Зустріч Путіна і Байдена у Женеві: як пройшов американсько-російський саміт

Влада і місцеві жителі Женеви готувались до зустрічі лідерів
Ексклюзив
Зустріч Путіна і Байдена у Женеві: як пройшов американсько-російський саміт
Фото: Mikhail Metzel/Pool Photo via AP
17 Червня 2021, 18:04
читать на русском

У середу, 16 червня, пройшла довгоочікувана зустріч президентів США Джо Байдена і Росії Володимира Путіна у Швейцарії. Американсько-російський саміт відбувся на березі Женевського озера, на території вілли Ла Гранж. Країна у звязку із такою подією обмежила доступ до вілли, закрила ресторани і кафе, змінила графік транспорту і перекрила повітряний простір. Місцеві жителі теж вітали лідерів світу і навіть приготували для них сюрпризи.

Розмова між президентами пройшла у двох форматах і пресконференції. Зокрема, перша частина саміту тривала 93 хвилини, потім була 45-хвилинна перерва. Друга частина - розширений формат - зайняла лише 65 хвилин. Після завершення переговорів президенти США і Росії провели окремі пресконференції.

Як готувалась Женева до зустрічі Байдена і Путіна

Переговори двох світових лідерів чекав весь світ, а особливо влада і жителі Женеви. За декілька днів до зустрічі парк, який розміщений біля вілли Ла Гранж, огородили металевим парканом та колючим дротом. У день переговорів на усіх ділянках поблизу вілли чергували військові та поліцейські.

Фото: EPA

Маєток також підготували до переговорів. Зокрема, підфарбували старовинні двері та золоту ліпнину, простелили килими в тих кімнатах, де проходила зустріч, всі поверхи прикрасили букетами з біло-зелених квітів і встановили прапори.  Крім цього, на переговори акредитувалося понад 1200 журналістів.

фото: Associated Press

Тим часом місцеві жителі Женеви також готувались до візиту президентів. Напередодні зустрічі активісти влаштували в центрі міста мітинг, вимагаючи звільнити опозиціонера Олексія Навального та інших політв'язнів. На думку протестувальників, президент Росії становить загрозу для європейської і американської безпеки.

фото: EPA/UPG

фото: EPA/UPG

На центральних вулицях Женеви були встановлені навіть щити із питанням до Путіна щодо отруєння Навального.

Навального отруїли Новачком. І досі немає розслідування. Як же так, президенте Путін?, — було написано на щитах.

фото: Twitter

В день візиту президентів місцеві жителі також повісили на балкони прапори ЛГБТ через дорогу від вілли:

Коли прибули президенти США і Росії

Президент Росії Володимир Путін прибув до Женеви в день саміту - у середу, 16 червня. Його літак приземлився в аеропорту приблизно о 13:30. Там на нього уже чекала охорона і кортеж із семи лімузинів. Загальна кількість авто, які супроводжували президента РФ - 18.

Володимир Путін фото: EPA

До того ж Путін прибув на зустріч без запізнень, що йому взагалі не притаманно. У 2014 році він спізнився на зустріч з Ангелою Меркель на понад 4 години,  у 2015 - годину примусив чекати Папу Римського, а у 2017 - на 7,5 годин спізнився на саміт в окупованому Криму.

Тим часом президент США Джо Байден прибув до вілли близько 14:10. Його супроводжував кортеж із 45 автомобілів, а з повітря контролював вертоліт.

фото: Associated Press

На віллі обох президентів зустрів президент Швейцарії Гі Пармелан. Він побажав їм успішних переговорів, додавши, що від успішного діалогу виграє весь світ.

фото: Associated Press

Як пройшла зустріч Путіна і Байдена

Президенти США і Росії, зайшовши у віллу, зробили спільні фото і висловили свої сподівання від зустрічі перед журналістами. Зокрема, Путін сказав, що очікує на конструктивний діалог, а Байден відповів, що завжди краще говорити віч-на-віч.

Тоді між лідерами почались переговори у вузькому форматі за закритими дверима. Вони спілкувались 93 хвилини, а після 45-хвилинної перерви розпочався розширений формат, до якого уже долучились держсекретар Ентоні Блінкен з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Крім цього, у другому форматі були присутні і члени російської та американської делегацій.

Загалом зустріч тривала близько 4 годин і закінчилася біля шостої години вечора за Києвом, на годину раніше, ніж планувалося.

Фото: Mikhail Metzel/Pool Photo via AP

Після перемовин обидва президенти дали пресконференцію. Першим її почав Путін, за ним уже і Байден.

За словами президента РФ, переговори були конструктивними: у них не було ворожості, а було бажання зрозуміти один одного.

Загальна оцінка - я вважаю, що не було ніякої ворожості. Навпаки. Наша зустріч відбувалася, звичайно, в принциповому ключі, за багатьма позиціями наші оцінки розходяться. Але, на мій погляд, все-таки з обох сторін було продемонстровано бажання зрозуміти один одного і шукати шляхи до зближення позицій, -  сказав він.
Тим часом Байден сказав, що задоволений переговорами і побачить результат діалогу через 6-12 місяців.

Хочу сказати, що атмосфера і тон самої зустрічі були хорошими і позитивними, не було ніяких якихось неправильних кроків. Коли в чомусь не погоджувалися - чітко про це казали. Все це було спокійно, в дипломатичній атмосфері і хорошому тоні. Я сподіваюся, що США показали світу, що ми повернулися, - підкреслив він.

Фото: REUTERS

Про що говорив Путін із Байденом

Обидва президенти обговорили кібератаки, скорочення ядерних озброєнь між США і РФ, Путіна-вбивцю, Арктику, можливий візит у Вашингтон, фінансування опозицій й іноагентів, вбивства, катування і права людей, торгівлю, перешкоджання роботі ЗМІ, обмін ув'язненими, штурм Капітолія після виборів у США, Білорусь і Україну.

Торкнулись президенти питання Навального. За словами Володимира Путіна, Навальний "свідомо йшов на те, щоб бути затриманим".

З приводу нашої несистемної опозиції і громадянина, якого ви згадали. Перше: ця людина знала, що порушує чинний в Росії закон, він зобов'язаний був відзначатися як особа, двічі засуджена до умовного покарання. Він, свідомо, ігноруючи цю вимогу закону, виїхав за кордон на лікування. Його не вимагали органи влади на реєстрацію. Як тільки вийшов з лікарні і розмістив свої відеосюжети в інтернеті, така вимога виникла. Він не з'явився, проігнорував вимоги закону, його оголосили в розшук. Знаючи про це, він приїхав. Тобто свідомо йшов на те, щоб бути затриманим, - заявив Путін.

Тим часом Джо Байден дав чітко зрозуміти президенту РФ, що "наслідки цього кроку будуть руйнівними для Росії".

Також президенти обговорили можливість холодної війни. Президент США переконаний, що Путін не хоче холодної війни, але це не означає, що він "готовий передати своє озброєння до музею".

Я не вважаю, що він шукає холодною війни з США. Я йому сказав, що твоє та моє покоління лише на 10 років розрізняється. Це не означає, що ми маємо обійматись та цілуватись. Але це означає, що є багато спільного. Він розуміє, що холодна війна не потрібна, - заявив Байден.

фото: REUTERS

Розбіжності Путіна і Байдена в питанні України

Не оминули лідери і України. Тема Донбасу зачіпалася, але не дуже детально. За словами Путіна, президент Байден погодився з ним, що основою врегулювання конфлікту на Донбасі є Мінські угоди.

Повернути війська України на місця постійної дислокації (тобто повернути війська на Донбас); друге — закрити кордони; третє — провести вибори через три місяці після цих кроків. Не треба бути юристом, щоб зрозуміти: це не має нічого спільного з Мінськими кроками, — каже президент РФ.

Путін також вважає, що українська сторона повинна внести зміни до Конституції й кордони між Україною і РФ будуть зайняті українськими прикордонниками на наступний день після виборів.

Про можливий вступ України в НАТО президент РФ сказав: "Ця тема порушувалася мазком. Тут, мабуть, нічого обговорювати".

Тим часом Джо Байден висловив підтримку Україні в агресії із Росією.

Я повідомив йому про непохитну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України. Ми домовилися продовжувати дипломатичні зусилля в межах Мінських домовленостей, - заявив він.

За його словами, Путін не заперечував йому, але "відмінності були" під час бесіди.

Володимир Путін фото: РІА Новини

Що подарували один одному президенти США і Росії

Під час зустрічі президенти обмінялись подарунками. Як повідомляє The Independent, Байден подарував Путіну кришталеву статуетку бізона та окуляри-авіатори. Подарована статуетка була виконана американським виробником художнього скла Steuben Glass. Вона, зазначили в Білому домі, є "величним тлумаченням однієї з наших найвеличніших тварин і виявленням сили, єдності й стійкості".

А окуляри були зроблені на замовлення американською компанією Randolph - головним підрядником з виробництва сонцезахисних окулярів Aviator для збройних сил США.

Тим часом Байден отримав у подарунок від президента Росії письмовий набір "Москва", розписаний під хохлому. Йдеться про хохломський розпис, що походить з однойменного села Нижньогородської області Росії.

фото: REUTERS

Реакція Росії і Америки на переговори

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков розповів подробиці переговорів Володимира Путіна і Джо Байдена. За його словами, членство України в НАТО буде "червоною лінією" для Росії.

Це те, за чим ми спостерігаємо дуже уважно, і це насправді є "червоною лінією" для нас - щодо перспективи вступу України в НАТО.  Звичайно, це викликає наші занепокоєння, - сказав він.
Речник Путіна додав, що саміт Байдена і Путіна був зустріччю "зі знаком плюс".
Крім того, американські журналісти також дали оцінку зустрічі Байдена і Путіна.
Ніхто із захопленням не заглядав ні в чию душу. Ніхто нікого не називав вбивцею. Судячи з усього, довгоочікувана зустріч президентів Байдена і Путіна не була теплою, але і не стала спекотною, -написав оглядач NYT Пітер Бейкер.
Також видання NYT зазначає, що Путін висловив незвичайний оптимізм в плані досягнення своїх результатів.
Путін також залишив відкритими двері для глибокої взаємодії з Вашингтоном, до чого Кремль був готовий в останні роки. З питань, які виходять за рамки кібербезпеки і ядерної зброї, включаючи дипломатичні суперечки і навіть обмін засудженими, Путін сказав, що він готовий до переговорів з США, і висловив незвичайний оптимізм в плані можливості досягнення результатів, - йдеться у матеріалі.

Видання The Wasll Street Journal написало, що питання України належить до теми, по якій між Байденом і Путіним були явні розбіжності.

Саміт не приніс відчутного політичного прогресу, але обидва лідери висловили сподівання, що з часом вони підготують грунт для розширення співпраці. Однак Байден сказав, що не впевнений, що Путін змінить свою поведінку без тиску з боку світових демократій, - йдеться у повідомленні.

Зустріч Путіна і Байдена у Женеві Фото: скріншот з відео