Держсекретар США в Україні: зустріч із Зеленським та плани на майбутнє

Навіщо Блінкен та Нуланд прибули в Україну та до чого тут зустріч Путіна із Байденом
Ексклюзив
Держсекретар США в Україні: зустріч із Зеленським та плани на майбутнє
(Фото: УНІАН)
7 Травня 2021, 11:06
читать на русском

Візит держсекретаря США Ентоні Блінкена в Київ зчинив чималий резонанс, особливо його зустріч з українським президентом Володимиром Зеленським. Навіщо Блінкен прилетів в Україну разом із заступницею з політичних питань Вікторією Нуланд та що означають основні заяви аналізували в Парламент.UA.

Візит держсекретаря США Блінкена в Київ

Офіційні зустрічі держсекретар США Ентоні Блінкен розпочав від ранку. Разом з Вікторією Нуланд та в. о. помічника державного секретаря США у справах Європи та Євразії Філіпом Рікером зустрівся з українськими нардепами. Зокрема на перемовах були присутні голова парламенту Дмитро Разумков, Давид Арахамія від "Слуги народу", Юлія Тимошенко від "Батьківщини", Юрій Бойко від "ОПЗЖ" та Петро Порошенко від "Європейської солідарності".

Останній не оминув можливості нагадати, що вже знайомий з Блінкеном від часів свого президентства.

Радий новій зустрічі з Державним секретарем США Ентоні Блінкеном, пані Нуланд та паном Рікером, чудовою "українською командою" нової американської адміністрації.

Передав теплі вітання другу України Президентові Байдену, побажав успіхів у зміцненні американського лідерства в світі та швидкому подоланні викликів, - наголосив Порошенко у своєму Фейсбуку.

Своєю чергою у "Слузі народу" повідомили, що народні обранці під час зустрічі обговорили з держсекретарем США співпрацю між країнами та протидію російській агресії. Окрім того, нардепи просили посприяти призначенню тимчасово повіреної у справах США в Україні Крістіни Квін як постійної послині США в Україні.

Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба

Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба (фото: twitter.com/DmytroKuleba)

Під час зустрічі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою Блінкен озвучив офіційну мету свого візиту в Україну - "підтвердити партнерство".

Я тут з дуже простої причини - я представляю президента Байдена. Щоб ще раз підтвердити сильне партнерство між нашими двома країнами, нашу прихильність суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Наше зобов'язання - працювати з вами і зміцнювати вашу демократію, просуваючи реформи по боротьбі з корупцією. Ми - ваші партнери на обох фронтах, - заявив Блінкен.

Встиг Блінкен і бігцем зустрітися з предстоятелем ПЦУ митрополитом Єпіфанієм у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі. Разом вони поклали квіти до Стіни пам'яті загиблих за Україну біля собору. Загалом у пресслужбі ПЦУ зустріч назвали "короткою, але змістовною".

Блінкен

(Фото: УНІАН)

Зустріч президента Володимиром Зеленським з Ентоні Блінкеном

Головним же пунктом програми Блінкена звісно була зустріч з українським гарантом Володимиром Зеленським. Адже держсекретар став першим офіційним представником Вашингтону, який відвідав Україну після обрання там президента Джо Байдена.

Дискусії щодо того, якою ж буде ця зустріч точилися у ЗМІ ще до того як Блінкен прилетів до Києва. Однак спілкування з пресою після недовгих перемов ні чим не відрізнялося від стандартних протокольних промов. Зокрема переважно складалося з традиційних привітань і взаємних подяк. Однак декілька тез з їхнього спічу таки можна виокремити.

Блінкен

Президент України Володимир Зеленський та державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен (Фото: УНІАН)

Зокрема президент Зеленський відзначив, що разом з Блінкеном обговорили ймовірність альянсу між Україною та США. Втім наголосив, що нині зарано говорити про деталі майбутньої угоди.

Окремо ми проговорили фундаментальний формат підтримки. Ми говорили про питання альянсу і можливої двосторонньої дуже серйозної угоди. Але це питання майбутнього, зараз рано говорити про деталі, - повідомив Зеленський.

Та додав, щодо безпеки в Чорноморському і Азовському регіонах теж є певна "фундаментальна ідея", втім яка саме говорити публічно поки що відмовився.

А от на пряме питання журналістів щодо ймовірності збройної підтримки України Сполученими Штатами і Зеленський, і Блінкен прямо не відповіли.

Своєю чергою Блінкен заявив, що Росія лише частково відвела війська від українських кордонів та звернувся до РФ з вимогою припинити агресію.

Президент Зеленський же відзначив зменшення кількості снайперських пострілів на Донбасі. Водночас наголосив, з окупованого Криму пішло лише 3,5 тисячі російських військових. Тому загроза з окупованих територій і з боку кордонів залишається.

Поки ніде більше зменшення ми не бачимо. Ми вважаємо, що це зниження повільне. Тому, ймовірно, загроза може бути. Ніхто не хоче сюрпризів, - заявив український гарант.

Читайте також

Також Володимир Зеленський назвав 2021 рік - фундаментальним у відносинах України й США та запросив Джо Бадена на перший саміт Кримської платформи, що має відбутися в серпні. Окрім того, висловив сподівання що їхня зустріч в Україні відбудеться цьогоріч.

Блінкен же пообіцяв передати запрошення американському президентові та заявив, що Байден наразі не здійснює міжнародних візитів через пандемію COVID-19.

Я вдячний за запрошення відвідати Україну, яке я передам президенту Байдену, як тільки я повернуся... Ми знайдемо відповідний час, щоб приїхати в Україну. Президент уже чотири місяці в офісі, але найближчим часом можливо він зможе з візитом виїжджати зі країни і повернеться в Україну, коли зможе, - заявив держсекретар США.

Окремо Блінкен наголосив на необхідності боротьби з корупцією та олігархами в Україні та продовженні реформ.

А президент Зеленський під час спілкування з пресою не втримався та пожартував. Кореспондентка BBC поставила питання гарантові. Під час відповіді Зеленський поцікавився, чи чує та розуміє вона його. У відповідь журналістка сказала, що добре чує російський переклад.

Держсекретар Блінкен приїхав в Україну з ознайомчим візитом, - експерти

Експерти ж вважають, візит в Україну держсекретаря США був суто ознайомчим, цим і пояснюється таке широке коло зустрічей американських представників за один робочий день. Адже так нова адміністрація США знайомиться українським політичними елітами, намагається синхронізувати з ними якісь теми та дізнатися додаткову інформацію про Україну, яка може знадобитись Байдену на зустрічі з Путіним, пояснює політолог, директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

Від Блінкена були чіткі меседжі щодо військово-політичної підтримки. Однак США не планує надавати нам якоїсь передової зброї з огляду навіть на те, що вона може потрапити до рук Росії, окрім того, аби оперувати цією зброєю треба тривалий час готувати український військовий персонал.

Наразі підтримка Сполученими Штатами України виявляється в кількох напрямках - перед усім, це політична підтримка уряду та президента, яка відіграє стабілізуючу роль та певну гарантію того, що нові майдани та заворушення мало ймовірні.

По-друге, це військова підтримка матеріально-технічна та інструкторська. Ми бачимо, що США надає нам приблизно 500-600 мільйонів доларів щороку військової підтримки. Окрім того, вони дають фінансові гарантії, тож це багатоваріантна підтримка, хоча її й не достатньо і це не те що нам потрібно, на мою думку.

Нам потрібен доступ до ринку США, оборонна угода зі Штатами, яку вони мають з Японією чи Південною Кореєю, лібералізація візового режиму та спрощення пересування громадян між нашим країнами, - зазначив Руслан Бортник.

Своєю чергою політолог Богдан Петренко вважає, що не слід ставитися до приїзду представників США в Україну як до визначної події. Адже цей візит був у межах їхньої загальноєвропейської поїздки. І вважати, що Україна у центрі геополітичного клопоту США також не варто.

Зустріч Байдена і Путіна готується, принаймні теоретично, а от про зустріч Байдена з Зеленським ми поки нічого не чуємо. Плюс дзвінок Байдена Зеленському відбувся одним з останніх. Тож не варто говорити, що Україна - на вістрі американської зовнішньо політики. У американців є свої зовнішньополітичні інтереси й вони будуть їх реалізовувати, використовуючи в тому числі й українські інтереси, хоча вони якоюсь мірою їх таки відстоюють.

Бурхлива реакція на приїзд американських високопосадовців створює враження, що ми чогось очікуємо від заходу. За 30 років незалежності ми не можемо дійти думки, що нам ніхто не допоможе, крім нас. Через цей приїзд ми мали б лобіювати свої інтереси. А так ми наче чекали, що нам привезуть якийсь план, хоча повинні мати власний, як через Вашингтон натиснути на Москву, - вважає Богдан Петренко.

1