Розкол у "Голосі": десять нардепів вимагають перевиборів керівництва партії

Нардепи стверджують, що керівництво узурпувало владу та фінансові ресурси партії
Важливо
Розкол у "Голосі": десять нардепів вимагають перевиборів керівництва партії
Фракція “Голос” у ВР (Фото: Українські новини)
29 Березня 2021, 19:57
читать на русском

Десятеро народних депутатів від партії "Голос" заявили про незгоду з діями керівництва і вимагають нових виборів партійної "верхівки".

Про це йдеться у заяві нардепів, розміщеній на Фейсбук-сторінці нардепки від "Голосу" Соломії Бобровської.

Заяву підписали нардепи фракції "Голос" Соломія Бобровська, Олександра Устинова, Наталія Піпа, Андрій Шараськін, Ольга Стефанишина, Ярослав Юрчишин, Володимир Цибаль, Роман Лозинський, Юлія Клименко та Галина Васильченко. Зазначимо, що це 10 із 20 членів фракції, відтак фракція розкололася навпіл.

Ми, десять народних депутатів "Голосу" не можемо закривати очі та ігнорувати те, що керівництво партії відійшло від демократичних та антиолігархічних принципів. Коли ми намагались конструктивно вирішити ці розбіжності – на нас почався тиск. Проте ми не дозволимо керівництву партії та фракції й далі ховатись за нашою репутацією, ухвалюючи рішення, що суперечать цінностям нашим та наших виборців, - йдеться у заяві.

Нардепи підкреслили, що вони не поділяють відмову керівництва від захисту антикорупційних органів і боротьби з корупцією. Зареєстрований керівництвом партії та фракції законопроєкт №5253 вони вважають тиском на НАЗК.

Ми розчаровані відмовою керівництвом партії та фракції підписувати постанову про звільнення Генпрокурорки Венедіктової, - зауважили підписанти.

Читайте також

Також десятеро нардепів засудили ведення керівництвом перемовин про можливу коаліцію з "Слугами Народу".

Ми не бачимо себе в коаліції з політичною силою, що покриває Татарова та Степанова, призначає Шкарлета та кидає за ґрати політв’язнів, - наголосили вони.

Нардепи також обурені порушенням з боку керівництва партії принципів внутрішньопартійної демократії та прозорості та монополізацією фінансових ресурсів партії.

Зараз керівництво партії монополізувало всі ресурси, одноосібно приймає рішення про їх витрати та не бажає оприлюднювати звіти про витрачені партійні кошти, - розповіли підписанти.

Нардепи наголосили, що вони вимагають проведення з’їзду та нових виборів керівництва партії.


Контекст. 23 березня у "Голосі" заявили, що керівництво партії "Голос" попередило шістьох членів про можливе виключення зі складу політичної сили через голосування у Верховній Раді за проєкт постанови про направлення до Конституційного суду законопроєкту №5133 про порядок призначення і звільнення директорів НАБУ і ДБР. Згідно з електронним протоколом на сайті парламенту, це рішення підтримали, зокрема, вісім членів фракції "Голос" (Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Роман Лозинський, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Наталія Піпа, Володимир Цабаль і Ярослав Юрчишин), тоді як решта членів фракції були проти.