Чим пригощати гостей у ніч на 2023 рік: різноманітне й бюджетне меню новорічного столу

Пропонуємо деякі бюджетні страви для новорічного столу
Ексклюзив
Чим пригощати гостей у ніч на 2023 рік: різноманітне й бюджетне меню новорічного столу
20 Грудня 2022, 22:42
читать на русском

Святкування нового 2023-го року буде для більшості українців зовсім не таким, як у роки минулі. Та зібратися за святковим столом з рідними все ж таки хочеться.

Звісно, на святковому столі не повинно бути ані крільчатини, ані зайчатини. І взагалі віддайте перевагу стравам з овочів та фруктів. Побільше зелені, моркви, капусти, листяного салату, цибулі. І не забувайте, що alter ego Кролика – Кіт – полюбляє рибку.

Наші пропозиції зовсім не означають, що усе це має бути на столі. Обирайте за вашими можливостями та смаками  і Кролик буде задоволений! І – що раніше почнете готуватися, тим більше заощадите.

Чудову новорічну вечерю можна приготувати з таких продуктів:  яловичина, курка; фрукти, овочі за сезоном, зелень;  майонез; сухофрукти; рибні консерви, оселедець; мариновані чи солені огірки, помідори; шинка, сир, ковбаса; горіхи; яйця; розпушувач, борошно, сметана, цукор; масло вершкове та олія; консервовані горошок, кукурудза;

ЗАКУСКИ

Сирні кульки з оселедцем

Вам знадобляться : 3 яйця;  по 150 г варених буряка та моркви; 120 г твердого сиру; 2 зубки часнику; 100 г філе оселедця; 150 г вареної; 2 столові ложки майонезу; 25 г чищених горіхів. Сіль і перець до смаку.

Буряки, моркву, сир натерти, горіхи подрібнити, часники вичавити. Відварені яйця поділити на жовтки та білки.

У глибокій посудині з’єднайте тертий буряк, половину твердого сиру, 1 зубок часнику та жовтки. Додайте столову ложку майонезу. Все перемішайте. Отриману масу поділіть на рівні частини, зробіть пласкі кружечки, покладіть  на кожний шматочок оселедця, сформуйте кульки.

Отриману масу так само поділіть на рівні частини, зробіть пласкі кружечки, покладіть  на кожний шматочок оселедця, сформуйте кульки.

Сосиски з сиром у лаваші

Якщо не полюбляєте сосиски, візьміть м’ясний фарш (попередньо покладіть у друшляк чи сито, аби стекла зайва рідина).

А ще треба взяти 3 варені яйця; 150 г твердого сиру; 2 листи лаваша; 70 г сметани; 6 сосисок (чи фарш); 30 мл молока; 1 сире яйце; сіль і перець до смаку.

Яйця й сир натерти, додати сметану й спеції. Змішати.

Лаваш нарізати смужками, щоби в кожну можна було загорнути сосиску.

Край лаваша, який буде всередині, змазати сирною масою, покласти сосиску, загорнути.

Зробити кляр з молока, спецій та яйця. Обмакнути трубочки. Підсмажити до золотистого кольору.

Сирні конвертики

Для страви знадобляться: 3 плавлені сирки; 2 лаваші; 1 пучок зелені (на свій смак); 1 яйце; 3 зубки часнику.

Зелень подрібнити й змішати з вичавленим часником.

Лаваш порізати на квадратики. Розкласти рівненько зелень, далі покласти половину плавленого сирка. Згорнути, щоби вийшли конвертики. Змастити обидві сторони у збитому яйці, обсмажити.

Роли з огірка

Візьміть 1 довгий огірок; 2 яйця; 1 упаковку крабових паличок; 2 плавлені сирки; майонез, сіль та перець до смаку.

Яйця відваріть, натріть на дрібній тертці разом з крабовими паличками та сирками. Посоліть, поперчіть і приправте майонезом. Огірки поріжте на тонкі смужки по всій довжині. Начинку загорнути в огірок у формі ролу. Зверху можна посипати все зеленню, капнути потроху майонезу. Цю закуску краще готувати не заздалегідь, а перед самим святкуванням, бо огірки швидко робляться м’якими.

Тарталетки з курячим філе

Вам знадобляться: 1 копчена куряча грудка; 100 г твердого сиру; половинка болгарського перцю; 2 столові ложки консервованої кукурудзи; 1 упаковка тарталеток; сіль, перець, майонез до смаку.

Усі інгредієнти подрібнити й перемішати. Додати майонез, посолити й поперчити. У тарталетки викласти отриману масу. Прикрасити до свого смаку. А от тарталетки варто приготувати заздалегідь, вони будуть м’якішими.

САЛАТИ

Якщо не хочете салату "олів’є" чи вінегрету, скористайтеся нашими рецептами

Салат із твердим сиром і крабовими паличками

Візьміть 4 варені яйця,  200 г крабових паличок; 100 г твердого сиру; 1 яблуко; лимонний сік; пучок кропу; 2 столові ложки майонезу.

Натріть сир, крабові палички, яйця (білки та жовтки окремо), яблуко. Полийте терте яблуко лимонним соком, щоби воно не потемнішало.

Викладайте шарами: білок – сир – крабові палички – яблуко – жовтки. На кожний шар  покладіть сіточку з майонезу. Верх та краї поверх майонезу посипте подрібненим кропом і рештою крабових паличок.

Новорічний салат без майонезу

Інгредієнти:  250 г крабових паличок; 1 банка кукурудзи; 1 яйце; 3-4 свіжих огірки; 1 пучок кропу; половинка лимона; сіль та перець.

Огірки  та крабові палички порізати кубиками чи соломкою (як вам зручніше).

Додати подрібнений кріп і кукурудзу. Змішати, заправити лимонним соком та спеціями до смаку. Прикрасити шматочками яйця.

ГАРЯЧІ СТРАВИ

Без гарячих страв цілу новорічну ніч обійтися важко. Спробуйте таке:

Запечені курячі стегенця у сметанно-томатному соусі

Візьміть 4 курячі стегенця, 1 столову ложку томатної пасти, 1 столову ложку сметани, 2-3 зубки часнику, сіль та перець до смаку.

Стегенця покладіть у глибоку миску, вичавіть часник, додайте сіль та перець, томатну пасту й сметану. Добре натріть кожне стегенце. Накрийте харчовою плівкою, залиште на 30-40 хв у холодильнику. Викладіть м’ясо на деко, запікайте в духовці 40 хвилин (врахуйте розмір стегенець) за температури 180°C.

Фарширована картопля з грибами

Інгредієнти: 6 картоплин приблизно однакових за розміром; 300 г шампіньйонів; 100 г копченої шинки; 1 яйце; 50 г твердого сиру.

Картоплю ретельно помити, далі зрізати трохи одну сторону. Покласти зрізом донизу, випікати за температури 200°C 15 хвилин ( час залежить від сорту картоплі). Трохи охолодити готову картоплю, ложкою вийняти частину з середини, зробивши "човники".

Обсмажити гриби, додати до них натертого сиру, нарізану кубиками шинку, натерте яйце й ретельно перемішати.

Сумішшю нафарширувати картоплю й запікати ще хвилин 15 за температури 180°C.

Перед подачею можна прикрасити дрібною зеленню.

ДЕСЕРТИ

Новорічний стіл – це не лише закуски, салати та гарячі страви. Обов’язково мають бути десерти, скажімо, такі:

"Пташине молоко"

Цей десерт подається у прозорих бокалах чи порційних мисочках-креманках.

Вам знадобиться: 150 мл води; 15 г желатину; 150 г цукру; 500 г 20%-ї сметани; 1,5 столової ложки 15%-ї сметани; 100 г чорного шоколаду.

Желатин залити водою, перемішати й залишити, щоби він розбухнув.

У мисці збити цукор  з 20%-ю сметаною. Частину суміші покласти до желатину, перемішати. Далі масу з желатином додати до решти сметани й продовжувати збивати.

Викласти у гарні порційні формочки, поставити на 1 годину до холодильника.

Шоколад розтопити, додати ложку 15%-ї сметани, викласти на десерт і розкласти рівним шаром.

Яблучний штрудель з лаваша

Інгредієнти: яблука – 3 шт; вершкове масло – 80 г; мелена кориця – 1 ч.л.; цукор-пісок – 200 гр; ванілін – дрібка для аромату; лаваш – 1 лист; панірувальні сухарі – додати до свого смаку; цукрова пудра – для прикраси.

Яблука очистити від шкірки й нарізати товстими кільцями. Вирізати серединку з кісточками, пересипати цукром, корицею. Додати ароматизований ванільний цукор і нарізане шматочками вершкове масло.

Викласти суміш на сковороду і трохи притушити на середньому вогні.

Лаваш розрізати уздовж навпіл, посипати панірувальними сухарями. На край лаваша викласти ароматну яблучну начинку й згорнути рулетом.

Викласти штрудель на змащене маслом деко й випікати  15-20 хвилин за температури до 170°C.

Гарячий штрудель можна посипати цукровою пудрою.

Всім смачного й щасливого Нового року!

Читайте також

1