Уряд анонсував щорічну індексацію пенсій від наступного року

Кабмін пропонує Верховній Раді з 2022 року встановити щорічну індексацію пенсій
Важливо
Уряд анонсував щорічну індексацію пенсій від наступного року
Пенсії, гроші (фото: УНІАН)
27 Січня 2021, 14:31
читать на русском

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді з 2022 року встановити щорічну індексацію пенсій не пізніше ніж 1 березня. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Телеграм-каналі.

Уряд пропонує з 2022 року встановити щорічну індексацію пенсій не пізніше 1 березня. Сьогодні ми затвердили відповідний законопроєкт, який має на меті вдосконалення пенсійного законодавства і відповідно зростання пенсійного забезпечення громадян, - написав керівник уряду.

За його словами, це питання більше не має бути елементом політичних маніпуляцій.

Ми пропонуємо зробити все прозоро та встановити чіткі терміни, коли повинна відбуватись індексація, - додав глава уряду.

Читайте також

Зазначається, що законопроєкт також пропонує врегулювати питання індексації пенсій деяких категорій громадян, індексація пенсій яких раніше не здійснювалася.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, відтепер щорічну індексацію пенсій будуть здійснювати військовослужбовцям, держслужбовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах.

Також пропонується призначати пенсії за віком достроково за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано у зв'язку зі змінами організації виробництва та за інших умов, та призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Уряд вважає, що відсутність визначеної у законі дати індексації пенсій, не дозволяє забезпечувати сталість пенсійного забезпечення громадян та видатки на його фінансування. Зазначається, що реалізація законопроєкту дасть змогу призначати дострокову пенсію за віком і збільшувати надбавку за пізніший вихід на пенсію у середньому на 536,7 грн.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) заявив, що закон про введення в Україні накопичувального рівня пенсійної системи можуть ухвалити вже цього року. Кабмін розробив з Міністерством соціальної політики відповідну стратегію запровадження.

В Україні налічується понад 11 мільйонів пенсіонерів (11 130 954), а середній розмір пенсій в країні становить 3 507 гривень.

1