Масляна 2024: коли і як відзначають в Україні

Протягом тижня Масляної печуть млинці, співають, танцюють і спалюють опудало
Ексклюзив
Масляна 2024: коли і як відзначають в Україні
Масляна (Фото: Рудана)
9 Березня 2024, 11:44
читать на русском

Масляна — традиційне східнослов'янське, зокрема й українське свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом. Її ще називають Масницею, Масляницею, Пущенням, Сиропустом,  Колодієм, Сиропусним тижнем, Сирною неділею, Бабським святом, Загальницею.

Коли святкують Масляну у 2024 році

Дата Масляної щороку змінюється, оскільки залежить від церковного календаря і дня святкування Великодня. Християнська церква прив'язала його до тижня напередодні Великого посту. Зазвичай вона припадає на кінець лютого – початок березня і займає проміжне місце між зимою та весною. У 20234 році Масляна, або Масляний тиждень триватиме з 11 до 17 березня. 18 березня розпочнеться Великий піст, який триватиме по 4 травня. Великдень у 2024 році припадає на 5 травня.

Маляна (Фото: РУДАНА)

Історія Масляної

Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства.

Назва свята "Масляна" пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється зі смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Перші згадки про Масницю в календарях наших предків датуються IV ст. н. е. Свято активно відзначалося не лише в період язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром у 988 році. Обряд Колодія відзначали напередодні Великого посту. Це останній тиждень напередодні Великого посту, коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем або просто Бабським, а Колодій, відповідно, Бабським святом. Колодій збігався в часі із Сиропусним тижнем, останнім тижнем Масниці. На Масницю дівчатам і хлопцям, що не одружилися, прив'язувати до ноги дерев'яну колодку. Щоб не ходити з колодкою, за неї давали "викуп".

Протягом цілого тижня паралельно з іншими обрядами проходило коротке Колодчине життя: У понеділок Колодка "народжувалась", у вівторок — "хрестилася", у середу справляли "похрестини", у четвер "помирала", у п'ятницю Колодку "хоронили", а в суботу "оплакували". У неділю наставала кульмінація Колодія, а заразом і Колодчиної долі. Молоді жінки "волочили" Колодку.

Християнська церква додала Масницю у свій календар, проте свято так і не набуло християнського змісту. З часом автентична дата святкування Масниці була забута.

Масляна (Фото: picabu)

Традиції Масляної

На Масляну гуляють сім днів — Масляний тиждень, і кожен день має свою назву і традиції. Головною стравою на Масляну є млинці, які печуть кожного дня, починаючи з понеділка. Також під час Масляної танцюють, співають, катаються з гірок на санчатах (якщо раптом ще десь залишився сніг), палять опудало тощо. Окрім млинців, на Масляну готують вареники і ходять у гості.

Що робити кожного дня Масляної

  • У неділю перед масляним тижнем традиційно провідували родичів, сусідів чи друзів, а також запрошували їх в гості. Саме в цей день за святковим столом можна було вживати м'ясо, останній раз перед Великим постом. Цю неділю називали м'ясною.
  • У понеділок печуть млинці і пригощають ними рідних. Один з давньоруських звичаїв полягав у тому, що перший спечений млинець був за упокій усіх померлих родичів. Його традиційно віддавали убогим або залишали на підвіконні.
  • У вівторок починаються сватання.
  • Середу називають "ласункою" — це особливий день, коли теща пече млинці своєму зятю.
  • У четвер, п'ятницю і суботу відвідують родичів, ходять у гості.
  • П'ятницю називають "тещині вечірки", однак цього разу теща відвідує зятя, а його дружина пече млинці і пригощає маму.
  • У неділю просять пробачення один у одного — Прощена неділя. Також, цього дня спалюють солом'яне опудало, оскільки вірили, що спалювання пришвидшить настання весни. Також в неділю було заведено ходити в лазню. Їжу, що залишилася спалювали.

Народні прикмети на Масляну

Цьогоріч Масляна збігається із народним святом Онисима-зимобора. Зима бореться з весною: кому геть забиратися, а кому вперед йти.

  • Яка погода на Онисима, таким і вересень буде.
  • Якщо в цей день багато води на дорогах і сніг практично розтанув, то сінокіс буде хорошим.
  • Велика кількість зірок на небі обіцяє приплід сильних і здорових ягнят.
  • Східний вітер – до піщаних бур влітку.
  • Лисиці далеко гавкають – до снігопаду.
  • Червоний захід – до хуртовини.

Що не можна робити на Масляну

У перший день Масляної не можна було сумувати. Це могло відлякати удачу. Цей період потрібно було провести в мирі та злагоді з оточенням. Не можна було сваритися, лихословити і злитися.

Як приготувати млинці на Масляну

Класичні млинці на молоці

Інгредієнти (на 20 млинців):

  • молоко 3-3,5% жирності – 250 мл;
  • борошно – 2-2,5 склянки;
  • яйця – 3 шт;
  • цукор – 1 ст. л;
  • сіль – 0,5 ч. л;
  • вода кип'ячена – 250 мл;
  • соняшникова олія – 50 мл.

Збийте яйця до однорідності й додайте до них склянку молока + цукор. Посоліть. Поступово додавайте в суміш борошно, тоді долийте склянку теплої води. Насамкінець – додайте до тіста соняшникову олію.

Все добре перемішайте. Тісто на млинці має бути схожим за консистенцією на сметану. Якщо все в порядку – час смажити млинці! Вилийте тісто на сковорідку і рівномірно розподіліть його по її поверхні.

Подавати класичні млинці можна із солодкими начинками: сиркова маса, джеми тощо.

Млинці на кефірі

Інгредієнти:

  • нежирний кефір – 2 склянки;
  • борошно – 2 склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • дрібка солі;
  • цукор.

Перемішайте кефір, яйця, борошно, сіль і цукор. Тим часом киньте у склянку окропу 1/2 чайної ложки соди, швидко розмішайте це і долийте в тісто. Залиште суміш, попередньо перемішавши її, на 5 хвилин.

Далі додайте до тіста 2-3 столові ложки рослинної олії. Перемішайте і беріться за смаження млинців.

Дріжджові млинці

Інгредієнти (на 20 шт.):

  • борошно – 3 склянки;
  • молоко – 750 мл;
  • яйця – 3 шт.;
  • дріжджі (пресовані) – 20 г;
  • вода – 250 мл;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • соняшникова рафінована олія – ​​2 ст.л.

Розчиніть у воді чайну ложку цукру і дріжджі. Додайте склянку борошна та залиште тісто "відпочити" на 10-15 хвилин.

Тим часом змішайте яйця з цукром, вливайте цю суміш до тіста, додайте сіль і та олію. Потім по черзі додавайте невеликими порціями залишки борошна і молока.

Замішайте тісто до однорідності та залиште його в теплому місці ще на 10-15 хвилин. Опісля беріться до смаження млинців.

Американські млинці (панкейки)

Такі млинчики точно здивують ваших рідних, адже виглядають вони дуже незвично.

Інгредієнти:

  • Яйця – 2 шт.;
  • Молоко – 200 мл.;
  • Розпушувач – 1 ч. л.;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • борошно пшеничне – 10 ст. л.;
  • Ваніль (за бажанням).

Змішайте 2 яйця з 200 мл молока. Потім – додайте цукор та ваніль. Усі інгредієнти збийте до отримання однорідної маси. Наступний крок: додайте 10 ст. л. борошна і розпушувач. Ретельно перемішайте. Якщо ви зробили все правильно, то тісто має вийти досить густим.

Панкейки (Фото: pexels)

На розігріту та суху пательню налийте невеликий черпак тіста, закрийте кришкою та смажте панкейки на середньому вогні. Важливо, щоб пательня була з антипригарним покриттям, адже млинці смажаться без додавання олії.

Переверніть млинець, коли його верхня частина стане пористою, але при цьому ще вологою. Кожен млинець готується не більше ніж хвилину. За традицією, млинці подають у вигляді вежі на тарілці, але ви оформлюйте порцію до свого смаку. Головне не забудьте полити їх запашним медом.

Шоколадні млинці (з бананами і ківі)

Інгредієнти:

  • Ківі – 3 шт.;
  • банани – 2 шт.;
  • холодна вода – 3/4 склянки;
  • холодне молоко – 3/4 склянки;
  • борошно пшеничне просіяне – 1 склянка;
  • яйця – 3 шт.;
  • сіль – 1/4 ч. ложки;
  • масло вершкове розтоплене – 3 ст. ложки;
  • олія для змащення сковороди;
  • какао – 1 ст. ложка;
  • сметана – 150 г;
  • цукор – 50 г.

Змішайте яйця з сіллю, додаємо воду, молоко, борошно, какао і розтоплене масло. Знову добре перемішайте, щоб не було грудочок. Смажте млинці з двох боків.

Паралельно підготуйте фрукти: почистьте ківі і банан очистити, наріжте їх довгими соломинками.

Збийте сметану з цукром та змастіть цією масою млинці. Усередину поставте ківі та банан та загорніть млинець.

1