Експерт розповів, наскільки ризиковано торгувати криптовалютами

Богдан Прилепа

Експерт по блокчейну

Експерт розповів, наскільки ризиковано торгувати криптовалютами
Криптовалюта Bitcoin/Біткоїн (фото: pexels)
8 Червня 2021, 14:57
читать на русском
Але заробити на криптовалютах і досі можливо

Крипторинок зазнає маніпуляцій, він високоризиковий і непередбачуваний, та й взагалі слабо регульований. Які б страшилки не вигадували про криптовалюту, вони залишаються активом, за допомогою якого можна не тільки втратити, але і заробити.

Біткоїн задає темп

2021 рік почався з упевненого зростання біткоїну. В результаті він не тільки поставив абсолютний рекорд, перевищивши позначку в $ 60 000, а й потягнув за собою вгору весь криптовалютний ринок. У травні BTC кинувся вниз, втративши практично половину вартості. Ринок продовжив рухатися з ним в унісон. Все це призвело до того, що багато трейдерів зафіксували збитки. Чому це сталось?

"Хайп навколо біткоїна привернув на ринок багато непрофесійних гравців. Головна помилка початківців трейдерів - вони вірять, що зростання буде тривати нескінченно. Але це не так. Ринок є циклічним, і щоб на ньому заробляти треба обрати правильну стратегію", - пояснює співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа.

Як краще торгувати криптовалютами

Найвідоміша стратегія - HODL. Це сленговий термін, що означає покупку криптовалюти і її тривале зберігання, попри ситуацію на ринку. Але це гра в довгу у якій немає конкретної мети. Тому тут мова скоріше не про заробіток, а про ідею світового прийняття криптовалют.

Максимально доступним варіантом заробітку для трейдера є спекуляція. Цей підхід випробуваний тисячоліттями торгівлі на всіх видах ринків і полягає в тому, щоб купити дешевше і продати дорожче.

"Так найчастіше діють так звані "кити". Вони чекають обвалу ринку, або провокують його, а потім викуповують великі обсяги криптовалюти. Потім чекають її зростання і фіксують прибуток. Цим методом успішно можуть користуватися і роздрібні торговці", - продовжує Богдан Прилепа.

Також існує "дзеркальний трейдинг", коли початківець трейдер копіює успішні угоди професіоналів. Але цей метод досить сумнівний і не приносить жодних відчутних результатів.

Загалом, різновидів трейдингу досить багато - від традиційного, до біржового арбітражу і торгівлі деривативами. Таким в основному займаються професійні трейдери. Однак навіть вони можуть в будь-який момент втратити все.

Чим небезпечний крипторинок

Криптовалютний ринок досить молодий і неврегульований. І цим часто користуються, щоб вплинути на курс будь-якої монети. Наприклад, за допомогою схеми pump&dump - коли вартість якогось активу штучно роздмухують, а потім скидають, заробляючи на цьому "ікси". Правда в плюсах залишаються тільки ті, хто перебуває на вершині піраміди, а інші - з марними токенами на руках. На традиційних ринках таке жорстко присікається, але не тут.

Відчутний вплив на ринок криптовалютних активів також надають різного роду знаменитості, великі компанії, а також публікації в ЗМІ.

Читайте також

"Всі пам'ятають, що трапилося з курсом Dogecoin коли його похвалив Ілон Маск. Ця криптовалюта написана "на коліні" завдяки піару засновника компаній SpaceX і Tesla зараз впевнено облаштувалася в топ-10 криптовалют", - розповідає Богдан Прилепа.

Ринок може не тільки рости, але і різко обвалитися. Йдеться про теорію "Чорного лебедя", коли відбуваються важко прогнозовані і рідкісні події. Наприклад, торішня повінь в Китаї, яка затопила найбільші майнинг-ферми. Через що курс біткоїна миттєво просів на 20%.

Як зробити трейдинг безпечним

Щоб убезпечити свої активи, досить дотримуватися переліку традиційних рекомендацій, які підходять для будь-якого виду торгівлі, в тому числі криптовалютами.

Не варто вкладати всі свої гроші в щось одне. Найкраще розбити капітал на частини та інвестувати його поступово.

"Щоб не втратити всі свої гроші через якихось селебрітіз, махінації або "чорних лебедів" краще вкладати їх в різні активи. Одні можуть бути більш ризиковими, але перспективними. Інші навпаки - максимально надійними, але не дуже прибутковими. Таким чином ви мінімізуєте втрати в разі обвалу одного з активів. Але найголовніше - торгувати найкраще тими коштами, які не шкода втратити", - підсумував співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain.

1