Росія не може диктувати, що відбувається у світі - Байден розповів про зустріч із Путіним

Росія і США обговорили кроки у сфері стратегічної стабільності
Важливо
Росія не може диктувати, що відбувається у світі - Байден розповів про зустріч із Путіним
Путін і Байден фото: Associated Press
16 Червня 2021, 21:48
читать на русском

Американський президент Джо Байден після зустрічі із Володимиром Путіним розповів подробиці їхньої розмови у Швейцарії.

Пряму трансляцію пресконференції передавало видання Washington Post.

Хочу сказати, що атмосфера і тон самої зустрічі були хорошими і позитивними, не було ніяких якихось неправильних кроків. Коли в чомусь не погоджувалися - чітко про це казали. Все це було спокійно, в дипломатичній атмосфері і хорошому тоні. Я сподіваюся, що США показали світу, що ми повернулися, - сказав Байден.

Спільні стратегії

Росія і США детально обговорили подальші кроки у сфері стратегічної стабільності.

Ми маємо встановити спільні правила, за якими будемо рухатись вперед. Це не тільки для користі Росії та США, а для користі всьому світу, - заявив Байден.

Через 6-12 місяців після зустрічі буде зрозуміло, чи дійшли президенти США та Росії до стратегічного діалогу.

Тут йдеться про те, як ми рухатимемося далі. Я слухав досить велику частину пресконференції президента Путіна. Він сказав, що йдеться про практичні прямі конкретні рішення, які нам потрібно ухвалити. Мине шість-дванадцять місяців - ми подивимося, що у нас відбуватиметься. У тому числі щодо звільнення людей з російських в'язниць і щодо того, що буде зроблено у галузі кібербезпеки, - підкреслив Байден.

Мінські домовленості

Президент США висловив підтримку Україні в агресії із Росією.

Я повідомив йому про непохитну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України. Ми домовилися продовжувати дипломатичні зусилля в межах Мінських домовленостей, - заявив він.

За його словами, Путін не заперечував йому, але "відмінності були" під час бесіди.

Можливість холодної війни з Росією

Президент США переконаний, що Путін не хоче холодної війни, але це не означає, що він "готовий передати своє озброєння до музею".

Я не вважаю, що він шукає холодною війни з США. Я йому сказав, що твоє та моє покоління лише на 10 років розрізняється. Це не означає, що ми маємо обійматись та цілуватись. Але це означає, що є багато спільного. Він розуміє, що холодна війна не потрібна, - заявив він.

Відновлення торгівлі

Джо Байден заявив, що має бажання вести торгівлю із Росією, але при умові, якщо Кремль буде  дотримуватися міжнародних норм та права.

Якщо вони не будуть дотримуватися правил, то тоді в них не буде хороших відносин з нами та іншими країнами, - зауважив він.

Президент США додав, що під час бесіди обговорювалися питання гуманітарної допомоги жителям Сирії, іранську ядерну програму, демілітаризацію Арктики, боротьбу з тероризмом в Афганістані.

Росія не може диктувати, що відбувається в світі, - додав Байден.


Контекст. Президенти США і Росії зустрілись на віллі Ла Гранж в Женеві. На початку зустрічі Путін подякував Байдену та висловив сподівання на продуктивний діалог. Натомість Байден відповів, що зустріч сам на сам дуже корисна для обох країн.

Це перша зустріч Путіна і Байдена як президентів. Останній раз вони зустрічалися у 2011 році, коли Байден був віцепрезидентом США, а Путін – прем'єр-міністром РФ.

Після зустрічі у вузькому колі, президенти перейшли до розширеної частини зустрічі з більшою кількістю представників від обох країн.

Читайте також