Час завершувати роботу: календар городника на листопад

У листопаді завершується сезон осінньо-польових робіт
Ексклюзив
Час завершувати роботу: календар городника на листопад
1 Листопада 2022, 21:41
читать на русском

1 листопада

Сприятливий день для посадки плодових дерев і чагарників. Можна зайнятися обрізанням, ремонтом стовбурів, закладенням дупел. Вносьте в грунт добрива. Замочуйте і кладіть на пророщування насіння для подальших посівів.

День відмінно підходить для організації поливу, але наступні справи за ним - прополку, підгортання і розпушування в прикореневій зоні слід робити вкрай обережно, тому що коріння рослин зараз уразливі. Проведіть обробку рослин інсектицидами і фунгіцидами.

Вдалий час для посіву багаторічників: дельфініуму, люпину, гайлардії, рудбекії, аквілегії. Викопуйте цибулини на зберігання. Вкривайте на зиму троянди і клематиси.

Продовжуйте робити заготовки на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Добре сьогодні збирати на зберігання і консервувати фрукти. Вони вийдуть особливо смачними.

2 листопада

Можна замочити насіння і покласти їх для пророщування у вологу тканину, а також зайнятися поливом рослин, але підгортати і рихлити в прикореневій зоні потрібно обережно.

Висаджуйте в ґрунт розсаду будь-яких різновидів капусти: кольорову, савойську, біло качану, червоно качану, брюссельську. Садіть огірки і томати. Сійте редис і ріпу.

Викопуйте цибулинні. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Посадіть шипшину.

Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Вдалий день для збору, заморожування і консервації фруктів.

3 листопада

Займіться вирізкою зайвих і сухих гілок дерев і чагарників. Можна провести лікування дупел, очистити кору. При спадному місяці можна зайнятися скошуванням газону. Обробіть сечовиною крони дерев і чагарників.

Зберіть пізній урожай і відправте його на зберігання. День підходить для посіву на розсаду коренеплодів, пекінської, савойської і цвітної капусти або гіркого перцю. Внесіть органічну підгодівлю під корінь.

Вдалою буде посадка і посів ампельних і декоративних рослин зі звисаючими, сланкими або повзучими стеблами. Якщо ви не встигли викопати квіткові цибулини - зараз саме час цим зайнятися.

Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, квасьте, соліть капусту, робіть соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою. Тісто сьогодні виходить особливо смачним і пухким.

4 листопада

Рекомендується провести розпушування сухого ґрунту, прорідити і підгорнути сходи, видалити бур'ян. Проведіть обробку рослин інсектицидами або фунгіцидними засобами. Вдалий час для формування рослин обрізанням, зробіть санітарне прочищення крон, у полуниці видаліть непотрібні вуса.

Прийшов час для розпушування грунту під вигоночні культури. Займіться вигонкою зеленої цибулі, петрушки, селери, буряка, мангольда і інших культур. Також можливо рихлити сухий грунт, мульчувати грядки, проріджувати сходи. У квітнику У квітнику відповідний день для посадки шипшини і плетучих троянд. Садіть декоративні рослини з довгими і кучерявими стеблами. Вкривайте на зиму клематиси і троянди.

Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте, робіть соки і вино. Особливо в цей день вдасться консервація коренеплодів. Побалуйте себе і близьких випічкою.

5 листопада

Вдалий час для замочування і пророщування насіння для посіву. Можна сіяти однорічні культури, але не на зберігання і не на насіння. Посадіть смородину, малину і суницю, а з фруктових дерев: грушу, горобину і яблуню.

З овочів сійте на розсаду і висаджуйте в ґрунт сіянці, що підросли пасльонових рослин - баклажанів, солодких перців, помідорів. Садіть капусту, в тому числі пекінську, брюссельську і савойську, сійте цибулю і часник, посадіть на розсаду огірки, кабачки і патисони.

Прищипуйте кінчики пагонів, щоб стимулювати їхнє зростання. Робіть щеплення і перещеплення. Продовжуйте викопувати і поміщати на зберігання квіткові бульби і цибулини. В будинку Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Вдалий час для консервування овочів та збору і зберігання фруктів.

6 листопада

Рекомендується продовжити підготовку до посіву. В саду можна посадити: горобину, грушу, калину, суницю, виноград, агрус, сливу. Слід утриматися від посіву, посадки і пересадки бульбових, ампельних і витких рослин.

Сійте і садіть однорічні культури: вони дадуть хороший урожай, проте насіннєвий матеріал і лежкість плодів отримаєте не кращої якості. Посійте насіння шпинату.

Можна садити декоративно-листяні рослини. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Не варто поливати квіти. У будинку можна організувати легке прибирання, вимити вікна, скласти речі в шафах.

7 листопада

Сьогодні рекомендується садити декоративні дерева і чагарники, від яких ви не очікуєте врожаю плодів. Також можна зайнятися пересадкою рослин з міцною кореневою системою.

У теплиці можлива посадка вигоночних культур для отримання зелені. Займіться перекопкой грунту, розпушуванням, підгортанням, мульчуванням. Зберіть насіння і підготуйте лікарську сировину. У квітнику Вдалим буде викопування бульб і цибулин, укриття на зиму клематисів і троянд. Мульчуйте зимуючі цибулинні квіти. У цей день не варто поливати і підгодовувати рослини.

Заготовлюйте продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. У будинку можна провести незначні ремонтні роботи, зайнятися прибиранням, переставити меблі.

8 листопада

Рекомендується садити декоративні дерева і чагарники, від яких ви не очікуєте врожаю плодів. Також можна зайнятися пересадкою рослин з міцною кореневою системою.

У теплиці можлива посадка вигоночних культур для отримання зелені. Займіться перекопуванням грунту, розпушуванням, підгортанням, мульчуванням. Зберіть насіння і підготуйте лікарську сировину.

Вдалим буде викопування бульб і цибулин, укриття на зиму клематисів і троянд. Мульчуйте зимуючі цибулинні квіти. У цей день не варто поливати і підгодовувати рослини.

Заготовлюйте продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. У будинку можна провести незначні ремонтні роботи, зайнятися прибиранням, переставити меблі.

9 листопада

Формуйте крони кущів і дерев обрізанням, одночасно видаляючи непотрібні і хворі пагони. Робіть щеплення і перещеплення. В саду посадіть ліщину, черешню, аличу, смородину білу і червону.

У городі можна сіяти і садити в цей день тільки скорцонеру, гірчицю, валеріану і фенхель. Прибирайте на зберігання коренеплоди. Рекомендується збирати насіння і лікарські рослини.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Також займіться викопкой бульб і цибулин, укриттям на зиму клематисів і троянд, мульчуванням зимуючих цибулинних квітів.

Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. День відмінно підходить для домашніх справ, прибирання або ремонту.

10 листопада

Добре будуть рости посаджені під цим знаком рослини з сланкими, повзучими і звисаючими стеблами, наприклад, полуниця і декоративні ампелі. Не забудьте внести в грунт органічні добрива. Рекомендується організувати полив рослин і обробити землю: прополюйте її і очищайте від бур'янів, підсапуйте сходи. Можна проводити будь-який вид обрізки. Обприскайте або обробіть рослини димом від захворювань і шкідників.

День підходить для посадки багаторічних і бульбоцибульних квітів. Займіться укоріненням живців. Заготовлюйте цілющі коріння.

Переробляйте на зиму овочі і фрукти: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Несприятливий період для збору врожаю. День сприяє будь-якій роботі по дому, від масштабного ремонту до легкого прибирання.

11 листопада

Можна сіяти однорічні квіти і овочі, садити невисокі декоративні чагарники і дерева. День підходить для посіву-посадки рослин з сланкими, повзучими, звисаючими стеблами і повітряними коренями. Вдало пройде посадка вигоночних культур для отримання зелені. Рекомендується перекопати грунт, розпушити, підгорнути, мульчувати, підгодувати коренеплоди, боротися зі шкідниками та хворобами, пікірувати сіянці.

Сприятливий час для посадки багаторічних і бульбоцибульних квітів. Займіться укоріненням живців. У цей день не варто організовувати полив. Заготовлюйте коріння лікарських рослин.

Присвятіть цей день нескладній роботі по дому. Наведіть порядок у кімнатах, протріть пил, розкладіть речі в шафах, провітріть будинок. На кухні можна заморожувати фрукти.

12 листопада

У саду добре посадити стеблеплідні, бульбоплідні і коренеплідні рослини, а також зернові, бобові, плодово-ягідні культури і зелень. Внесіть в грунт органічні добрива. У тепличні грядки можна висаджувати розсаду томатів, баклажанів, болгарського перцю, картоплі, часнику, цибулі ріпчастої, буряків, моркви, огірків, патисонів, гарбузів і ін.

Сприятливо садити бульбові квіти і декоративні чагарники, в тому числі троянди. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Побалуйте себе і близьких випічкою. Тісто сьогодні вийде особливо смачним.

Вдома слід зайнятися нескладними справами: протиранням пилу, доглядом за квітами, ремонтом одягу.

13 листопада

У саду можна висаджувати чагарники, плодові та ягідні культури, в тепличних або домашніх умовах - бульбові квіти, стеблеплідні, бульбоплідні і коренеплідні рослини. Сійте і садіть пряні і лікарські трави.

У теплиці займіться посівом моркви, петрушки кореневої, буряка, пікіровкою розсади. Вдалою буде вигонка на зелень цибулі, корінців і бульб. Організуйте полив і підгодівлю.

Відмінні дні для посадки бульбоцибульних квітів і вкорінення живців. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Побалуйте себе і близьких випічкою. У цей день не варто консервувати фрукти. Також день не підходить для збору врожаю.

14 листопада

Замочіть для пророщування насіння. Рекомендується сіяти і садити овочі, фрукти, прянощі і квіти. Особливо добре будуть розвиватися рослини, що мають гострі органи у вигляді колючок, шипів або жала.

Посіяні і посаджені в цей час рослини будуть стійкі до хвороб, дадуть хороше насіння. Також їхні плоди будуть довго зберігатися. Сьогодні можна внести під корінь добрива, провести полив і закласти органічні відходи в компост.

У цей день варто утриматися від розпушування та перекопування землі. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Сьогодні не варто консервувати фрукти і збирати урожай. В цей день вам по плечу будь-яка робота, починаючи з масштабного ремонту і закінчуючи легким прибиранням. Після обіду можна почати виконання найважчої роботи.

15 листопада

Не слід працювати в саду - в цей час краще відпочити. Але, якщо у вас немає такої можливості, підготуйте насіння до посіву. Можна закладати органіку в компост, збирати урожай, стригти траву на газоні і наводити порядок в саду. Сьогодні можна полоти бур'яни, вирізати дику поросль, хворі і засохлі пагони і обробляти рослини від хвороб і шкідників. Однак не варто перекопувати і розпушувати землю.

Слушна нагода для посіву та посадки пряних, квіткових, лікарських трав і рослин, особливо тих, що мають жало, шипи, колючки або гострі листя і плоди, а також кучерявих, плетистих рослин.

Сьогодні можна займатися домашніми справами. Помийте вікна, організуйте прання білизни, займіться легким ремонтом. Головне не перевантажуйте себе фізично. Від багатьох робіт в саду і городі краще відмовитися в цей час.

16 листопада

Рекомендована пересадка суниці і деревних рослин, якщо ви живете в південних і центральних регіонах України. Підготуйте посадковий матеріал і посадіть його, щоб він міг вкоренитися. Можна організувати полив, перекопати землю на ділянці. Також не зайвим буде розпушити грунт в прикореневій зоні, прорідити і підгорнути сходи.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Рекомендується пересадити будь-який з видів фікуса, а також крінум азіатський або широколистий.

Побалуйте себе і близьких випічкою.Також цей день підходить для дрібної роботи: легкого прибирання, приготування їжі, провітрювання будинку. Можна затіяти прання.

17 листопада

Сприятливі роботи: збір врожаю і збирання їх на тривале зберігання, збір насіння, зрізання непотрібних пагонів і формування крони, обробка від шкідників і хвороб. Не варто займатися поливом і підгодівлею.

Перевірте як зберігатися урожай в сховище, зіпсований плоди відразу видаляйте. Можлива посадка рослин на зелень, прополка, обприскування від шкідників. Можна займатися культивуванням грунту. У квітнику Сьогодні сприятлива викопування цибулин і бульб, збір насіння, зрізання квітів (вони будуть довго стояти в букетах), обрізання, обробка від шкідників, можлива посадка декоративних рослин з міцним корінням.

День сповнений енергії, тому сьогодні можна переробити купу заздалегідь запланованої роботи. Консервування, готування і випічка сьогодні будуть вдалими. При догляді за кімнатними рослинами виключіть полив і підгодівлі.

18 листопада

В саду можна посадити аґрус, смородину і суницю садову, а з фруктових дерев посадите персик, сливу і яблуню. День відмінно підходить для будь-якої обрізки дерев і чагарників. На городі Хороший день для посіву та посадки: капусти, цибулі, часнику, гіркого перцю, а також бобових культур (сої, сочевиці і гороху). Удома можна посіяти кріп і петрушку, аніс, посадити щавель і шпинат.

Сійте і садіть у відкритий грунт багаторічники, якщо дозволяє клімат. Наріжте і укореніть живці, можна зробити щеплення. Рекомендується пересадити квіти, які мають зимувати на підвіконнях.

На кухні продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Приготуйте їжу. У будинку від багатьох робіт слід утриматися, допускається хіба що полив і пересадка вазонів.

19 листопада

Сприятлива посадка овочів, що дають наземні плоди. Садіть деревовидні рослини і чагарники, займіться посадкою рослин, які в майбутньому будуть використані як підщепи. Сійте і садіть під зиму багаторічні рослини, які зимують у відкритому грунті.

Хороший день для посіву або посадки в теплицю розсади кольрабі, брокколі або цвітної капусти. Посадіть часник і цибулю. Можна посіяти також бобові рослини, перець чилі і мангольд.

День сприяє пересадці рослин з ослабленою кореневою системою, а також тих кольорів, які мають зимувати на холодних підвіконнях. Можна робити прикореневе підживлення. В будинку Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Відмінний час для збору, зберігання і заморожування фруктів. У будинку можна організувати прибирання, зробити невеликий ремонт.

20 листопада

У саду краще утриматися від більшості посівів і посадок. Можна зняти сухі плоди з гілок, зайнятися санітарною і формуючою обрізкою. Також обріжте вуса у суниці, видаліть пасинки, хворі і непотрібні пагони, прищипніть верхівки у здорових.

Займіться розпушуванням грунту в прикореневій зоні, прополкою, проріджуванням сіянців. Проведіть обробку посадок від шкідників. Можна внести мінеральні добрива.

Заготовлюйте квіти, насіння і лікарські рослини. Викопуйте бульби і цибулини для зберігання. Добре сіяти експериментальні рослини.

Відмінний час для збору, зберігання і заморозки фруктів. Не варто братися сьогодні за домашню роботу: переставляти меблі, фарбувати стіни, прибирати в шафах.

21 листопада

Займіться формуванням крони, обрізанням вусів у суниці, видаліть зайві пагони у хворих рослин. Також прищипіть верхівки пагонів. Проведіть обприскування від хвороб і шкідників.

Слушна нагода для прополки, можна також обробляти грунт і мульчувати грядки. Збирайте насіння і коренеплоди на насінники. Проведіть пікіровку своєї розсади.

Якщо у вас ще залишилися в квітнику квіткові бульби і цибулини, викопайте їх, приведіть в порядок, а після помістіть до весни в сховище. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. В будинку Гарний час для збору і консервації коренеплодів. День підходить для збору і зберігання фруктів. У дворі і саду багато роботи, можна підстригти газон, посадити квіти.

22 листопада

Гарний час для побілки дерев, мульчування пристовбурних кіл, полуниці, малини. В саду можна посадити сливу, яблуню і грушу, а з чагарників садіть калину, шипшину і виноград. Рекомендується в цей день сіяти насіння ранніх огірків, шпинату, листового салату. Займіться вигонкою цікорного салату, цибулі, буряка, посадкою вигоночних овочів, помірними підгодівлею і поливами.

День підходить для посадки багаторічних квітів. Прорихліть землю, організуйте полив. Зрізайте квіти, вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

День підходить для будь-якої домашньої роботи, головне почати її і закінчити в цей же день.

23 листопада

У саду Робіть щеплення. Рихліть грунт навколо рослин, видаляйте бур'яни, проріджуйте і підсапуйте сходи. Поливайте посадки, необхідно обприскати рослини по листю розчином добрив. Проведіть обрізку дерев і кущів.

У теплицю висаджуйте розсаду овочів. Посів насіння ранніх огірків, шпинату, листового салату. Займіться вигонкою цикорного салату, луків, буряку, посадкою вигоночних овочів. У квітнику Гарний час для посадки багаторічних квітів. Виділить час для окулірування, заготівлі живців для щеплень, укоріненню живців, обрізки квітів і чагарників.

Сьогодні не варто мити підлогу, пилососити або прати білизну. Зате в цей день можна навести порядок в шафах, посадити квіти в вазони, витерти пил, привести кухню в порядок.

24 листопада

Проведіть полив, розпушуйте землю. Займіться прополкою, проріджуванням і підгортанням сіянців. Прищіпніть верхівки пагонів. Рекомендується внести під корінь мінеральні добрива. Посадіть живці на укорінення. Зробіть щеплення.

Сійте або садіть розсадою: баклажани, томати і болгарський перець, брокколі, цвітну і савойскую капусту, огірки, кабачки і патисони, нут, боби, квасолю.

Постарайтеся не перезволожити і перегодувати квіти. Якщо ви ще не встигли посадити багаторічні квіти, сьогодні ще можете встигнути це зробити.

Наведіть порядок у себе в кімнаті і в кабінеті, приберіть розкидані речі, витріть пил і провітріть будинок. Сприятливий час для збору і зберігання фруктів. Можна зайнятися прибиранням у дворі і саду.

25 листопада

Видаліть бур'яни, поросль, непотрібні полуничні вуса і хворі рослини. Проведіть обрізку пагонів, якщо вам потрібно уповільнити їхнє зростання. Рекомендується в грунт внести сухі добрива. Зробіть щеплення.

Мульчуйте грядки з багаторічними овочами та квітами. Збирайте насіння на насінники, включаючи коренеплідні та лікарські рослини. Обробіть посадки від хвороб і шкідників.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Замініть у кімнатних рослин субстрат в горщиках.

Пора зайнятися заготівлею дров на зиму. Сьогодні ідеальний день для занять по дому. Добре буде затіяти перестановку меблів, почати ремонт, прибрати в кімнатах, навести порядок в шафах.

26 листопада

Займіться замочуванням і пророщуванням насіння. Добре сіяти і висаджувати багаторічні, дерева і чагарники. Рослини виростуть міцними, морозостійкими і стійкими до різних захворювань.

У теплиці можна організувати посів пекінської капусти, листового салату, крес-салату і шпинату. Добре також сіяти гарбуз, помідори, квасолю, горох, редис і ін. В грунт можна внести мінеральні добрива.

Заготовлюйте коріння лікарських рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Намагайтеся при розпушуванні не пошкодити коріння рослин.

Заготовлюйте продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. День підходить для поливу, особливо кімнатних і балконних рослин. Що стосується роботи в будинку, то її краще відкласти до більш сприятливого моменту.

27 листопада

У саду Займіться замочуванням і пророщуванням насіння. Добре сіяти і висаджувати багаторічні, дерева і чагарники. Рослини виростуть міцними, морозостійкими і стійкими до різних захворювань.

У теплиці можна організувати посів пекінської капусти, листового салату, крес-салату і шпинату. Добре також сіяти гарбуз, помідори, квасолю, горох, редис і ін. В грунт можна внести мінеральні добрива. У квітнику Заготовлюйте коріння лікарських рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Намагайтеся при розпушуванні не пошкодити коріння рослин.

Заготовлюйте продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. День підходить для поливу, особливо кімнатних і балконних рослин. У домі краще не робити нічого.

28 листопада

Сійте і саджайте в саду культури, що дають наземні плоди. Також можна посадити садову суницю, плодові дерева, чагарники і багаторічники. Можна поливати посадки і рихлити землю після поливу. Висадіть в теплицю розсаду білокачанної, савойської і брюсельської капусти. Можна також посіяти під зиму цибулю і часник. З пряно-зеленних рослин сійте: валеріану, кріп, коріандр, латук, фенхель, а також спаржу.

Викопуйте цибулинні. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Продовжуйте заготовлювати продукцію на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Особливо смачною вийде консервація фруктів.

Несприятливий час для домашніх справ. Не варто починати ні ремонт, ні прибирання з нуля, інакше все буде валитися з рук.

29 листопада

Сприятливий період для обрізки дерев і чагарників, очищення штамбів і скелетних гілок від відсталої кори. Підготовляйте насіння до посіву, особливо багаторічні і деревні рослини.   На городі Приведіть у порядок земельну ділянку: перекопайте, розпушуйте грунт, підсапуйте рослини, проріджують сходи, видаляйте бур'яни. Можна організувати полив рослин.

Викопуйте цибулинні. Заготовлюйте коріння рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Відмінний час для посіву насіння багаторічних квітів.

Продовжуйте робити заготовки на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Особливо вдасться консервація коренеплодів. День підходить для роботи по дому. Можна зайнятися прибиранням, масштабним ремонтом і позбутися від речей, якими ви довгий час не користуєтеся.

29 листопада

Сприятливий період для обрізки дерев і чагарників, очищення штамбів і скелетних гілок від відсталої кори. Підготовляйте насіння до посіву, особливо багаторічні і деревні рослини.   На городі Приведіть у порядок земельну ділянку: перекопайте, розпушуйте грунт, підсапуйте рослини, проріджують сходи, видаляйте бур'яни. Можна організувати полив рослин.

Викопуйте цибулинні. Заготовлюйте коріння рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Відмінний час для посіву насіння багаторічних квітів.

Продовжуйте робити заготовки на зиму: консервуйте, соліть, квасьте капусту, робіть соки і вино. Особливо вдасться консервація коренеплодів. День підходить для роботи по дому. Можна зайнятися прибиранням, масштабним ремонтом і позбутися від речей, якими ви довгий час не користуєтеся.

30 листопада

У дні повного місяця не варто займатися посівом, посадкою і пересадкою, проте цей час можна присвятити догляду за рослинами: прополкою, проріджуванням і обробкою від грибкових захворювань і шкідливих комах. Сьогоднішній день відрізняється найбільш активним ростом всіх видів рослин, тому варто розпушити грунт навколо сходів, підгорнути їх і замульчувати ділянку.

Якщо у вас немає можливості відмовитися від роботи в повний місяць, рекомендуємо садити і сіяти ампельні і декоративні рослини зі звисаючими, сланкими або повзучими стеблами.

Сьогодні можна займатися консервацією, сушінням, солінням, квасити капусту, робити соки і вино. Побалуйте себе і близьких випічкою. День підходить для домашніх справ, особливо слід приділити час побутовій рутині.

1