Катастрофа Ан-26 на Харківщині: все що відомо про трагедію

У авіакатастрофі загинули 26 осіб
Ексклюзив
Катастрофа Ан-26 на Харківщині: все що відомо про трагедію
Літак, ілюстративне зображення Фото: Командування Повітряних сил ЗСУ

Військовий пасажирський літак Ан-26 25 вересня здійснював планові навчальні польоти. У літаку перебували 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, а також п’ятеро прапорщиків і двоє офіцерів екіпажу літака.

Що сталося

Близько 20:38 пілот повідомив керівника польотів про падіння обертів лівого двигуна. Диспетчерський пункт розпорядився продовжити політ. О 20:44 командир підтвердив готовність здійснити захід на посадку, а вже через хвилину літак зіштовхнувся із землею та загорівся.

Наші щирі слова співчуьтя родинам загиблих!
Чугуїв. Харківська обл.
Впав літак АН-26, робив тренувальний політ.
Вже 18 смертей! 😰😰😰

Опубліковано ЗупиниЛося Пʼятниця, 25 вересня 2020 р.

Пожежу рятувальники загасили до 22:00.

20-річний курсант В’ячеслав Золочевський із Харківщини став єдиним, хто вижив в авіакатастрофі. Його відкинуло вибуховою хвилею в момент падіння. Пізніше він розповів, як зміг вижити під час падіння. Він перебуває у військовому шпиталі у Харкові у задовільному стані.

Іншого хлопця доправили до Харківської лікарні невідкладної меддопомоги, але врятувати не змогли: вранці 26 вересня він помер від опіків.

Пізніше заступник голови МВС оприлюднив відео з камери спостереження, яка зафіксувала падіння літака.

Видеокамера, установленная на одном из высотных зданий в городе Чугуеве засняла последние секунды трагически оборвавшегося полёта АН -26 Вооруженных сил Украины. Это видео должно помочь следователям и экспертам установить - что же произошло после того, что командир корабля сообщил об отказе левого двигателя и приготовился к посадке на правом.Вечная память трагически погибшим Защитникам Украины !

Gepostet von Антон Геращенко am Samstag, 26. September 2020

Яка причина падіння

Міністр оборони Андрій Таран розповів, що експерти вважають головною робочою версією аварії несправність у якомусь із датчиків судна. Через це воно зачепило крилом землю і, як наслідок, розбилося.

Своєю чергою, віцепрем’єр Олег Уруський заявив, що ідентифікація тіл загиблих людей займе близько двох-трьох тижнів — лише після цього їх зможуть поховати.

Офіс генпрокурора порушив справу за статтею про "порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки".

Слідство у справі проводитиме Державне бюро розслідувань. Наразі ДБР перевіряє чотири версії того, що сталося:

  • технічна несправність агрегатів;
  • недбальство з боку екіпажу чи відповідальних за керування польотами;
  • і неналежне технічне обслуговування літака.

На Харківщину прибув президент Володимир Зеленський. Він провів термінову нараду і доручив призупинити навчальні польоти Ан-26 та всіх подібних літаків, а також проаналізувати всі оборонні контракти й проаналізувати інформацію щодо військової техніки в Україні.

Крім того, президент своїм указом оголосив 26 вересня в Україні днем жалоби.

Реакція держави та країн Європи

26 вересня Кабінет міністрів зібрався на позачергове засідання. Під час засідання представник Міноборони повідомив, що відомство виплатить компенсацію родинам загиблих у розмірі 750 прожиткових мінімумів (1,576 мільйона гривень).

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що компенсація родинам загиблих у результаті катастрофи літака АН-26 виплатять одразу після тестів ДНК. Тобто впродовж трьох тижнів.

На подію відреагували також і за кордоном. Співчуття у зв’язку з катастрофою висловили президент Польщі Анджей Дуда, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо і високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Борель.

Крім того, свої співчуття вже висловили міністри закордонних справ Польщі, Албанії, Болгарії, Туреччини, Швеції, Латвії та Молдови, посольства Великої Британії та США в Україні.

Розслідування катастрофи

28 вересня стало відомо, що "чорні скриньки" з літака Ан-26 знайшли. Вони у задовільному стані і їх почали розшифровувати.

ДБР розпочато процес їх дешифрування, який триватиме орієнтовно 3-5 днів, - повідомив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський.

Також він повідомив, що уламки літака Ан-26Ш зібрані та перевезені на територію військової частини А4104 в м. Чугуєві Харківської області, де вони перебувають під цілодобовою охороною Державного бюро розслідувань (ДБР). Надалі фахівцями буде проведене максимальне збирання літака в початковий стан.

Поховання жертв

29 вересня у Харкові на Меморіалі Слави відбулася церемонія вшанування пам'яті курсанта Віталія Вільхового, який помер від важких травм у лікарні після авіакатастрофи літака Ан-26.

https://www.facebook.com/olexiykucher.kh/photos/a.2126757907453412/3149772505151942/?type=3&theater

Попрощатися із загиблим прийшли кілька сотень людей, серед яких - курсанти університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба, керівництво університету, харків'яни.

Всіх інших загиблих поховають після впізнання, яке відбудеться після аналізів ДНК.

1