Комунальні тарифи 2021: нововведення та скільки платитимемо цього опалювального сезону

Що таке абонентське обслуговування, хто і скільки за нього сплачуватиме
Ексклюзив
Комунальні тарифи 2021: нововведення та скільки платитимемо цього опалювального сезону
Борги за комуналку (Фото: УНІАН)
29 Листопада 2021, 17:46
читать на русском

Традиційно у листопаді українці отримують перші платіжки в опалювальному сезоні. Цього року багатьох здивував новий вид оплати за абонентське обслуговування. Парламент.UA розповідає, що це таке, скільки платимо зараз та чи будемо платити більше.

Абонентське обслуговування за опалення - що це таке?

Цього року багато споживачів централізованого опалення отримали листівки від місцевих теплокомуненерго з повідомленням про те, що з ними уклали індивідуальний договір на постачання теплової енергії, відповідно до якого вводиться плата за абонентське обслуговування. Водночас самого договору більшість споживачів не підписували й навіть не бачили.

Насправді систему граничного розміру абонентської плати запровадили ще у 2019 році відповідною постановою №808 Кабінету міністрів України, проте 1 вересня 2021 року її доповнили: зокрема визначили, що абонентська плата буде застосовуватись не до усіх комунальних послуг разом, а окремо за кожною

Граничний розмір плати за абонентське обслуговування, визначений відповідно до цієї постанови, застосовується окремо за кожною комунальною послугою (постачання теплової енергії; постачання гарячої води; централізоване водопостачання; централізоване водовідведення; поводження з побутовими відходами) виконавцями послуг, що нараховують плату за абонентське обслуговування згідно з відповідними договорами, - йдеться у доповненні до тексту постанови КМУ.

Абонентське обслуговування - це фіксована сума, яку повинні сплатити споживачі незалежно від обсягу спожитого тепла, газу чи води, вона нараховується щомісяця,  навіть у тих випадках, якщо протягом місяця ви не спожили жодної гігакалорії тепла чи не спалили жодного кубометру газу. Крім того, на абонентське обслуговування не поширюються пільги та субсидії.

Вартість самого опалення для побутових споживачів, принаймні у платіжках за жовтень, не зросла, проте ті користувачі, які вже отримали повідомлення від своїх теплокомуненерго, починаючи з листопада повинні будуть сплатити плату за абонентське обслуговування, а отже для них теплова енергія подорожчала.

Формула, за якою обчислюється абонентське обслуговування на опалення, так само як і на усі інші види комунальних послуг, доволі складна, проте за попередніми розрахунками в середньому кожне домогосподарство повинно буде сплатити близько 30,6 грн. Таку ж суму потрібно буде сплатити за гарячу та холодну воду. Абонентське обслуговування з вивезення сміття становитиме близько 14,5 грн. Потрібно зазначити, що це граничні суми, тобто у кожному місті постачальник самостійно розраховує її за визначено Кабміном формулою.

Формула обчислення плати за абонентське обслуговування (скрін: Парламент.UA)

Проте абонентське обслуговування - не єдина неприємність, яка очікує українців. За словами експерта з енергетичних питань Юрія Корольчука, вартість опалення точно зросте вже цього опалювального сезону.

По електроенергії та газу тарифи закріплені і вони не змінюються. Щодо вартості тепла, то вона однозначно буде зростати вже цього опалювального сезону, незважаючи на підписаний Меморандум - все це фількіна грамота, - пояснив Корольчук для Парламент.UA.

Як та скільки платитимемо за газ?

Без жодних змін цього опалювального сезону залишаться річний тариф на газ, тобто до квітня 2022 року, а ось місячні тарифи зростуть: вартість подорожчання залежатиме від вашого постачальника.

Найнижчі ціни на ринку наразі пропонують постачальники: ETG.UA – 7,79 грн за кубометр; Neogas – 7,80 грн/кубометр; Евода Трейд КП "Луцькводоканал" – 7,88 грн/кубометр; "Черкасигаз Збут" та "Уманьгаз Збут" - 7,89 грн/кубометр.

У Нафтогазі газ продовжать продавати побутовим споживачам по 7,96 грн за кубометр у річному тарифі. Така ж ціна у компанії "Газпостачсервіс" та "Тернопільоблгаззбут".

Ціни решти постачальників знаходяться в діапазоні від 7,98 до 13,5 грн за кубометр. Середня ціна газу – 9 грн за куб. м. Зокрема, найвищу вартість кубометра на листопад встановила "Житомирська обласна енергопостачальна компанія" – 13,5 грн за кубометр та Херсонська обласна енергопостачальна компанія – 13,5 грн за кубометр.

Тарифи на електроенергію вже змінились

Зміни в оплаті за електроенергію українці вже відчули, адже з 1 жовтня домогосподарства, які споживають  до 250 кВт·год на місяць, платитимуть по 1,44 грн. за 1 кВт·год, а споживачі, які використають понад 250 кВт·год  - 1,68 грн, враховуючи ПДВ. Відповідний тариф встановлений та діятиме до 30 квітня 2022 року.

За статистикою близько 80% домогосподарств в Україні споживають менш як 250 кВт.год на місяць, проте враховуючи ситуацію на світовому енергетичному ринку та проблеми пов'язані з пандемією коронавірусу найімовірніше, що вже у травні тарифи на електроенергію зростуть.

Читайте також

А що з водою?

Вартість комунальних послуг на воду залежить від багатьох чинників. Насамперед слід пам'ятати, що окремо сплачуються рахунки за водопостачання та водовідведення, окремо враховується й постачання та водовідведення гарячої і холодної води. Крім того, на власне централізоване постачання холодною водою та водовідведення (для мешканців приватного сектору та колективних споживачів, які не є суб'єктами господарювання у сфері водопостачання), та на централізоване постачання холодною водою та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем, для багатоповерхових будинків (суб'єктів господарювання, що є виконавцями цих послуг) також відрізняються.

Тарифи на власне централізоване постачання холодної води та водовідведення для мешканців багатоповерхових будинків встановлені на листопад на рівні від 16 грн за 1 м³ до 66 грн за 1 м³: все залежить від регіону. Найдешевші тарифи українцям пропонують КП "Аульський водовід", ПАТ АК "Київводоканал", "КП "Алчевське ПУВКГ", "ТОВ "Таун сервіс", а найдорожчі цінники на воду у Запорізького "Облводоканалу", КП "Уманьводоканал", КП Старобільськвода".

За словами президента України Володимира Зеленського,  попри рекордний ріст цін, дефіцит і світову енергетичну кризу, тарифи в Україні не зросли, а ціна на тепло для громадян залишились на рівні 2020-го року та не зміниться до кінця цьогорічного опалювального сезону.

Водночас введення плати за абонентське обслуговування говорить про інше: комунальні тарифи, нехай і не безпосередньо, але таки зросли. Тим паче, що абонентське обслуговування вводиться не лише на тепло, а й на усі інші види комунальних послуг. Крім того, цього місяця більшість побутових споживачів отримали платіжки з перерахунком газу, і цей перерахунок не користь платників.

Тарифи на комунальні послуги в Україні - одні з найнижчих у Європі, особливо якщо ми говоримо про газ та воду, однак і зарплати в нашій державі - найнижчі у порівнянні з країнами ЄС. Зростання вартості будь-якої з послуг суттєво позначаються насамперед на незахищених верствах населення, тому ще більш дивним виглядає те, що на абонентське обслуговування пільги та субсидії не поширюються, адже якщо скласти все до купи, то вже у платіжках за листопад кожне домогосподарство повинно буде переплатити близько 130-150 грн на абонентське обслуговування.

1