Дистанційка має свої плюси, але вона - для свідомих учнів: спецпроєкт до Дня працівників освіти

Наші журналісти опитали вчителів великих міст і маленьких сіл, аби дізнатися, чому школярі не хочуть вчитися, та яка нині роль педагогів у вихованні дітей
Ексклюзив
Дистанційка має свої плюси, але вона - для свідомих учнів: спецпроєкт до Дня працівників освіти
Фото з особистого архіву Надії Капші
2 Жовтня 2021, 12:08
читать на русском

У першу неділю жовтня в Україні традиційно відзначають день працівників освіти. Трансформація суспільства останніх десятиліть помножена на пандемію коронавірусу змінила ставлення українців до освіти та педагогів. Напередодні свята Парламент.ua вирішив поспілкуватися з педагогами з різних куточків України і з`ясувати, чому вчитель перестав бути авторитетом, чому діти не хочуть вчитися, чи достатньо держава забезпечує педагогів та чи залишиться школа у її класичному вигляді після пандемії.

Усім нашим респондентам ми задали одні й ті самі питання, на які отримали абсолютно різні відповіді й цікаві бачення того, що ж потрібно змінити в українській освіті.

  • Яка, на вашу думку, роль вчителя? Яким має бути сучасний вчитель? Чому вчитель уже не має такого, як раніше, авторитету в суспільстві?
  • Чи достатньо держава забезпечує вчителів (зарплата, умови праці, соцпакети, обладнання тощо)?
  • Як, на вашу думку, можна зробити систему сучасної української освіти цікавою для учнів? Що б ви змінили в системі сучасної освіти?
  • Чи є майбутнє у дистанційної освіти після пандемії? Чи залишиться школа у своєму традиційному для нас розумінні?

На наші запитання вже відповіли Володимир Алєксєєв з Чернігівщини та Ольга Мірошнікова з Києва, на черзі Надія Капша, вчителька інформатики з Чернівців.

Читайте також

Яка, на вашу думку, роль вчителя у сучасному суспільстві та чому він вже не має такого авторитету, як раніше

У сучасному суспільстві вчитель не джерело інформації, вчитель це друг і порадник. Слово вчителя – це порада, а не вказівка.

Яким має бути сучасний вчитель? Людина всебічно розвинута, яка добре обізнана в сфері інформаційно-комунікаційних технологій.

Чому вчитель уже не має такого як раніше авторитету в суспільстві? Раніше вчитель був основним джерелом інформації, зараз для цього є інтернет. Завдання вчителя полягає у сучасному світі у тому, щоб навчити дітей серед великої кількості навчального матеріалу в глобальній мережі Інтернет, знайти ту, яка є простішою і навчити їх її зрозуміти. Тому навіть в Законі про освіту учні - це здобувачі освіти.

Фото з особистого архіву Надії Капші

Чи достатньо держава забезпечує вчителів (зарплата, умови праці, соцпакети, обладнання тощо)

На сьогодні вчитель працює більше, ніж отримує за виконану роботу. Заробітна плата вчителя коливається на середньому рівні. Позитивним моментом у роботі вчителя є те, що ми працюємо з поколінням, яке вміло володіє цифровою технікою, вміє швидко зорієнтуватися у інформаційному просторі. Щодо матеріальної бази, то вона є середнього рівня забезпечуваності. Щодо самого вчителя, то працюємо за правилом "сам не купиш, не будеш мати з чим працювати".

Як, на вашу думку, можна зробити систему сучасної української освіти цікавою для учнів

Цікавою для учнів є проєктна робота, пошукова, експериментальна, але, на жаль, матеріальна база не дозволяє цього зробити.

Що б я змінила в системі сучасної освіти? Насамперед треба зменшити навантаження на учнів, дозволити вибирати в старшій школі індивідуально предмети, які необхідні для здобування майбутньої професії, тобто в повній загальній середній освіті має запрацювати профільна середня освіта, чого і вимагає Закон України "Про загальну середню освіту". Це насамперед дозволить учням середньої школи, зрозуміти, яка спеціалізація у житті їм буде цікавою.

Фото з особистого архіву Надії Капші

Чи є майбутнє у дистанційної освіти після пандемії та чи залишиться школа у своєму традиційному для нас розумінні

Пандемія змінила підходи до освіти, та й освіту в цілому.  Більшість вчителів з таким викликом справились, проте старше покоління не зовсім було готове зустрітися "очі в очі" з цифровим світом. Дистанційна освіта має свої плюси, але вона розрахована на свідомого учня. На жаль, сучасні школярі інколи не розуміють для чого їм вчитись, і за більшістю потрібно пильнувати батькам. Традиційною як такою вона вже не буде, тому що багато вчителів використовують змішане навчання (тобто навіть на уроках використовують цифрові можливості).