Офіційний розкол в "Голосі": чи покинуть фракцію половина нардепів

Десять нардепів "Голосу" заявили про створення окремої групи всередині фракції
Ексклюзив
Офіційний розкол в "Голосі": чи покинуть фракцію половина нардепів
(Фото: УНІАН)
16 Червня 2021, 20:49
читать на русском

Фракція "Голос" остаточно розкололася. Половина депутатів оголосила про створення групи у фракції та вкотре наголосили, що не поділяють поглядів керівництва політсили. Що стало останньою краплею перед офіційним визнанням розколу та чи втримається взагалі фракція "Голосу" в парламенті розбиралися у Парламент.UA.

Офіційний розкол "Голосу"

Під час ранкового засідання десять нардепів від фракції "Голос" висловили недовіру керівництво політсили та заявили про створення групи "Справедливість" всередині фракції. До нього увійшли Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталя Піпа, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Володимир Цабаль, Андрій Шараськін, Ярослав Юрчишин.

Зокрема вони заявили, що голова фракції Ярослав Железняк вже три місяці не збирає засідання фракції попри бажання самих нардепів. Окрім того, наголосили, що ініціюють виключення з фракції лідерки партії "Голос" Кіри Рудик за прогули, оскільки, за їх словами, вона пропустила понад 50% засідань.

Більшість партійців зрадили цінностям, які ми декларували на виборах. Саме тому ми обʼєднались у групу, аби надалі відстоювати інтереси українців, а не керівництва партії, фракції чи окремих олігархів, – заявила під час спільного виступу депутатка Олександра Устінова.

Серед іншого причинами невдоволення керівництвом політсили, нардепи "Голосу" назвали узурпацію влади Кірою Рудик та те, що вона одноосібно розпоряджається партійними коштами.

Окрім того, раніше в інтерв’ю для Парламент.UA депутатка Ольга Стефанишина розповіла, як щодо нардепів, які висловлюють незгоду з діями керівництва політсили, вживають ряд заходів. Наприклад, забороняють партійному фотографу знімати цих депутатів, блокують їм записи на ефірах телеканалів та виступи у преспоінті парламенту.

Останньою краплею нардепи, що об’єдналися в групу "Справедливість", назвали вчорашнє голосування в сесійній залі за включення до порядку денного законопроєкту про відтермінування впровадження норм мовного закону про повномасштабний дубляж фільмів і серіалів українською мовою на телебаченні. В результаті п'ять нардепів "Голосу" проголосували "за". Серед них: Кіра Рудик, Ярослав Железняк, Ярослав Рущишин, Андрій Осадчук та Роман Костенко. Потім вони заявили, що проголосували помилково.

Для мене це була очевидна червона лінія. Однак рішення було прийняте фактично після п'ятьох місяців спроб перемов та налагодження діалогу, особливо зважаючи на те, що голова фракції не збирав засідань фракції.

Наш голова фракції, як ніхто наближений до монобільшості та президії Верховної Ради, знає про порядок денний, що, коли та куди вноситься. Тому я не вірю в цю помилку, бо знаю наскільки професійно він підходить до підбірки питань до порядку денного.

Певні заходи застосовували до нас усіх. Починаючи із заборони якихось речей, серед яких, наприклад, коментарі медіа. Досить неприємні речі. Зараз ми з Кірою ми не спілкуємося, - розповіла у коментарі для Парламент.UA одна з десятки депутатів "Справедливості" Соломія Бобровська.

Фото: Соломія Бобровська

Депутати, які увійшли до об’єднання "Справедливість" наголосили, що залишаються у складі фракції й складати свої мандати не збираються.

Офіційну позицію "Голосу" оприлюднили у їхньому фейсбуку. У заяві відзначили, що "демократія складна справа – вона ґрунтується виключно на законах, правилах і процедурах". Та додали - діяльність депутатів регулюється законом, а не бажаннями.

Законодавство прямо передбачає можливість депутата вийти з фракції. Тільки позафракційні депутати мають право створювати депутатські групи. Але створення груп в межах депутатської фракції прямо суперечить статтям 58-60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України". Ми поважаємо колег в їхньому бажанні мати альтернативну точку зору, але вона не може суперечити і порушувати закон.

Крім того, ми глибоко переконані, що всі питання внутрішнього партійного життя будь-якої партії, в тому числі партії "Голос", мають вирішуватись відповідно до правил та процедур партії. Для цього існують органи управління, такі як з'їзд та політична рада. Сьогодні політична рада партії "Голос" розгляне заяву частини фракції "Голос" у Верховній Раді та дасть їй оцінку, - йдеться в офіційній заяві "Голосу".

Що буде з "Голосом" далі

Своєю чергою перший заступник голови фракції "Слуги народу" Олександр Корнієнко заявив, що незгодні з керівництвом партії нардепи мають скласти мандат. Натомість порадив їм створити власну політсилу.

Я думаю, що потрібно виконувати закон України: якщо говориш, що виходиш звідкись, то потрібно виходити. А то це як на вечірці: всі вже думають, що ти пішов, а ти ще ходиш дві години. Якщо люди говорять, що виходять, тоді, будь ласка, мандат на стіл, заяву. Зал, я думаю, підтримає. Слуга народу підтримає голосування за складання мандатів представниками нової групи Справедливість.

Патріотичні, класні люди. Вони можуть їздити по країні з Притулою, робити партію. А в Раді нехай працюють представники так званого канонічного Голосу, - відзначив Корнієнко.

А заступниця голови фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук відзначила, що їй соромно за те, що відбувається в "Голосі".

Мені просто було соромно, коли колеги виступали з трибуни, мені хотілось вийти. Бо це наче коли ти бачиш сварку близьких людей і тобі настільки незручно що хочеться просто вийти. Тому я не буду коментувати внутрішні процеси в "Голосі", - відзначила Євгенія Кравчук.

Яна Зінкевич

Яна Зінкевич (фото: Парламент.UA)

Народна обраниця від "Європейської солідарності" Яна Зінкевич також відзначила, що сварки у "Голосі" вже кілька місяців помічають у сесійній залі.

Потрібно розуміти, що голова їхньої партії та голова фракції в принципі самі довели до такої ситуації. Адже впродовж останнього часу, місяців п’яти-шести ми всі спостерігаємо в залі Верховної Ради, що там йдуть якісь конфліктні ситуації.

Вирішальним моментом стали вчорашні події (нібито помилкове голосування п'ятьох членів "Голосу" щодо мовного закону - ред.), там був дуже страшний скандал. Вчора їм не вдалося владнати цю ситуацію тож ці 10 депутатів ухвалили для себе єдине можливе рішення, створити окрему групу у складі фракції.

Оскільки вони "списочники", вийти зі складу фракції вони не можуть, бо будуть тоді позбавлені мандату і тоді на їхнє місце просто зайдуть наступні люди по списку, - пояснила Яна Зінкевич.

Варто також зазначити, що десять депутатів, які увійшли до групи "Справедливість" - це рівно половина фракції "Голосу", у складі якої всього 20 депутатів.

Раніше політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко у коментарі Парламент.UA відзначав, що згідно з регламентом, у фракції має бути кількість депутатів не менша, ніж у найменшій фракції під час першого засідання першої сесії. Тож у разі виключення цих 10 нардепів з фракції її існування ймовірно може опинитися під загрозою.

Однак нардеп від "Голосу" Андрій Осадчук, який офіційно від політсили коментував розкол, запевнив у спілкуванні із Парламент.UA, що "Голос" залишиться фракцією. Окрім того, прокоментував заяви десятки депутатів "Голосу" про обмеження щодо них з боку фракції.

Не менше 17 людей може бути у фракції. Ми маємо юридично схему як це зробити, і ми залишимося фракцією.

Будь-яка фракція кожної політичної партії у Верховній Раді, в Київраді тощо - є інструментами партії, а не клубом любителів політології, де кожен робить, що він хоче. Відповідно партія приймає ті рішення, які вона вважає ефективними для донесення своєї позиції. Якщо депутати проти позиції партії, вона не може підтримувати їх у їхніх комунікаціях. Бо це абсурдно, адже партія працює монолітно на просування своєї політики й свого інтересу.

Їх висунула партія в Верховну Раду, вони всі прийшли сюди від партії, а не як особистості, зірки тощо. Вони зобов’язані за законом працювати на партію, або піти, - наголосив Андрій Осадчук.