Ізраїль проти ХАМАС: за що воюють і чи будуть переможці

В Ізраїлі триває наймасштабніше з 2014 року загострення конфлікту з ісламістською організацією ХАМАС
Ексклюзив
Ізраїль проти ХАМАС: за що воюють і чи будуть переможці
Арабські ракети над Ашкелоном (Фото: Reuters)
12 Травня 2021, 19:06
читать на русском

В Ізраїлі другий день тривають ракетні обстріли, є убиті й поранені з обох сторін конфлікту. Чому масштабне загострення тривалого протистояння між Ізраїлем та ісламістами ХАМАС трапилося саме зараз і чим воно закінчиться, розбирався Парламент.UA.

Що таке ХАМАС та чому вони ворогують з Ізраїлем

ХАМАС  — палестинський ісламський рух і політична партія, утворені незабаром після початку Першої палестинської інтифади. Асоційоване військове крило — бригади "Ізз ад-Дін аль-Кассам". Рух ХАМАС з 2007 року, після перемоги на виборах 2006 року, утримує владу у смузі Гази.

ХАМАС визнаний терористичною організацією Ізраїлем, Канадою, США і Японією, а також заборонений в Йорданії та Єгипті. В Австралії та Великій Британії терористичним визнають тільки військове крило ХАМАС. У грудні 2014 Європейський суд юстиції ухвалив рішення про виключення руху ХАМАС зі списку терористичних організацій

ХАМАС не визнає права Ізраїлю на існування. Мета ХАМАС - добитися відходу Ізраїлю з окупованих в 1967 році палестинських територій. ХАМАС говорить про п'ять мільйонів палестинців, висланих, вигнаних, розкиданих по практично всіх країнах світу, що мають право повернутися на свою батьківщину, звідки їх вигнали силоміць.

Рух ХАМАС має десятки тисяч прихильників серед палестинців. У ХАМАС є також політичне і військове крило, число членів якого невідоме.

Працює ізраїльська система ППО "Залізний купол" (Фото: Reuters)

З одного боку, ХАМАС будує на Західному березі річки Йордан та в смузі Гази школи й лікарні, займається добродійністю і релігійною діяльністю.

З іншого боку, військове крило Хамаса, відоме як бригади "Іззедін Аль-Кассам", не раз здійснювало певні акції силового характеру проти ізраїльтян, у відповідь на бомбардування Сектору Газа і убивства палестинців. Останній масштабний конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС завершився у 2014 році.

Ракети над Тель-Авівом (Фото: АР)

Нове загострення конфлікту почалося з протестів в Східному Єрусалимі на початку травня цього року. За рішенням ізраїльського суду з кварталу Шейх Джаррах і біля Храмової гори почалося виселення кількох палестинських сімей. Поліція застосовувала сльозогінний газ і гумові кулі, араби-протестувальники кидали каміння і петарди. При зіткненнях постраждали кілька сотень людей.

11 травня бойовики руху ХАМАС почали масований обстріл ізраїльської території (запуски ракет вони проводять регулярно, це відбувалося також в кінці квітня). Десятки ракет були випущені в бік Тель-Авіва і міжнародного аеропорту Бен-Гуріон. Одна з ракет потрапила в житловий будинок в місті Ашкелон, загинули дві людини, ще одна - в школу, де нікого не було.

Армія оборони Ізраїлю оголосила про вогонь у відповідь по складах бойовиків в секторі Газа. Військові зазначили, що деякі склади розташовані в житлових будинках.

При обстрілі загорівся резервуар нафтопродуктів під Ашкелоном, він належить до інфраструктури Трансізраільского трубопроводу - по ньому енергоносії йдуть з країн Перської затоки в Європу.

Що зараз відбувається в Ізраїлі

У середу Ізраїль завдав сотні ударів з повітря по Газі (див. відео нижче), а палестинські бойовики угруповання ХАМАС обстріляли з декількох ракет Тель-Авів і південне місто Беер-Шева, які стали найбільш інтенсивними бойовими діями в регіоні за багато років.

За даними міністерства охорони здоров'я, з моменту ескалації насильства в понеділок в Газі було вбито щонайменше 43 людини, в Ізраїлі загинули шестеро людей.

Ізраїль заявив, що його військові літаки націлилися і вбили кількох керівників розвідки ісламістського угруповання ХАМАС. Інші удари спрямували, за словами військових, по майданчиках для запуску ракет, офісах ХАМАС і будинкам лідерів ХАМАС.

Наші винищувачі разом зі службою безпеки ліквідували ключові фігури розвідки ХАМАС: Хасана Каогу (глава відділу безпеки військової розвідки ХАМАС) і його заступника Ваіла Іссу (глава контррозвідки). Схоже, наша розвідка краща, - йдеться в повідомленні, опублікованому на сторінці армії Ізраїлю в Твіттері.

Ізраїльські військові (Фото: АР)

Нині ХАМАС продовжує обстріли, зокрема постраждало ізраїльське місто Ашкелон (на відео ракета влучила в магазин в Ашкелоні), а на 18 годину обіцяли новий обстріл Тель-Авіва. У 80-кілометровій зоні обстрілів скасували навчання у школах і вишах, а тим, хто може працювати дистанційно, дозволили залишатися вдома. Як розповіли нам наші респонденти, люди, які живуть у нових квартирах, мають на випадок ракетних ударів спеціальні "безпечні кімнати", куди потрібно ховатися від обстрілів. Ті, у кого таких кімнат немає, перечікують обстріли у сховищах.

Жителі Ізраїлю загалом звичні до обстрілів і сигналів тривоги, чітко знають, що і як потрібно робити, бо ж тренуються постійно, але панічний страх від можливої небезпеки залишається у свідомості назавжди. Особливо важко переносять такі стреси діти і літні люди, - розповіла жителька Тель-Авіва Вікторія.

На решті території, як розповіли нам кореспонденти, які проживають на півночі Ізраїлю, життя нічим не відрізняється від повсякденного - все працює, жодних заборон немає, на вулицях, як видно з фото, досить багато людей.

Але слід розуміти, що Ізраїль - держава дуже маленька, тому сказати, що нас це зовсім не стосується, не можна. Переживаєш за родичів, за друзів. Зриваються плани, відкладаються справи, - розповіла жителька Хайфи Любов.

Заяви прем`єра Нетаньяху і лідера ХАМАС щодо ситуації в країні

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що бойовики заплатять "дуже високу" ціну за ракетні удари. Водночас Нетаньяху оголосив надзвичайний стан у місті Лоді. Це перший випадок, коли уряд застосував надзвичайні повноваження щодо арабської громади з 1966 року. Нетаньягу і міністр оборони Бені Ганц дійшли згоди про скерування в Лод військових для відновлення порядку.

Президент Ізраїлю Рувен Рівлін виступив з різким засудженням арабських погромів і бездіяльності лідерів арабської громади.

Картини погрому в Лод і заворушень по всьому Ізраїлю, натовпи кровожерливих арабів, що завдають шкоди життю, власності, і які підняли руку на самі святині Ізраїлю неприпустимі. Зрив ізраїльського прапора, топтання на ньому, заміна його на прапор палестинський - брутальне порушення принципів спільного життя в Ізраїлі,- заявив Рівлін.

Президент також розкритикував бездіяльність арабських лідерів.

Обурливе мовчання - хребет тероризму і заворушень, які заохочують розкол всередині нашого суспільства, в якому ми продовжимо жити. Ізраїльський уряд буде переслідувати погромників, він відновить порядок і безпеку, навіть в  період безкомпромісної війни проти Гази. Це наш вибір - бути озброєними, і бути готовими захистити наш дім. Ми подолаємо і цей іспит, і вийдемо з нього впевненими і потужними. Це - країна для всіх нас, ми повинні бути вірні їй і її законам, - наголосив Рівлін.

Лідер палестинського руху ХАМАС Ісмаїл Ханія заявив, що його бійці зуміли завдати поразки Ізраїлю, провівши ракетні обстріли міст.

Ми добилися перемоги в боротьбі за Єрусалим, - цитують його ізраїльські ЗМІ.

На думку Ханії, тепер між ХАМАС і Ізраїлем встановився "новий баланс сил". Крім того, за повідомленням західних ЗМІ, Ханія запевнив, що якщо Ізраїль піде на ескалацію конфлікту, то він "готовий до цього".

Реакція світу на загострення конфлікту між Газою та Ізраїлем

Білий дім заявив у вівторок, що Ізраїль має законне право захищатися від ракетних обстрілів, але чинить тиск на Ізраїль з приводу поводження з палестинцями, заявивши, що Єрусалим повинен бути місцем співіснування.

Хоча останні проблеми в Єрусалимі стали безпосереднім приводом для бойових дій, палестинців більше розчарували невдачі в їх прагненні до створення незалежної держави в останні кілька років. До них відносяться визнання Вашингтоном спірного Єрусалиму столицею Ізраїлю, план США щодо припинення конфлікту, який вони вважали сприятливим для Ізраїлю, і будівництво поселень,- заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Представник ООН на Близькому Сході Тор Веннесланд заявив, що Організація Об'єднаних Націй працює з усіма сторонами для відновлення спокою.

За словами джерел в єгипетських службах, Єгипет відразу зателефонував палестинським лідерам із закликом до стриманості. Також Єгипет, який підтримує ісламістів, вже запропонував свої послуги посередника у врегулюванні конфлікту.

Загострення в Ізраїлі у телефонній розмові також обговорили президенти Росії Володимир Путін (досьє Володимира Путіна) та Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Обидва висловили занепокоєння через ескалацію ситуації і обстріли, у результаті яких гине мирне населення.

Як, на думку політологів, розвиватиметься конфлікт і хто переможе

Ізраїльські політологи, розглядаючи можливі сценарії подальшого розвитку конфлікту, переважно сходяться в думках, що він буде недовгим.

Сутички виникають спорадично, час від часу - і тоді відбувається або широкомасштабна військова операція по зачистці інфраструктури терору, або обмін ударами, поки обидві сторони в стані його вести, а закінчуються боєприпаси або терпіння - домовляються про затишшя, - розповів голова російського єврейського конгресу Юрій Каннер.

Нинішня ескалація - результат ланцюга суперечливих обставин, лише частково пов'язаних з протистоянням Ізраїлю і ХАМАС і навіть Ізраїлю з палестинцями в цілому. Основний механізм захований глибше - в смертельному протистоянні офіційної палестинської влади, представленої рухом ФАТХ, під управлінням якого перебуває територія Західного берегу річки Йордан, і терористичної організації ХАМАС, керівної в секторі Гази. Між ними точиться жорстока і непримиренна боротьба за палестинську землю і міжнародне фінансування.

Але відкрито воювати один з одним вони не можуть, щоб не втратити частково першого і повністю другого. Тому з'ясовують стосунки, воюючи виключно з Ізраїлем. Палестинська адміністрація глави ФАТХ Махмуда Аббаса - користуючись своїми дипломатичними, юридичними і пропагандистськими методами. А ХАМАС - бойовиками і ракетами,- вважає Каннер.

Довідка: ФАТХ — одна з політичних партій Палестинської автономії. За життя засновника партії Ясіра Арафата була основною провладною партією Палестини, після його смерті та з посиленням інших рухів та партій зазнала поразки у виборах 2006 року. Партія контролює Західний Берег Йордану, виступає за політичне урегулювання з Ізраїлем.

До 1988 року, коли вона офіційно відмовилася від терактів проти мирних громадян визнавалася терористичною організацією в Ізраїлі і США. Продовжує контролювати низку воєнізованих організацій, які здійснювали теракти проти ізраїльських громадян після формальної відмови ФАТХ від політики терактів в 1988 році і після Угод в Осло (1993).

Читайте також

Конфлікт розгорівся саме зараз через скасування виборів в Палестинській автономії, яких не було 15 років. Аббас відкладав вибори, бо не сумнівався, що на них переможе ХАМАС, а тут раптом оголосив, що проведе - в Законодавчі збори в кінці травня і навіть на пост голови Палестинської Автономії (він називає себе президентом) - в липні.

Однак проводити вибори, на яких свідомо програєш, та ще й віддати владу ворогам ніхто не збирався. Але для нової американської адміністрації, яка збирається відновити фінансування Палестинської автономії, припинене Трампом, 85-річний Аббас мусить бути легітимним головою.

Так що слід подбати про те, щоб призначити нові вибори, а потім - щоб вони зірвалися. Природно, не з його вини, а через Ізраїль.  Треба запропонувати таку умову проведення виборів, на яке Ізраїль не зможе піти. І ця умова відома: виборні дільниці в Східному Єрусалимі, який ізраїльтяни вважають частиною своєї столиці, а палестинці - столицею своєї. Природно, Ізраїль відповів відмовою. А без Східного Єрусалиму Аббас відмовився проводити вибори. І винним в їх скасуванні став Ізраїль, а не очевидна перемога на цих виборах ХАМАС, - зазначають політологи.

Руйнування в Газі (Фото: Reuters)

Але воювати через скасування виборів не можна, тому араби беруться за "захист" мечеті Аль-Акса. Молоді мусульмани починають з Храмової гори кидати каміння на євреїв біля Стіни плачу. Поліціянти наводять порядок. Молодь закидає їх камінням і "коктейлями Молотова", відступаючи з боями, ховається в мечеті. Поліція блокує мечеть - і треба захищати Аль-Аксу від окупантів.

Звичайно, ХАМАС не сподівається виграти війну з Ізраїлем, яку він вперше публічно і заздалегідь оголосив 10 травня. Він воює за інше - за першість в палестинському суспільстві, за свою частку у владі і свої права в отриманні та головне - розподіл фінансових потоків, які відновляться з США і продовжаться з Європи і багатих арабських країн. Не судилося вирвати у ФАТХу першість на виборах - вирве показовою війною. Момент для неї виключно зручний, - підсумував Коннер.

"Невеличка війна", вважають політологи, нині вигідна й ізраїльському прем`єрові Нетаньяху. Невдоволених режимом чинної влади в Ізраїлі більшість, в країні триває глибока політична криза, а тому треба чимось відвернути увагу громадян, а потім — "вийти з війни переможцем і підняти свої акції".

В Ізраїлі політична криза, немає постійного уряду, так що  широкомасштабна військова операція малоймовірна. В Ізраїлі й раніше не намагалися приборкати режим ХАМАСу в Газі, а тепер – і поготів. Нова американська адміністрація приструнить ізраїльтян, як тільки опиниться достатня кількість жертв серед мирних жителів, ще й дасть грошей на відновлення зруйнованих районів. Так що ситуація навколо виграшна і для верхівки ХАМАСу, переконані політичні експерти. А прості люди як переживали обстріли раніше, так і тепер переживуть, вважають обидві сторони протистояння.

1