Скандал у "Голосі": шістьох нардепів хочуть виключити з партії

Причина розколу – голосування у Раді за проєкт постанови про направлення до Конституційного суду законопроєкту №5133 про порядок призначення і звільнення директорів НАБУ і ДБР
Скандал у "Голосі": шістьох нардепів хочуть виключити з партії
Фракція “Голос” у ВР (Фото: Українські новини)
23 Березня 2021, 19:49
читать на русском

Керівництво партії "Голос" попередило шістьох членів про можливе виключення зі складу політичної сили через голосування у Верховній Раді за проєкт постанови про направлення до Конституційного суду законопроєкту №5133 про порядок призначення і звільнення директорів НАБУ і ДБР.

Про це повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Юрчишин під час онлайн-включення на своїй сторінці у Фейсбуці. Його слова на своїй сторінці у Фейсбуці підтвердила і нардепка цієї ж партії Олександра Устинова.

Попередили про виключення, якщо не зберігатимемо партійну дисципліну ... ще кільком моїм колегам: Соломії Бобровській, Роману Лозинському, Галині Васильченко, Наталії Піпі, Олександрі Устіновій і, здається, Ользі Стефанишиній, якщо я не помилився. Тобто загалом нас має бути шестеро людей, яких попередили про такий розвиток подій, - зазначив Юрчишин.

При цьому він додав, що остаточного рішення немає, хоча "є натяк, що, можливо, буде".

Причиною можливого виключення з партії називають голосування у Верховній Раді 16 березня. Тоді 267 народних депутатів підтримали проєкт постанови про направлення до Конституційного суду законопроєкту №5133 про порядок призначення і звільнення директорів НАБУ і ДБР для отримання висновку про відповідність законопроєкту вимогам ст. 157 і ст. 158 Основного закону.

Читайте також

Згідно з електронним протоколом на сайті парламенту, це рішення підтримали, зокрема, вісім членів фракції "Голос" (Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Роман Лозинський, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Наталія Піпа, Володимир Цабаль і Ярослав Юрчишин), тоді як решта членів фракції були проти.

Шестеро депутатів, яких керівництво "Голосу" погрожує вигнати з партії, голосували не за зміни до Конституції, а а за те, щоб направити звернення в КС і не дати звільнити керівництво НАБУ, - написала Устинова.

Вона також опублікувала витяг із рішення політради партії.

Це - попередження про виключення з партії, яке, схоже, виглядає як привід "здихатися" неугодних депутатів, - зауважила нардепка.

Політик вважає, що таким чином партія використовувала проти неї те, що вона захищала незалежність НАБУ та антикорупційних органів.

Це називається "домахатися до мишей", вибачте на слові, або знайти привід, - додала Устинова.

Своєю чергою в пресслужбі партії "Голос" у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що політсила не ухвалювала поточного року рішень про виключення кого-небудь зі своїх лав.