Пандемія та біткоіни: як коронавірус прискорив прийняття криптовалют

Богдан Прилепа

Експерт по блокчейну

Пандемія та біткоіни: як коронавірус прискорив прийняття криптовалют
Криптовалюта (фото: Pexels)
3 Червня 2021, 18:50
читать на русском
За час карантинів криптовалютний ринок помітно виріс

Пандемія коронавірусу радикально вплинула на життя всього людства. Вона практично збанкрутила авіаіндустрію і завдала чимало шкоди світовій торгівлі. На цьому тлі криптовалютний ринок, навпаки, продемонстрував упевнене зростання. Чому ж це сталося?

З чого все почалося

У грудні 2019 року в китайському місті Вухань було зафіксовано перший спалах коронавірусної інфекції COVID-19. Через деякий час хвороба поширилася на весь Китай, а потім і на весь світ. Через неї загинули кілька мільйонів осіб і жителям всієї планети довелося назавжди змінити свій спосіб життя.

Маска на обличчі стала звичним явищем, а кур'єр, який приносить їжу з магазину - буденністю. Світ став дистанційним: відмовився від зайвих контактів і обмежив використання готівки.

Безконтактний світ

Після того як стало зрозуміло, що коронавірус вирішив залишитись надовго, магазини почали додавати можливість безконтактної оплати товарів. Багато хто погодився приймати криптовалюти.

Наприклад, одна з найбільших в США мереж цілодобових магазинів Sheetz пообіцяла приймати криптовалюти як засіб платежу в усіх своїх 622 торгових точках. Оплатити товар можна буде не тільки біткоїнами, але Ethereum, Litecoin і Dogecoin. Саме такі моменти впливають на mass adoption криптовалют.

Читайте також

"Краще приймати криптовалюти, ніж ризикувати захворіти, відпускаючи товар в магазині. Тим більше багато платіжних систем зараз випускають карти, які здатні моментально конвертувати криптовалюти. Людина звично притуляє картку до терміналу і покупка сплачена", - розповідає співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа.

Яскравим прикладом може служити криптобіржа Coinbase, яка домовилася про співпрацю з компаніями Apple і Google. Тепер власники її дебетових карт отримали можливість розплачуватися цифровими активами за допомогою додатків Apple Pay і Google Pay.

Пошуки тихої гавані

Пандемія негативно вплинула на всі без винятку ринки, а великі компанії почали шукати активи для хеджування своїх ризиків. Їх увага зупинилась на криптовалюті. І в цьому немає нічого дивного.

На початку 2021 року біткоїн продемонстрував феноменальний ріст. Тільки ледачий не говорив про рекорди першої криптовалюти та її перспективи. А після того, як виробник електрокарів Tesla вклав в BTC $ 1,5 млрд, популяція криптовалютних скептиків різко зменшилася.

Біткоїни нерідко порівнюють з золотом, яке традиційно вважається активом для зберігання. Але пандемія змусила переосмислити це твердження.

"Золото громіздке і їм важко щось оплатити. Біткоїни навпаки, не мають фізичної оболонки, але мають безліч функцій - від зберігання до засобу платежу. Саме тому інституціонали все частіше додають у свій портфель криптовалютні активи", - зазначає Богдан Прилепа.

Коли криптовалюта переможе

У сучасному світі криптовалюти виконують роль не тільки засобу накопичення. Попри свою волатильність, вони оберігають гроші інвесторів від інфляції та девальвації. Це вже зрозуміли такі компанії-гіганти як MicroStrategy, BNY Mellon, PayPal і великі банки на кшталт Goldman Sachs і Morgan Stanley. Їх число регулярно зростає і для максимального охоплення криптовалюта не вистачає зовсім трохи.

"Завдяки коронавірусам масове прийняття цифрових валют значно прискорилося. Але головною перешкодою для прийняття криптовалют залишається їх складність. Не кожна людина може швидко розібратися у майнінгу, ключах доступу або механізмах торгівлі. Ці процеси необхідно максимально спростити і тоді цифрові активи стануть невіднятною частиною життя всіх людей", - підсумував співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain.