Мавр зробив свою справу: чому звільнили Фокіна

Офіс президента вкотре вирішив проблему, яку сам собі створив
Ексклюзив
Мавр зробив свою справу: чому звільнили Фокіна
Вітольд Фокін
30 Вересня 2020, 17:34
читать на русском

Минуло трохи більше місяця з моменту, коли президент Володимир Зеленський призначив колишнього прем’єр-міністра Вітольда Фокіна першим заступником голови української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ), а в Офісі президента вже вирішили видати інший указ – про його звільнення. Цьому передували численні скандали та сумнівні заяви самого Фокіна. Детальніше про причини такого швидкого звільнення, - у матеріалі "Парламент.UA".

Підприємлива онука

Експрем’єра Вітольда Фокіна призначили у ТКГ майже одразу після призначення головою делегації колишнього президента України Леоніда Кравчука у серпні 2020 року. Тоді це призначення спочатку видалось жартом, адже у мережі можна було знайти декілька антиукраїнських заяв пана Фокіна, та і великого досвіду переговірника він не мав. Але в Офісі президента тоді не під запис розповідали, що призначення Фокіна було умовою як Кравчука, так і російської сторони.

Ми обговорювали список десь із дев’яти осіб, але їм ніхто не підходив, тому після узгодження із Кравчуком було прийняте таке рішення, - розповідали співрозмовники, наближені до процесу.

Але потім виник скандал через те, що онука Вітольда Павловича співачка Маша Фокіна розповіла, що це саме вона познайомила свого дідуся з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, якого в інтерв’ю назвала "Андрюшою".

Я сама познайомила дідуся з Єрмаком, це мій друг, і це було наше рішення, щоб дідусь почав займатись цим, - коментувала Фокіна.

Така заява підняла хвилю обурення у суспільстві, а Офіс президента публічно ніяк не коментував це кадрове рішення.

"Повстанці Донбасу" і початок кінця

Але ще більший скандал спричинили заяви самого Фокіна, на думку якого треба було голосувати за особливий статус Донбасу.

"Щоб припинити війну і зберегти життя бійців і командирів, моя позиція - треба оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а найкраще - Донбасу", - розповідав він виданню "Страна". Після таких заяв розпочалась хвиля вимог, здебільшого від опозиційних депутатів, про звільнення Фокіна з ТКГ.

Депутатка від "Голосу" Соломія Бобровська згодом підготувала запит про відкликання Фокіна з делегації, під яким підписалися представники всіх фракцій та груп, окрім "Опозиційної платформи - За життя". Депутати також викликали Фокіна на засідання комітету з держбудівництва, але він прийшов тільки з другої спроби. І його виступ на комітеті став фінальним акордом перед відставкою.

На засіданні він, зокрема, заявив, що вважає, що проти України ведуть війну найманці з 30-ти країн світу, і в цьому переліку не назвав Росію. На прямі питання від депутатів про участь РФ у збройному конфлікті відповів, що "немає ніякого підтвердження, що йде війна між РФ і Україною". Також Вітольд Фокін знову висловився щодо амністії, яка передбачена Мінськими домовленостями і про вибори на Донбасі. Це все стало початком процесу його звільнення. Ввечері вівторка, 29 вересня, Андрій Єрмак у своєму Facebook написав, що його особиста позиція полягає в тому, що Фокін має піти зі свого поста.

Як розповіли джерела "Парламент.UA", це питання вирішувалось зранку середи в Офісі президента, зокрема, готувалась заява президента щодо відставки Фокіна. Зрештою, близько 12-ї години, вийшов указ за підписом Володимира Зеленського, у якому він звільнив Фокіна від обов’язків першого заступника голови делегації.

"Президент констатував, що Вітольд Фокін відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей нашої держави", - сказано у заяві.

Подібне звільнення – це обов’язковий інструмент для людей, які так і не зрозуміли свою роль і місце у настільки важливому і складному переговорному процесі і які не можуть правильно інтерпретувати фундаментальні принципи державної політики, - прокоментував "Парламент.UA" радник голови Офісу президента Андрія Єрмака Михайло Подоляк.

Знову ті самі граблі

Цікаво те, що, як повідомляли раніше в ОПУ і підтверджували у неформальних бесідах депутати зі "Слуги народу", Фокін, як і Леонід Кравчук свої позиції та заяви ні з ким не узгоджували, і навіть не спілкувались з цього приводу з президентом. Це підтвердив сам Вітольд Павлович на засіданні комітету у вівторок, заявивши, що спілкувався тільки з Єрмаком. Через неузгодженість позицій у ЗМІ дуже часто лунали їхні дуже суперечливі заяви, які відрізнялись від слів інших членів ТКГ, наприклад, віце-прем’єра Олексія Резнікова.

Тому зараз в Офісі президента прийняли рішення поставити у ТКГ речника, який би озвучував єдину позицію її членів. Його почали шукати ще з серпня. Спочатку в Офісі під цю посаду шукали журналіста, але згодом стало лунати ім’я українського дипломата Маркіяна Лубківського, який також відповідав за проведення турніру Євро-2012, а у 2014-2015 роках був радником голови СБУ Валентина Наливайченка, а також членом його партії "Справедливість". Але офіційно це призначення поки що ніхто не коментує.

Ситуація з Фокіним черговий раз показала, що Офіс президента вкотре вирішив проблему, яку сам собі створив. А ще знову продемонстрував, що кадрові питання, навіть у таких складних процесах, як перемовини у рамках ТКГ, вирішуються за принципом "авось пронесе". Це вже проходили з призначенням шоумена Сергія Сівохо, про яке, можливо, багато хто забув, це знову сталось з Фокіним. І навряд чи в Офісі президента перед призначенням не знали про подібні погляди Фокіна і що це потім стане проблемою для них самих. І якщо вже зараз не зробити висновків, то подальші подібні призначення можуть коштувати Україні дуже дорого, і не тільки у матеріальному сенсі.

1