Мутація коронавірусу: що відомо про нові штами та чим вони небезпечні

В чому різниця між мутованими різновидами коронавірусу, які симптоми та хто "не боїться" вакцини
Ексклюзив
Мутація коронавірусу: що відомо про нові штами та чим вони небезпечні
Коронавірус, дослідження (фото: УНІАН)
31 Березня 2021, 18:23
читать на русском

Світ уже більше як рік живе з COVID-19, але вірус постійно мутує. Вчені зафіксували вже чотири штами коронавірусу: британський, південноафриканський, бразильський та фінляндський. У них різна швидкість поширення, перебіг хвороби, а деякі можуть "не боятися" й вакцини.

Українські науковці та генетики Інституту молекулярної біології НАН вважають, що досліджувати мутації коронавірусу потрібно постійно, оскільки у світі з'явилися десятки нових штамів, які можуть бути ще більш небезпечними та заразними. Крім того, вакцина проти нових штамів може бути просто не ефективною.

Про небезпеку мутованого вірусу, симптоми та перебіг хвороби читайте у матеріалі Парламент.UA.

Британський штам коронавірусу: що відомо, симптоми та перебіг

У грудня минулого року уряд Великої Британії повідомив про новий штам вірусу SARS-CoV-2. Він надзвичайно швидко поширюється країною, і зумів добратися уже до декількох країн Європи та Австралії.

Через це у Великій Британії влада запровадила жорсткий локдаун, а понад 20 країн тимчасово зупинили авіасполучення з країною. Але такі обмеження не допомогли стримати поширення "британського" штаму і він поширився в Японію, Францію, Німеччину, Канаду та інші країни.

Вчені вважають, мутація вірусу на 70% більш заразна, аніж звичайна. "Британець" агресивніший, швидше поширюється та важче переноситься людиною. Смертність при цьому штамі більша.

Вірус почав частіше вражати молодих людей від 30 років і вище, але в зоні ризику й літні люди. У більшості тяжкий перебіг хвороби. Втім, сімейні лікарі "британський" штам лікують за тим же ж протоколом, що й не мутований.

Симптоми "британця":

  • Підвищення температури;
  • Ломота в тілі;
  • Пирхота в горлі;
  • Чхання;
  • Біль в м'язах та суглобах;
  • Розлади шлунково-кишкового тракту;
  • Втрата нюху, смаку та кон'юнктивіт;
  • Свербіння шкіри.

Про наявність коронавірусу можна дізнатись за допомогою швидких тестів. Вони мають досить високу ефективність у порівнянні з тими, які були на початку. Як тест показав позитивний результат, то люди направляють на ПЛР-дослідження.

Коронавірус, тест

Коронавірус, тест Фото: Mufid Majnun on Unsplash

Експертка Львівського обласного департаменту охорони здоров’я з пульмонології Надія Рудницька заявила, що новий штам коронавірусу дає негативну динаміку на 6-7-й день. Тому тоді потрібно проводити рентгенологічні та інші дослідження:

  • аналіз крові з лейкоцитарною формулою (щоб визначити, чи переважає вірусний компонент чи бактерійний, щоб вирішити, чи застосовувати антибактеріальні препарати);
  • обстеження, щоб визначити, чи є у пацієнта схильність до тромбозу легеневої артерії;
  • обстеження на реактивний білок.

За її словами, якщо температура не знижується від жарознижувальних препаратів і підіймається через три години, потрібно негайно телефонувати до сімейного лікаря, оскільки це є приводом для госпіталізації.

Читайте також

5 березня в Україні випадково знайшли "британський" штам коронавірусу у двох пацієнтів з Івано-Франківщини, під час випробовування нових тестів на коронавірус однією з приватних фармацевтичних компаній України.

Українські науковці та генетики Інституту молекулярної біології НАН займались вивченням "британського" різновиду вірусу. Вони отримали 60 знезаражених зразків COVID-19 від Центру громадського здоров'я. За два тижні вчені дослідили 20 зразків, а в 19 з них виявили британський штам.

У двох зразках, крім "британця", були інші додаткові мутації. Вчені припустили, що комбінація модифікованих "британських" штамів спричинила третю хвилю пандемії COVID. Саме з цієї причини, люди все частіше повторно заражаються.

За словами директора Інституту Михайла Тукала, дослідження мутацій коронавірусу вони проводили за власні та спонсорські кошти. На вивчення інших зразків - коштів немає. Такі дослідження необхідно проводити постійно, оскільки вірус може мутувати, а вакцина є стане неефективною проти нових різновидів.

Коронавірус, дослідження

Коронавірус, дослідження (фото: facebook.com/lviv.adm)

Як повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, наразі "британський" штам коронавірусу на території всієї України, і більша кількість людей заражається на цей вірус. Він передається набагато швидше, скорочений його інкубаційний період і він достатньо агресивний.

Тобто велика кількість людей хворіє саме важко, дуже швидко розвивається хвороба. Більш того, змістилася по віку. Якщо раніше важкий перебіг хвороби ми бачили в людей, які були старші за 60 років, то зараз це і 40 років, і в проміжку між 30-а і 40-а роками, - сказав міністр.

Міністр стверджує, що "британський штам" поширився з західної України. Саме в Івано-Франківській області почалася дуже напружена ситуація і різке зростання хворих на коронавірус і, як наслідок, збільшилася кількість госпіталізованих.

Південноафриканський штам коронавірусу: в чому небезпека

Цей штам виявили наприкінці 2020 року у Південно-Африканській Республіці. Після цього він поширився на Європу, зокрема був виявлений у Великій Британії, Фінляндії, Франції, Ізраїлі та низці інших країн. З цієї причини країни заборонили в'їзд людям із ПАР.

"Південноафриканець" спричинив другу хвилю коронавірусу, а на початку січня в ПАР щодоби фіксували понад 21 тисяч нових хворих. Він поширюється на 50% швидше, ніж більшість інших відомих різновидів COVID-19. Ще він може "дурити" людські антитіла.

Провідний інфекціоніст США Ентоні Фаучі вважає, що південноафриканський штам є "відмінним від британського і більш агресивним".

Коронавірус, дослідження, вчений (фото: pexels)

Головний епідеміолог Південної Африки Саліма Абдулу Каріма зазначив, що новий штам легше проникає та міцніше тримається в клітинах хворого. Водночас антитіла від уже перенесеного коронавірусу є менш стійкими до нової мутації, ніж до інших.

Результати досліджень показали, що цей різновид не є більш небезпечним за інші штами. Втім, немає жодних підтверджень, що вакцини є дієвими проти нього. Але у Pfizer заявили, що їхня COVID-вакцина ефективна проти "південноафриканця".

У американській фармацевтичній компанії Moderna заявили, що їхня вакцина викликає імунну відповідь проти штамів, знайдених у Великобританії та Південній Африці. Втім, попередні лабораторні тести показали, що вакцина викликає слабшу імунну відповідь на південноафриканський штам.

Бразильський штам коронавірусу

Штам P.1, який вперше виявили у листопаді 2021 року в місті Манаус (Бразилія), 1,4-2,2 раза більш заразний, ніж інші варіанти COVID-19. Після появи штаму у місті смертність виросла на від 10 до 80 відсотків.

Як показали дослідження Оксфорда, Сан-Паула та Імперського коледжу Лондона, цей різновид здатний долати імунітет, що виробився після того, як людина перехворіла на коронавірус.

Так, зі 100 людей, які перехворіли на коронавірус у першу хвилю пандемії, від 25 до 61 можуть повторно заразитися штамом P.1.

Дослідження (фото: Pexels)

Новий мутований штам коронавірусу: де поширений та як проявляється

У лютому 2021 року в Південній Фінляндії знайшли новий штам коронавірусу, який отримав назву Fin-796H. Мутації в цьому варіанті ускладнюють виявлення хоча б в одному з рекомендованих ВООЗ ПЛР-тестів. Fin-796H має риси як британського, так і південноафриканського варіантів.

Вже у березня цей штам виявили у Німеччині в людини, що прибула з федеральної землі Саксонія, під час рутинної перевірки в аеропорту Берліна.  Ця мутацію з назвою B.1.525 також фіксували у Данії, Італії, Норвегії, але у Німеччині це випадок став першим відомим.

Південноафриканський штам E484K відрізняється тим, що гірше стримується вже виробленими антитілами до вірусу, відтак з ним пов’язані побоювання щодо ефективності вже розроблених вакцин.

Наразі немає точної інформації про те, наскільки нова мутація небезпечна та наскільки вона вже поширилася у світі.

Тестування на коронавірус

Тестування на коронавірус (фото: idnes.cz)

Яка ситуація з коронавірусом у світі та Україні

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що різновид коронавірусу VOC-202012/01, який більш відомий як "британський" штам коронавірусу, виявили уже у 130 країнах світу станом на кінець березня 2021 року. Ще у лютому його фіксували у 101 країні.

Станом на 31 березня "південноафриканський" штам, що отримав маркування 501Y.V2, лінії B.1.351, виявили ще у п'яти країнах, а загалом - у 80. У лютому таких країн було лише 55.

Різновид коронавірусу, виявлений раніше в Бразилії та Японії, який ще у лютому був зафіксований у 29 країнах, вже є у 45 державах.

Медичний працівник проводить дослідження на COVID-19 ПЛР-методом, коронавірус

Коронавірус, дослідження (фото: УНІАН)

За даними ВООЗ, вже п'ятий тиждень поспіль у всьому світі зростає кількість нових випадків захворювання на COVID-19. За останній тиждень зареєстрували 3 802 314 нових випадків. А смертність у порівнянні з минулим тижнем виросла на 5%.

Європа, Північна та Південна Америки продовжують становити майже 80% усіх випадків зараження та смертей.

Найбільше нових випадків захворювання на коронавірус зафіксовано у Бразилії (533 024 — збільшення на 5%), США (421 936 — збільшення на 13%), Індії (372 494 — збільшення на 55%), Франції (254 228 — збільшення на 24%) та Польщі (192 441 — збільшення на 27%).

Карантин, локдаун в Україні (фото: УНІАН)

В Україні станом на ранок 31 березня зафіксували рекордну з початку пандемії коронавірусу кількість померлих від коронавірусу громадян за добу. За даними Міністерства охорони здоров'я, померли 407 хворих. Водночас зросла і кількість госпіталізованих - до лікарень із коронавірусом потрапили 5 558 людей.

Загалом за добу в Україні було виявлено 11 226 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, серед нових хворих 491 дитина та 335 медпрацівників. Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Києві (1 100), Одеській (1 012), Харківській (906), Львівській (833) та Запорізькій (737) областях

1