Енергетична криза: дефіцит вугілля чи помста Ахметова

Як мине опалювальний сезон в Україні та чому закон про олігархів спричинив протистояння між Офісом президента та Рінатом Ахметовим
Ексклюзив
Енергетична криза: дефіцит вугілля чи помста Ахметова
Володимир Зеленський та Рінат Ахметов (колаж: Парламент.UA)
12 Листопада 2021, 16:29
читать на русском

Кілька тижнів як в Україні розпочався опалювальний сезон і традиційно він супроводжується заявами про нестачу вугілля, підвищення комунальних тарифів та можливу енергетичну кризу. Парламент.UA розібрався, чи справді в Україні не вистачає енергоносіїв та до чого тут помста Ріната Ахметова Офісу президента за закон про олігархів.

Що відбувається на енергетичному ринку

Ще у жовтні міністр енергетики України Герман Галущенко попередив, що опалювальний сезон в Україні буде складним.

Через значний ріст ціни на газ ми втратили виробників газу. Теплоелектроцентралі, які працюють на газу, значно зменшили виробництво електроенергії, а відповідно це збільшує спалювання вугілля. Це збільшує навантаження на систему і держава має приймати швидкі рішення, - зазначив Галущенко.

Крім того, газ, який на минулого року коштував 50 доларів за тисячу кубометрів, цьогоріч продається на міжнародних хабах майже за 2000 доларів. Якщо додати сюди те, що запасів нафти та вугілля не вистачає, отримуємо енергетичну кризу.

Наостанок масла у вогонь підкинув і Державний системний оператор "Укренерго". Там випустили пресреліз про те, що Україна попросила аварійну допомогу в Білорусі, тобто поставки електроенергії, через підвищену аварійність блоків електростанцій, які належать ДТЕК Ріната Ахметова.

За словами експерта з енергетичних питань Юрія Корольчука, енергоносіїв Україні справді не вистачає.

За планом нам потрібно було накопичити 3 млн тонн вугілля для теплових електростанцій. Зараз є лише 420 тис. тонн, тобто у сім разів менше від потреби. Це вугілля повинні були спалити і виробити електроенергію, логічно, що тепер цю електроенергію десь потрібно взяти, тому її імпортують з Білорусі. Я думаю, що і з Росії будуть імпортувати також. І навіть цього імпорту може не вистачити в період сильних морозів. Замість вугілля можна спалювати газ, але його також немає. Можна спробувати докупити його на європейських ринках - але хто вам його продасть зараз? Відповідно у багатоквартирних будинках буде не так вже й тепло, - зазначив Корольчук для Парламент.UA.

На його думку, ситуацію в Україні вже перебуває на межі віялових відключень та обмеження електропостачання для населення. Крім того, вартість опалення точно зросте вже цього опалювального сезону.

По електроенергії та газу тарифи закріплені і вони не змінюються. Щодо вартості тепла, то вона однозначно буде зростати вже цього опалювального сезону, незважаючи на підписаний Меморандум - все це фількіна грамота, - пояснив Корольчук.

Що каже Зеленський

Президент Україні Володимир Зеленський був змушений реагувати на "істерику" в медіа. 5 хвилин зі свого звернення до українців 10 листопада главі державі довелось витратити на енергетичні пояснення.

Щороку восени і взимку деякі олігархічні структури починають гру під назвою "штучний дефіцит". Суть проста – розганяються новини про нестачу вугілля, газу і попит зростає, ціна збільшується, платимо – ми з вами, - зазначив Зеленський.

Він наголосив, що, попри рекордний ріст цін, дефіцит і світову енергетичну кризу, тарифи в Україні не зросли, а ціна на тепло для громадян лишились на рівні 2020-го року та не зміниться до кінця цьогорічного опалювального сезону.

Я впевнений що цьогоріч цю гру краще не починати. Бо крім вашого "Штучного дефіциту" є цілком реальний наш дефіцит – дефіцит терпіння. А коли у держави закінчується ангельське терпіння у когось починається пекельний період. Можна перевірити це. А можна просто - допомогти своїй державі. Показати, що великий бізнес має не лише великі активи, а і велику свідомість і відповідальність, - сказав президент.

До чого тут Ахметов

Група компаній ДТЕК, які належать українському бізнесменові Рінату Ахметову – найбільший постачальник електроенергії в Україні. Крім того, йому ж належить левова частка теплової.

Рінат Ахметов

Рінат Ахметов (фото: з відкритих джерел)

За словами народної депутатки 8-го скликання Вікторії Войціцької, проблеми з енергоносіями мають штучний характер та спрямовані на шантажування влади.

Кожного року на початку опалювального сезону у нас проблеми з нестачею вугілля на теплових електростанціях. Все це робиться навмисно. Це чітка спланована акція для того, щоб шантажувати владу: як попередню, так і сьогоднішню. Тоді цей шантаж закінчився формулою "Роттердам+" і ми всі переплатили понад 40 млрд грн. за неіснуючі витрати з постачання українського вугілля на станції, а зараз коло питань розширилось: це не тільки фінансова складова, а політичний вплив, - зазначила Войціцька для Парламент.UA.

Справді перші заяви про проблеми з вугіллям почались одночасно з початком розгляду законопроєкту, який нещодавно став законом, про олігархів.

Від цього закону по справжньому страждає лише один олігарх – Ахметов, адже його група компаній залежить від зовнішніх запозичень: у нього понад 5 млрд боргів, які він запозичує на зовнішніх ринках. Щойно Ахметов опиниться в офіційному реєстрі олігархів, це унеможливить залучення зовнішнього фінансування для нього. Поки цього рішення немає, зовнішні інвестори можуть купувати облігації ДТЕК. Як тільки він опиниться в офіційному реєстрі олігархів від імені держава Україна, для інвесторів це буде "чорною міткою" – сюди вкладати гроші не можна, - пояснила Войціцька.

За її словами, влада зробила крок, який є найбільш небезпечним, адже Ахметов може помститись Зеленському штовхнувши усю країну в хаос через віялові відключення, а ефективних запобіжників у держави наразі немає.

Читайте також

НКРЕКП може проводити перевірки, виписувати штрафи, ставити питання про позбавлення ліцензіатів ліцензій. Але це не є оперативним способом. Рішення Антимонопольного комітету можна дуже довго оскаржувати в судах, що також не є оперативним виходом з ситуації.

Потрібен закон про критичну інфраструктуру, який би передбачав, що Україна має право втручатись в роботу об'єктів критичної інфраструктури, якщо вони бачать, що власники створюють свою діяльністю ризики для країни, - наголосила Войціцька.

Відповідно до тексту закону про деолігархізацію офіційний реєстр олігархів може з'явитись в Україні не раніше травня 2022 року. Тобто цього року українцям навряд варто остерігатись серйозних проблем із постачанням електроенергії чи перейматись температурою у своїх домівках. Проте, вже наступного року все може змінитись.

Якщо Ахметову перекриють доступ до міжнародних запозичень, хтозна до чого може вдатись бізнесмен у відповідь. Про погіршення стосунків між олігархом та Офісом президента свідчать не лише заяви Зеленського, а й риторика, яка панує останнім часом на телеканалах, підконтрольних Рінату Ахметову.

Ще рік тому телеканал "Україна 24" був головним майданчиком для комунікації між владою та українцями. Останні кілька місяців в етері цього медіаресурсу здебільшого з'являються гості, які критикують будь-які рішення влади і навряд чи це випадковість.
Зеленському, як і свого часу Порошенку, доведеться знаходити вихід з ситуації: або йти до кінця і "деолігархізовувати" країну, ризикуючи штовхнути її в енергетичний хаос, або домовлятись з олігархом, ризикуючи втратити ще кілька відсотків підтримки українського населення.