Зеленського Путіним №2.

Читайте також