Притула вийшов з Голосу зарано, запустити новий політпроєкт буде складно

Ігор Чаленко

політолог

Притула вийшов з Голосу зарано, запустити новий політпроєкт буде складно
Сергій Притула (Фото: УНІАН)
7 Червня 2021, 17:34
читать на русском
Пішовши з партії до вирішального з'їзду, Притула зажив слави Вакарчука у політичних колах - політолог

Сергій Притула заявив про свій вихід з партії "Голос". Цьогоріч він балотувався від цієї партії на пост міського голови Києва та заявляв про амбіції очолити політсилу. Чому ж врешті Притула залишив "Голос" Парламент.UA розповів політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Чому Сергій Притула пішов з "Голосу" саме зараз

Сам Притула звернув увагу, що сьогодні рівно два роки, як він вступив до "Голосу", тобто це символічний такий день. Як на мене, очевидно що група, яка орієнтується на Притулу в середині "Голосу" зрозуміла, що на літньому з’їзді партії ситуація обернеться в бік чинної голови Кіри Рудик. Тому очевидно вирішили грюкнути дверима до відповідного з’їзду, де було б зафіксовано перемогу іншої сторони.

Як на мене, технологічно сьогоднішній крок все ж трохи поспішний. Треба було б дочекатися з’їзду, аби завершити тему з "Голосом", а сьогодні фактично Притула дав привід для критики, мовляв, що він таки, як другий Вакарчук. Всі прекрасно чули його заяви, які були всього місяць-півтора тому, що він готовий очолити "Голос", стати його головою після внутрішньопартійної боротьби, що він не буде таким, як Вакарчук. А тепер же опоненти Притули отримали більше підстав його критикувати.

Чи запустить Притула власний політичний проєкт

Зараз набагато тяжче буде запустити новий проєкт за участі Притули, тому що йому будуть згадувати оцю непослідовність в лавах "Голосу". Але очевидно, що якісь намітки дійсно сьогодні є. Я думаю, що скоріше за все у нього будуть залучені й десять народних депутатів, які сьогодні в опозиції до керівництва фракції "Голос". Очевидно також, що це будуть громадські діячі, пов’язані з Томашем Фіалою. Адже за декілька днів до того, після купівлі "Української правди" в інтерв’ю Фіала намагався себе максимально відмежувати саме від "Голосу", тобто очевидно, що будуть намагання вкладатися в новий проєкт.

Питання буде в тому, на який термін новий проєкт буде розрахований, адже якщо у нас будуть дострокові парламентські вибори, то це одні терміни, а якщо вибори відбудуться вчасно після завершення каденції чинної Верховної Ради, то це інший вже план дій і тут питання, коли запускати цей проєкт.

Читайте також

Чи підуть за Притулою нардепи з фракції "Голосу"

Самі вони не підуть з фракції "Голос", будуть намагатися, щоб їх виключило керівництво фракції, аби не втратити депутатський мандат, ніхто добровільно відмовлятись від повноважень не буде. Але питання тут в іншому, у разі, якщо дійсно відбудеться такий розкол, чи збережеться сама фракція "Голос". Адже ми знаємо, що згідно з регламентом, у фракції має бути кількість депутатів не менша, ніж у найменшій фракції під час першого засідання першої сесії.

Відповідно тут буде питання, чи збережеться фракція "Голос" надалі. Я думаю, скоріш за все можуть бути такі тактичні рішення, що ці депутати й не вийдуть, аби "Голос" нормально працював як фракція у парламенті. Також "Голос" може стати таким собі майданчиком допомоги нинішній монокоаліції, адже невідомо в який бік заведуть стосунки з олігархами, через деолігархізацію. Очевидно, що буде можливість у нинішній Верховній Раді робити якісь союзи. Це питання уже виключно прагматичне - виключно збереження цієї політсили. Але загалом з рейтингами в них будуть великі проблеми.