Лукашенко став для Зеленського Путіним №2 – політолог

Богдан Петренко нагадав, що раніше Зеленський вважав Лукашенка своїм другом
Ексклюзив
Лукашенко став для Зеленського Путіним №2 – політолог
Олександр Лукашенко Фото: Сайт президента Білорусі
25 Червня 2021, 16:12
читать на русском

На думку політолога Богдана Петренка, заяви Зеленського про "вагнерівців" і Білорусь, варто розглядати з точки зору періоду, коли ці події відбулися і того, якими тоді були стосунки України та Білорусі.

Про це політолог розповів в коментарі до інтерв`ю Зеленського на каналі "1+1" для Парламент.UA.

Як на мене, його заява (про злив інформації щодо вагнерівців – ред.) нічого не доводить. Більше того варто оцінювати ці події не з точки зору сьогодення, коли Зеленський вже не спілкується Лукашенком і він став для нас таким собі "Путіним №2". А з точки зору тих часів, коли Зеленський зустрічався з Лукашенком і називав його своїм другом, до всіх цих подій в Білорусі, - наголосив політолог.

Саме тому, вважає Петренко, Зеленський (досьє Володимира Зеленського) заявив про те, що СБУ знає про цих вагнерівців і що Україна намагалася добитися, аби їх таки передали нам.

Тож немає нічого в заяві Зеленського, що б говорило про те, що це від початку була спецоперація СБУ і відбулась якась зрада, - пояснив Петренко.


Контекст. Під час бесіди з ведучою Зеленський заявив, що саме він поінформував Лукашенка про вагнерівців минулого літа під час їхньої останньої телефонної розмови.

...коли вагнерівці були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу і сказав, що готовий передати повну інформацію відносно цих людей. Ми розуміли, які там прізвища, ми розуміли, хто вони такі. Я не пам’ятаю, передавав мені, здається, наш посол. Він мені сказав телефоном: "Я розумію, так, Дорогий Володимиру Олександровичу. Ви ж знаєте, як я до Вас ставлюся. Ти ж знаєш, як Білорусь любить Україну. Ти знаєш, що я тебе не підведу. У мене тут зараз не все спокійно. Я розберуся". Я був впевнений, що він передасть нам цих вбивць. Але потім відбулося те, що відбулося, і після цього це була моя остання з ним бесіда. На жаль, сьогодні відносини такі, - розповів гарант.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера".

Однак ніяких звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

Читайте також

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

1