Люди погладшали і не хочуть працювати: як нині живе Ізраїль, який офіційно подолав пандемію

Ізраїль поступово виходить з карантину, однак за рік, прожитий в суворих обмеженнях, людям важко повертатися до "цивілізованого" життя
Ексклюзив
Люди погладшали і не хочуть працювати: як нині живе Ізраїль, який офіційно подолав пандемію
Магазин в Ізраїлі (Фото: Парламент.UA)
12 Березня 2021, 15:17
читать на русском

Днями Ізраїль офіційно оголосив про завершення пандемії коронавірусу в країні завдяки масовій вакцинації та суворому карантину. Парламент. UA пропонує ексклюзивний репортаж про те, як перша у світі держава повертається до життя без обмежень, чи хворіють нині в Ізраїлі ковідом і чим різниться життя до і після карантину.

Наша співрозмовниця, Любов, живе в Ізраїлі понад 20 років, куди переїхала із Чернівців. Вона погодилася розповісти про особливості ізраїльського карантину, вакцинації і життя під час і після пандемії.

Чому в Ізраїлі не прижився улюблений в Україні "кольоровий" карантин

Рік тому, коли пандемія тільки починалася, в Ізраїлі запровадили так звану систему міст-світлофорів, залежно від кількості хворих у регіоні. Це був такий собі аналог українських кольорових зон карантину, який у нас діє й донині. Міста фарбували у червоний, жовтий або зелений кольори. Але така система протрималася недовго: через те, що Ізраїль - маленька країна, більшість громадян живе в одному місті, а навчається або працює - в іншому. Тому "кольорові" обмеження швидко втратили сенс, - пояснює Любов.

У магазинах побутової техніки відвідувачів дуже мало (Фото: Парламент.UA)

Потім влада пробувала закривати установи погалузево, закривати окремі міста, коли там за підрахунками один хворий заражав більше одного здорового, але це теж не давало ефекту, і тоді в Ізраїлі просто закрили все. Відкритими залишилися лише продуктові магазини, аптеки і лікувальні заклади. Щоби обмежити пересування людей, дозволялося відходити від дому не більше ста метрів - до найближчої крамниці. Рішення влади ніхто публічно не обговорював, а за порушення карантину й досі жорстко карають великими штрафами.

Чи хворіють і помирають від коронавірусу нині в Ізраїлі

Звичайно, декларативна перемога над коронавірусом поки що не означає, що хворих немає взагалі. Вони є, але, що основне, медична система з ними справляється і не перевантажена. Місцеві медики проаналізували захворюваність до і після вакцинації і зробили низку цікавих висновків. Так загальна кількість випадків covid-19 і кількість ускладнених перебігів після вакцинації стабільно спадає, особливо серед осіб пенсійного віку, яких вже майже повністю вакцинували від коронавірусу. Однак, так само як і на Заході чи в Україні лікарі відзначають, що коронавірус "молодшає" - більше стали хворіти молоді люди, діти і вагітні жінки.

Крім того, більшість тих, хто хворіє на коронавірус в Ізраїлі  - це араби-мусульмани та члени релігійних общин, які не дотримуються не те, що вимог карантину (проводять масові релігійні зібрання - похорони, весілля, служби), але й правил елементарної особистої гігієни (не миють руки, не носять маски тощо). Серед решти населення - так званих світських ізраїльтян та арабів-християн хвороба нині зустрічається рідко.

Нині в Ізраїлі абсолютно немає проблем з ПЛР-тестуванням, його, за направленням лікаря, можна зробити у будь-якій лабораторії, тому тут немає черг на тести, кількаденного очікування результатів чи недовіри до офіційної статистики - абсолютну більшість випадків вчасно виявляють і призначають лікування. Найважчих хворих лікують кожного в окремому боксі зі зручностями, родичі можуть бути з ними на відеозв`язку, аби підтримати чи, у крайньому разі, встигнути попрощатися з близькими.

Навіть на цвинтарі в Ізраїлі всі у масках (Фото: Парламент.UA)

Кладовище в Ізраїлі (Фото: Парламент.UA)

Відсоток смертності від коронавірусу в Ізраїлі поки що стабільний відносно до загального числа випадків. Померлих від ковіду ховають у щільних пластикових пакетах, але без труни (юдеїв за традицією ховають без труни), перед тим, аби провести ритуальне омовіння, працюють спеціальні бригади у захисних костюмах. Кількість людей під час похорону обмежена. Усі, хто хоче висловити свої співчуття рідним, роблять це у соцмережах.

Як проходить вакцинація в Ізраїлі та чому деякі хочуть щепитися "Супутником V", а не Pfizer

Вакцинація в Ізраїлі відбувається не так "гладко", як це уявляють в Україні. Тут теж є як прибічники, так і противники щеплень. Почати треба з того, що ізраїльська імунологія і епідеміологія далеко не так розвинуті галузі медицини, як, наприклад, онкологія чи трансплантологія. А ось взірцем для багатьох лікарів у цій галузі (особливо вихідців з радянських республік) є Росія, де тривалий час ведуться відповідні наукові дослідження.

Відтак не всі медики в Ізраїлі зголосилися на щеплення. Поки що примусово вакцинуватися їх не змушують, але у теле і радіоефірах вже почали точитися розмови, що лікарів, які не вакцинуються самі і не рекомендують цього своїм пацієнтам, можуть навіть позбавляти права медичної практики. Мовляв, такий лікар не лише не може кваліфіковано допомогти хворому і пояснити, навіщо це потрібно, підриваючи довіру до медицини, а й має недостатню освіту і знання, заперечуючи очевидні факти у боротьбі з інфекційними хворобами, - розповідає Любов.

Усім, хто отримав дві дози вакцини, видають так званий зелений Covid-паспорт. Термін його дії обчислюється починаючи від семи днів після другої дози вакцини плюс 180 днів. Тобто, якщо ви отримали другу дозу вакцини 1 січня, то ваш зелений паспорт діятиме від 7 січня до 7 липня. З вигляду це пластикова картка, схожа за розмірами і формою із посвідченням особи чи водійськими правами. Якщо ж людина хворіла, їй видають довідку про перенесений ковід. Обидві категорії людей вважаються тут такими, що мають імунітет, хоча тести на антитіла ніхто не робить і скільки вони зберігаються в організмі точно ніхто не знає. Власники цих паспортів або довідок мають більше свободи (ця свобода тут називається "зеленим" режимом), ніж ті, хто не хворів і не був щеплений (у них тут "фіолетовий" режим). Утім, вчора по місцевому радіо розповідали про рідкісний для Ізраїлю випадок, коли в одній лікарні одразу семеро медиків захворіло через місяць після другого щеплення. Вочевидь, хвороба все ж ще недостатньо досліджена.

Зелений ковідний паспорт для людей, які отримали два щеплення, за розміром він менший за ручку чи комп`ютерну мишу (Фото: Парламент.UA)

Я на ковід не хворіла, отримала дві дози вакцини. Обидва щеплення пройшли абсолютно нормально, без жодних побічних ефектів. Свій зелений паспорт я постійно маю при собі, - розповідає наша героїня, - відтак, що робитиму після 14 липня (дата закінчення паспорта) - не знаю. Якщо потрібно - буду вакцинуватися ще раз, аби мати змогу не сидіти постійно вдома.

Зелений ковід-паспорт (Фото: Парламент.UA)

Що буде після закінчення дії зелених паспортів поки що невідомо, жодних владних розпоряджень поки що немає, але найімовірніше, людям знову доведеться проходити вакцинацію. Ці чутки підтверджує той факт, що прем`єр Біньямін Нетаніяху планує закупити для країни ще 36 мільйонів доз вакцини, що вчетверо перевищує потреби населення.

Офіційно відомо лише про те, що влітку в Ізраїлі від коронавірусу почнуть щеплювати дітей віком від шести років. Для цього вакцину тестують на добровольцях і вже є позитивні результати. Паралельно Ізраїль розробив також і власну вакцину від коронавірусу, яка також проходить клінічні випробовування і має схвальні відгуки.

Додаток у телефоні, який підтверджує "зелений статус" (щоби не носити з собою зелений паспорт) - Фото: Парламент.UA

Ну і нарешті щодо визнання в Ізраїлі решти вакцин, які виробляються у світі. Як відомо, Ізраїль вже заявив, що не визнає індійський Ковішилд, яким щеплять українців. Те саме стосується й китайської та російської вакцин. Офіційна причина - недоведена, на думку ізраїльтян, ефективність. Однак, неофіційно ізраїльські лікарі кажуть, що попри різні технології виробництва, усі названі вакцини є високоефективними, як і закуплений владою Pfizer, однак у світі точиться війна фармкомпаній за ринки збуту, тому дезінформація про вакцини фірм-конкурентів - важлива складова цієї війни. До речі, велика частина ізраїльтян, які переїхали сюди із Росії, не вакцинувалися, бо хочуть щепитися саме російським "Спутніком V", який вважають високоякісним препаратом.

Які карантинні обмеження нині діють в Ізраїлі та як їх знімають

Якщо хтось думає, що зняли карантин  - це вчора все було заборонене, а сьогодні - дозволене, то це геть не так. Обмеження знімаються поетапно, щоби побачити і зрозуміти, де саме ще можуть відбуватися зараження, і вчасно зупинити їх поширення.

На першому етапі (отому, що все закрито, крім магазину і аптеки), відкрили початкові школи. Діти вчилися позмінно, по тижнях, по три дні, кілька разів школи знову закривали, бо траплялися спалахи захворювань. Потім поступово вийшла старша школа, і потім середні класи.

Через певний час, на другому етапі, дозволили поступово відкрити торгові центри і непродовольчі магазини. При вході в магазин перестали міряти температуру кожній людині, однак маски досі обов`язкові, за порушення маскового режиму карали дуже жорстоко - штрафи величезні і з поліцією тут ніхто не домовляється.

Нині в країні проходить третій етап послаблення карантину, коли потрохи дозволяють масові заходи, релігійні зібрання, а також роботу закладів громадського харчування. Крім того, дозволили працювати сфері, так би мовити, необов`язкових послуг - манікюру, ательє, ремонту взуття. Запрацювали готелі і ресторани при них.

Однак, якщо ви думаєте, що хто куди хоче, туди й ходить, то ви помиляєтеся. Наприклад, білети на шоу чи концерти можна придбати лише заздалегідь через інтернет, встановлені кількісні обмеження щодо відвідувачів: концерт у залі - 500 людей, на повітрі - 750, молитвена зала - заповнена наполовину і то, якщо у половини від цієї половини є зелений паспорт. У ресторани за обмеженої кількості відвідувачів пускають лише тих, хто перехворів або вакцинований. На літніх майданчиках можуть перебувати і невакциновані, але їх кількість суворо обмежена. Обмежена навіть кількість дітей у школі - не більше 300 учнів одночасно, причому заповненість класів має бути не більше 75%. Ці обмеження поки що є кругом і орієнтовно їх не знімуть раніше літа.

З обмеженнями, але запрацював і аеропорт. Влада склала список країн, до яких можна літати (серед них і Україна - ред.). Але по прибутті до Ізраїлю треба мати з собою зелений паспорт або довідку, що перехворів, а інакше - здавати тести і сидіти на карантині. Причому кількість людей, які щодня можуть прилітати до країни теж поки що строго обмежена. Що ж до інших видів транспорту, то тут обмеження мало актуальні - більшість ізраїльських родин їздить на авто, бо ж відстані в державі дуже маленькі.

Поки що така стратегія виправдовує себе. Нещодавно на свято Пурим, яке передбачає веселощі та гулянки, ввели комендантську годину, але більше жодних обмежень не посилювали. І практично сплеску захворюваності не сталося.

Чому ізраїльтяни не хочуть працювати та чому найпопулярнішою передачею стала ранкова зарядка

Пересічні ізраїльтяни оцінюють своє нинішнє життя як "складні часи", однак на роботу повертатися у більшості своїй не хочуть. Причина - орієнтовно до літа держава усім, хто працював офіційно, виплачує чималі допомоги з вимушеного безробіття, тому люди "облінилися".

Ми місяць як розпочали роботу, - говорить моя співбесідниця, - і перший тиждень працювали із завідувачкою лише удвох. Четверо наших колег на роботу вийти відмовилися. За кілька тижнів заледве знайшли ще "півтори людини" охочих працювати. Поки бізнес лише почав відновлюватися, якось справляємося, а далі - час покаже.

Крім того, ті, хто працював удома дистанційно вже просто не хочуть повертатися в офіси до жорсткого контролю і планування, намагаючись надалі працювати з дому, як вони самі кажуть, поближче до холодильника. Утім, роботодавці вже заявили, що ті, хто не хоче виходити на роботу зараз, можуть готуватися до звільнення, тому що поки бізнес повністю не відновиться, частина співробітників стане не потрібною. Крім того, аби заощадити на оплаті оренди та комуналки підприємці, які успішно перевели свій бізнес в інтернет, планують там залишатися й надалі, а отже секретарки, прибиральниці та інший "офісний планктон" змушений буде шукати нову роботу.

Утім, люди стали лінивими не лише у бізнесі, але й у побуті, живучи "між диваном і холодильником". Навіть на вулицях дуже мало людей.

Люди просто "здичіли" чи що, не знаю, як це культурно назвати... але деградація відбувається, це точно. Рік ми фактично жили за принципом "набиваєш живіт на дивані" і результати не забарилися. Люди перестали слідкувати за собою, у нас навіть вчені офіційно заявили, що 40% ізраїльтян за час карантину сильно погладшали. Гіподинамія спричинила масу проблем зі спинами і шиями, серцем і судинами. Але парадокс у тому, що люди й надалі лінуються щось із цим робити. Хоча найпопулярнішою передачею нині стала ранкова зарядка і програма про різноманітні дієти. А крім того, відсутність живого спілкування призвела до якоїсь повної асоціалізації. Люди розучилися нормально розмовляти одне з одним, теми стали якимись примітивними, а більшість людей от взагалі перестало цікавити навіть те, що відбувається за вікном. Діти теж відвикли вчитися і комунікувати одне з одним. І це велика проблема. За час карантину ізраїльтяни "масово перейшли в інтернет", віртуальний світ освоїли навіть бабусі та дідусі. Через інтернет замовляється їжа (тут вдома готують вкрай рідко) і одяг, отримуються документи, проводяться всілякі навчальні курси і тренінги. Але це все не замінює соціуму.

Любов каже, що влада Ізраїлю вочевидь ще й сама не може сказати, чи надовго країна житиме без карантину і що робитимуть, якщо обрана стратегія раптом не спрацює. Але вже однозначно зрозуміло, що чим далі триває карантин, тим більше деградує суспільство. Повертатися до нормально, раніше звичного життя виявилося так само важко, як і жити в карантині. Утім, найстрашніше навіть не саме повернення до нормального життя, а відсутність чіткого розуміння, чи надовго таке повернення і чи дійсно людство навчилося перемагати коронавірус або ж принаймні "мирно" з ним співіснувати.