Рада засудила події біля Офісу президента під час акції на підтримку Стерненка

За відповідну постанову проголосували 237 народних депутатів
Головне
Рада засудила події біля Офісу президента під час акції на підтримку Стерненка
Акція у підтримку Стерненка під Офісом президента Фото: Парламент.UA
30 Березня 2021, 19:06
читать на русском

Верховна рада ухвалила постанову №5295 про засудження подій на акції на підтримку громадського активіста Сергія Стерненка біля Офісу президента 20 березня.

Про це повідомили у телеграм-каналі Верховної ради України.

Парламентарії також надали низку доручень щодо розслідування заворушень Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки України та Державному бюро розслідувань.

Цією постановою МВС, СБУ і ДБР доручають забезпечити швидке, повне і неупереджене розслідування і надати юридичну оцінку подій 20 березня, - йдеться у документі.

Силовики повинні вивчити обставини, що супроводжували заворушення під ОП, на предмет організації та/або участі в реалізації подій будь-яких політичних партій і/або пов'язаних з ними осіб.

Їм також доручили визначити ступінь провини учасників, організаторів та замовників події у заподіянні матеріальних збитків держмайну і забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності.

Крім того, МВС, СБУ і ДБР щотижня повинні звітувати профільному комітету щодо розслідування цих подій.


Контекст. 20 березня під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у Києві відбулася чергова акція протесту у підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Протестувальники побили вікна та двері будівлі ОП, закинули усередину димову шашку та фаєри.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відреагував на суботню акцію протесту під будівлею Офісу президента. За його словами, "план провокаторів по кровопролиттю в центрі Києва був зірваний". Геращенко назвав акцію протесту "вакханалією брутального, замовного насильства".

Читайте також

Тим часом в Офісі президента підрахували збитки від протестів. За попередніми експертними оцінками, пошкодження будівлі ОП оцінюються приблизно у два мільйони гривень.

Тим часом співзасновник громадської ініціативи "Києве, мий" Єлісей Ходоловський оцінив прибирання та відмивання фасаду будівлі Офісу президента лише у 80 тисяч гривень.

1