Інтерв'ю Зеленського для Мосейчук: про "мазок" Путіна, переслідування Порошенка та КСУ

Президент розповів про злив інформації по вагнерівцях, тиск на Кличка та про НАТО
Ексклюзив
Інтерв'ю Зеленського для Мосейчук: про "мазок" Путіна, переслідування Порошенка та КСУ
(Фото: Офіс президента)
25 Червня 2021, 14:16
читать на русском

Майже годинне інтерв'ю президента Володимира Зеленського для програми "VIP з Наталією Мосейчук" вкотре викликало резонанс, як і кожен публічний виступ гаранта. Основні тези президента зібрав та проаналізував Парламент.UA.

Почалося інтерв’ю з президентом Зеленським, як завжди водиться у програмі Наталі Мосейчук із лайв-вставки їхньої зустрічі, усмішок та демонстрації, що гарант теж людина. Разом з тим за кадром оголосили пафосне представлення Зеленського: "Він не із системи, зайшов у неї, маючи безпрецедентний мандат довіри українців і оголосив, що буде з нею боротися, а ще закінчить війну, покінчить з олігархами та назавжди закриє двері за епохою бідності".

Про президентську владу

Спершу Мосейчук запитала Зеленського про дорікання йому через те, що він фактично зосередив у своїх руках усю повноту влади, та зауважила що в Україні де-юре, за її словами, парламентська республіка.

У відповідь Зеленський не погодився, та наголосив, що це все через те, що народ хоче, аби він за все ніс відповідальність.

Не згоден з усіма Вашими словами. Чому: де-юре - ми парламентсько-президентська республіка, де-факто ми - президентсько-парламентська. Де-юре - у президента немає всіх повноважень, щоб відповідати, чи нести за все відповідальність, а де-факто - українці обирають собі лідера-президента і, незважаючи ні на що, хочуть, щоб президент ніс за все відповідальність, - заявив Зеленський.

Про Конституційний суд та Тупицького

Також президент Зеленський розповів, що зустрічався особисто зі звільненим головою Конституційного суду Олександром Тупицьким. Але за його словами про зустріч попросив сам Тупицький. Окрім того, Зеленський звинуватив голову КСУ у лобіюванні інтересів різних політичних та бізнес-груп.

Я дійсно через Раду національної безпеки і оборони ввів те рішення своїм підписом, щоб заблокувати руйнування всіх антикорупційних реформ, реформу землі і питання мов. Він багато питань підіймав. Ви знаєте, з цими питаннями можна десь погоджуватись, можна говорити, що це неідеальні законопроєкти, але одна справа змінювати ті, чи інші законопроєкти, змінювати якимись правками, додатками, але не руйнувати повністю систему. Він не зрозумів мене і зробив те, що він зробив. Ось і все. Тому що його суб'єктизували, я вважаю, різними фінансовими важелями різні групи, зокрема, політичні і бізнесові, які супроводжують досі його життя і роботу, - пояснив гарант.

Про РНБО

Хто підказав йому ідею використання механізму РНБО як важеля впливу не пам’ятає, розповів Зеленський. Та додав, аби змінювати країну використовуватиме усі можливі інструменти.

Я завжди говорив, що я прийшов змінювати країну і це абсолютна правда. І якщо я розумію, що по ходу політичного життя я маю швидкі інструменти і зброю, і я втомлений домовлятися з тими чи іншими… Якщо я повинен з усіма домовлятися, мене це, чесно кажучи, не влаштовує. Я зовсім інша людина. Я вважаю, що будь-яка людина у нас - вільна, незважаючи на рівень, партію, фінанси. Вона має отримати одне попередження і цього достатньо. Ми прийшли змінювати країну, давайте її змінювати.

Тому все, що у мене є під рукою: вся влада, вся моя зброя, РНБО - одна з видів цієї зброї, і я її застосовую, - поділився Зеленський.

Про Путіна та НАТО

Далі ведуча Наталя Мосейчук довго обурювалася "мазком" Путіна. Йшлося про заяву російського президента після зустрічі з американським гарантом Байденом, коли він заявив, що питання України та ПДЧ в НАТО під час перемов обговорили лише мазком. В результаті Мосейчук питає в Зеленського чи "порозумілися між собою - лідери двох світів".

На що Зеленський відповів, що жодна зі сторін не отримала те чого хотіла у повному обсязі.

Я думаю, що обидві сторони не отримали висновки і відповіді на всі питання, які ви зараз сказали. Саме на всі.

Щодо НАТО, впевнений, що обговорили. Впевнений дійсно, що "одним мазком". Впевнений, що президент Росії Путін отримав, я думаю, інформацію, що завтра-після завтра навряд чи Україна отримає НАТО або ПДЧ. Я думаю, що йому ніхто нічого не обіцяв. Я впевнений, що і навпаки, він нічого не обіцяв. Я вважаю позитивним, що вони зустрілись. Позитивно і точно, що ніхто нікому не передавав Україну. Я впевнений. Вони знають моє ставлення. Знають Сполучені Штати моє різке відношення до цього, - пояснив Зеленський.

Однак Мосейчук "мазок" так і не дав спокою, і вона заявила, що той путінський злощасний "мазок" - це ляпас, їй як громадянці. Та запитала, як це сподобалося Зеленському.

Росія показує, що питання України не на порядку денному, коли говорять великі держави. Ось що сказали. Тут питання таких ляпасів було дуже багато. І я вважаю, що питання ПДЧ - це не питання спілкування між Україною і Росією, а наше спілкування з країнами Альянсу, - спробував заспокоїти ведучу президент.

Про Порошенка

Гарант також заявив, що не переслідує свого попередника у президентському кріслі та нині лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка, бо він йому не цікавий. Водночас нагадав, як раніше говорив, що чудово знає, на кого працює Віктор Медведчук і звідки заробляє та пообіцяв реакцію. Так Зеленський вочевидь натякнув, що його звинувачення на адресу Порошенка не безпідставні.

Він мені не цікавий. Чесно кажучи, він мені був не цікавий, навіть коли він був президентом України... Він вже не є кимось у політиці, але, на жаль, він просто неготовий це усвідомити.

Всі ці страшні записи ("плівки Медведчука", - ред.), я вважаю, є чистою державною зрадою. Те, що він зробив, коли всі повноваження у перемовинах надав Медведчуку між Україною і Росією - це говорить про те, що ніхто не був зацікавлений в закінченні війни. Ніхто. Тобто люди робили гроші. Ось і все. Я хотів сказати різко, просто не міг собі дозволити, коли вони говорять про "червоні лінії", то вони перейшли не "червоні", а "криваві лінії". Тобто вони заробляли конкретно на смерті військових. Я так вважаю, це моя думка. Це не вирок суду, все ж таки.

Про Кличка

Далі Наталя Мосейчук вкотре здивувала, спитавши Зеленського: "Що у вас з Кличком?". Нащо той з посмішкою сказав: "У мене нічого". На щастя, потім Наталя таки поточнила, що її питання стосувалося стану доріг у Києві.

У відповідь Зеленський зазначив, що зараз немає відносин з Кличком, бо той вважає що його переслідують.

У місті Київ в правильному обсязі ніхто не будує інфраструктуру. Ми хотіли і зверталися до "Київавтодора", щоб нам "Укравтодору" передали всі центральні дороги і передайте найголовніше – всі мости…

Є мер у нього є відповідальність, важелі, влада тощо. Він хоче, щоб ми допомогли? Ми готові. У нас зараз немає якихось відносин. Він чомусь вирішив, що ми переслідуємо його… через політичну конкуренцію. Мені здається, що він забув, що він мер і вирішив почати президентську кампанію, - розповів Зеленський.

А також додав, що не вважає Кличка своїм конкурентом, адже насправді таких немає взагалі, тому що його конкуренти це інфраструктура, війна, бідні люди.

Про вагнерівців

І кульмінацією інтерв’ю стало питання Мосейчук про причетність голови офісу президента Андрія Єрмака до можливого витоку інформації про начебто спецоперацію СБУ із затримання вагнерівців у Білорусі. Точніше відповідь на нього, якої можливо не очікувала і сама Мосейчук.

За словами Зеленського він довіряє Єрмакові і не безпідставно, адже СБУ надає йому інформацію про його оточення.

До Єрмака у СБУ, української розвідки нуль питань. Ми з вами бачили, що відбулося в Білорусі, як посадили літак і чим це закінчилося. Чим закінчуються такі випадки, до якої ізоляції країни призводять такі спецоперації. Це точно не була наша операція. Я точно розумію, що ідея цієї операції – ідея інших країн і те, що Україну максимально затягували в це питання – правда. Те, що цього не відбулось, ще раз проводячи паралелі з Білоруссю, слава Богу, ми проявили питання суб’єктності в цьому важливому питанні, - заявив Зеленський.

Далі Мосейчук спитала Зеленського про стосунки з Лукашенком. На що президент розповідає, що він поінформував Лукашенка про вагнерівців минулого літа під час їхньої останньої телефонної розмови.

Востаннє ми спілкувалися з ним телефоном, до речі, раз ми говоримо про вагнерівців, це те, де я був залучений в цю тему. Це, коли вагнерівці були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу і сказав, що готовий передати повну інформацію відносно цих людей. Ми розуміли, які там прізвища, ми розуміли, хто вони такі. Я не пам’ятаю, передавав мені, здається, наш посол. Він мені сказав телефоном: "Я розумію, так, Дорогий Володимиру Олександровичу. Ви ж знаєте, як я до Вас ставлюся. Ти ж знаєш, як Білорусь любить Україну. Ти знаєш, що я тебе не підведу. У мене тут зараз не все спокійно. Я розберуся". Я був впевнений, що він передасть нам цих вбивць. Але потім відбулося те, що відбулося, і після цього це була моя остання з ним бесіда. На жаль, сьогодні відносини такі, - розповів гарант.

Що змінює заява Зеленського у справі вагнерівців

На думку політолога Богдана Петренка, події про які заявив Зеленський, варто розглядати з точки зору періоду, коли вони відбулися і того, якими тоді були стосунки України та Білорусі.

Як на мене, його заява нічого не доводить. Більше того варто оцінювати ці події не з точки зору сьогодення, коли Зеленський вже не спілкується Лукашенком і він став для нас таким собі "Путіним №2". А з точки зору тих часів, коли Зеленський зустрічався з Лукашенком і називав його своїм другом, до всіх цих подій в Білорусі.

Тому це була заява про те, що СБУ знає про цих вагнерівців і пам’ятаємо, як вже після всього цього Україна намагалася добитися, аби їх таки передали нам. Але у будь-якому разі СБУ знала про них і хотіла привезти в Україну і притягнути до відповідальності.

Тож немає нічого в заяві Зеленського, що б говорило про те, що це від початку була спецоперація СБУ і відбулась якась зрада, - пояснив Богдан Петренко.