Коронавірус атакує: групи ризику не вакцинують, а обмеження відтермінували

Коли в Україні впровадять додаткові обмеження, хто отримає певні "привілеї" та як просувається вакцинація
Ексклюзив
Коронавірус атакує: групи ризику не вакцинують, а обмеження відтермінували
(Фото: УНІАН)
10 Вересня 2021, 17:02
читать на русском

Захворюваність на коронавірус з настанням осені постійно зростає. Особливо активно кількість хворих та госпіталізованих почала збільшуватися впродовж останнього тижня. Тож у МОЗ заявили про вірогідність впровадження "жовтої" зони в Україні. Про динаміку захворюваності, обмеження, які чекають на українців вже незабаром та вірогідність локдауну найближчим часом розповість Парламент.UA.

Стрімке зростання захворюваності

Становище із захворюваністю на COVID-19 стрімко погіршується, повідомили у Мінздоров'я цього тижня. Зокрема відзначили, що розрив між госпіталізаціями і виписками збільшився на третину. Тож МОЗ спрямувало на розгляд уряду подання про впровадження "жовтої" зони.

Найближчим часом Україна вийде із "зеленої" зони. Ми будемо вимушені запровадити "жовту", де будуть більш жорсткі обмеження щодо відвідування масових заходів або спортзалів. Якщо ми говоритимемо про "червоний" рівень епідемічної небезпеки, то він буде не раніше листопада, - зазначив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Якщо на початку тижня за офіційними даними фіксували 773 хворих за добу, то до кінця робочого тижня показник сягнув уже 3615 хворих за день. Так само стрімко зросла і кількість госпіталізацій. На початку тижня цей показник був 635 осіб, то вже наприкінці за добу ушпиталили вже 1056 осіб.

В Україні спостерігається поступове зростання захворюваності, але спалах можливий будь-якого дня. Щодо поточної динаміки, нові випадки та госпіталізації пришвидшуються, зараз зростання збільшує небезпеку більш стрімкого розвитку подій в Україні, - пояснив керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко.

Анонсував впровадження "жовтої" карантинної зони і прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами впроваджувати нові обмеження необхідно вже зараз, аби уникнути локдауну у майбутньому.

В Україні з початком осіннього періоду спостерігається погіршення епідемічної ситуації. Задля уникнення можливих жорстких локдаунів або "червоних зон" ми повертаємось у режим роботи регулярних засідань Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, - наголосив прем’єр Шмигаль на засідання уряду цього тижня.

Спершу впроваджувати "жовту" зону планували з 13 вересня. Однак міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зазначив, що посилювати карантин будуть лише після ухвалення змін до постанови про адаптивний карантин.

Прийнято рішення, що жовтий рівень епідемічної небезпеки ми введемо після того, як запропоновані МОЗ зміни будуть схвалені на уряді. Зараз, за цей тиждень, ми пройшли погодження з усіма центральними органами виконавчої влади і відпрацьовуємо юридичні правки з Мін'юстом. Як тільки буде їх висновок, ми проситимемо прем'єр-міністра скликати позачерговий Кабінет Міністрів, де розглянемо питання про внесення змін до постанови про адаптивний карантин. Після цього вона набере чинності через 7 днів, як її схвалить уряд. після цього будуть всі підстави національній комісії ТЕБ та НС зібратися і оголосити на території України жовтий рівень епіднебезпеки. А червоний рівень епіднебезпеки буде встановлюватися для конкретних областей, - роз'яснив Ляшко.

Темпи вакцинації в Україні

Станом на цей тиждень повністю щепили понад 4 мільйони українців. Нагадаємо, що напередодні свого призначення на посаду міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко навесні дав обіцянку за літо вакцинувати 5 мільйонів українців та зробити 10 мільйонів щеплень.

До цього ж ще на посаді головного санітарного лікаря Ляшко під час робочого візиту на Одещину заявив про плани до кінця року вакцинувати 70% населення.

Зараз медики роблять 70 тисяч щеплень на добу, а до кінця 2021 року хочемо вакцинувати як мінімум 70 відсотків населення України - це 48 млн уколів, - наголосив тоді Ляшко.

Вакцинація в Україні фото: КМДА

Своєю чергою лікар-імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський у своєму блозі відзначив, днями в Україні таки ввели 10 мільйонів доз вакцини, як і обіцяв міністр Ляшко. Однак наголосив, з цих 10 млн доз лише 2,8 млн ввели людям 60 років і старше, а саме ці люди потребують вакцини найбільше.

Тобто таке виконання обіцянок означає, що колективного захисту немає (10% населення отримали дві дози), а найбільш вразливі як були беззахисні перед неминучою хвилею, так і залишаються. Але, шановний пане міністре, ви мали цілих 100 днів.

А як треба було щепити? Наприклад, як у ЄС: у квітні було щеплено 80% осіб 80+, у травні 80% людей віком 70–80 років, у червні 80% людей від 60 до 70 років. А чому так не вакцинували? А тому що ми, не маючи достатньої кількості вакцини, щепили військових, публічних осіб, персонал підприємств, вагітних медиків і таке інше, - розповів Андрій Волянський.

Умови впровадження жовтої зони та що вона передбачає

Своєю чергою міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів про умови, за яких у країні впровадять обмеження "жовтої" зони. Аби повернути у "жовту" зону всю країну одночасно, по всій країні мають впродовж трьох днів зафіксувати бодай одну з цих ознак:

  • кількість виявлених нових випадків COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів — понад 75
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 — понад 4 %
  • кількість ПЛР-тестувань та експрес-тестів впродовж останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300
  • наявність підстав для встановлення "червоного" рівня епідемічної небезпеки на території принаймні одного регіону

Окрім того, впровадження "жовтої" зони передбачає заборону на проведення масових заходів за участю більш як однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території; заповненість кінозалів та інших закладів культури має  не більше 50% місць, заповненість спортзалів і фітнесцентрів має бути не більше ніж одна особа на 10 кв. метрів, а в громадському транспорті можуть перевозити пасажирів лише за кількістю місць для сидіння.

Також головний санітарний лікар Ігор Кузін також анонсував певні "пільги" для вакцинованих громадян на прикладі роботи спортивних залів.

Наприклад, не буде регулюватися кількість людей на 1 кв. м, якщо ми говоримо про функціонування спортивних залів. Такі норми будуть діяти для вакцинованих як для обслуговуючого персоналу, так і до людей які відвідують той чи інший заклад, - відзначив Кузін.

1