Коронавірус в Україні: нинішня хвиля може сягнути масштабів національної катастрофи

Медики фіксують рекордну кількість хворих та померлих, а науковці прогнозують спад епідемії лише в середині травня
Ексклюзив
Коронавірус в Україні: нинішня хвиля може сягнути масштабів національної катастрофи
Хворі на коронавірус в палаті інтенсивної терапії (Фото: УНІАН)
25 Березня 2021, 15:32
читать на русском

Коронавірус в Україні набирає обертів. За даними Національної служби здоров’я, нині в Україні понад 272 тисячі активних хворих на коронавірус, загалом же від початку пандемії занедужали вже понад 1,5 мільйона українців.

Лише за минулий тиждень, за офіційними даними МОЗ, зафіксували понад 86 тисяч випадків інфікування COVID-19 (це на 26 тисяч більше ніж за попередній тиждень), з них близько 27 тисяч госпіталізовані.

Сплеск коронавірусу в Україні: що говорить статистика

Оскільки кількість госпіталізованих зростає, заповненість лікарняних ліжок стає критичною. Зокрема в Києві, за словами лікаря Сергія Дубова, заповненість ліжок вже сягає 90-100%.

Своєю чергою на офіційному порталі КМДА також публікують невтішну статистику заповненості ліжок хворими по лікарнях столиці. 

Тим часом показник госпіталізацій перевищений вже у 15  областях країни станом на 25 березня. У червоній зоні опинилися вже дев'ять регіонів: Житомирщина, Закарпаття, Івано-Франківщина, Чернівеччина, Сумщина, Одещина, Львівщина, Київщина та Київ.

У Києві та Львові впровадили локдаун, про жорсткі карантинні обмеження оголосили у Хмельницькому, Миколаєві та Дніпрі.

Окрім того, 25 березня у Мінздоров'я оприлюднили дані про найвищий показник захворюваності за весь час пандемії в Україні - 16 669 українців захворіли на коронавірус за добу. Вже третій день поспіль фіксують рекорд смертності - 362 летальних випадки за останню добу.

Ситуація з поширенням COVID-19 на території України погіршується. На нас чекає ще дуже важкий період, — заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Б’ють на сполох волонтери. Кажуть кількість звернень з проханням про кисневі концентратори б’є всі можливі рекорди. Зокрема волонтерка Леся Литвинова у своєму Фейсбуку розповіла що її особисті повідомлення забиті, а телефон червоний від дзвінків недужих, що потребують допомоги. Ще на початку минулого тижня волонтери передали тисячу кисневих концентраторів. 

Особисті забиті, телефоні червоні і ми не знаємо, що робити далі. І межа у тисячу рядків у “ковідній” видачі апаратів ненав’язливо пройдена, - написала Леся Литвинова. 

Чи впорається українська медична система з весняною хвилею коронавірусу

Своєю чергою аналітик Євген Істребін, який постійно стежить за усіма показниками захворюваності в Україні та їхньою динамікою, заявив, що країна наближається до медичного колапсу. За його словами, середня швидкість заповнення лікарень зросла до небезпечної точки. 

Я так розумію, що карантин по всій країні впроваджувати Степанов не збирається. Третій день поспіль оновлюється максимум летальних випадків, але для нього це не привід. Дуже цікаво, який рівень занепокоєння висловить президент і прем'єр, - написав у своєму Фейсбуку Євген Істребін.

Лікар-імунолог Андрій Волянський у своєму відкритому зверненні до міністра охорони здоров’я Максима Степанова заявив, що третя хвиля захворюваності в Україні - цілком прогнозована, адже епідемічний потенціал в країні ще не вичерпаний і багато людей ще мають перехворіти. Однак, на його думку, аби мінімізувати кількість жертв потрібно не дати захворіти людям з груп ризику. Тож порадив в першу чергу щеплювати саме їх.

Захворюваність дуже швидко зростає і чи впорається наша медична система - це велике питання. Я все ж таки думаю, що впорається, але це буде на межі, адже наразі заповненість ліжок уже майже максимальна у більшості регіонів. Щодо загальноукраїнського локдану… Це завжди проблема для бізнесу і економіки,  ймовірно його можна й не впроваджувати. Але основне питання в транспорті: чи припиняти роботу наземного транспорту і метро, адже зараження найчастіше відбувається у невеличких замкнених приміщеннях і насамперед у транспорті, - розповів Парламент.UA Андрій Волянський.

Читайте також

Коли відбудеться спад захворюваності

Окрім того, за словами кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України Володимира Галицького, науковці попереджали про масштабну весняну хвилю коронавірусу ще минулої осені, а на початку весни змогли навіть підрахувати масштаби в цифрах.

Ми прогнозували, що на піку епідемії на початку квітня щоденна кількість нових випадків може сягнути 40 тисяч, а щоденна кількість смертей внаслідок COVID-19 — перевищити одну тисячу. І це був ще досить оптимістичний прогноз. Він базувався на оцінках весняних хвиль в інших країнах планети. Але ці хвилі мали місце ще до появи не так давно виявлених мутацій коронавірусу, які різко підвищили його здатність поширюватись. Зокрема, британський штам VOC-202012/01 (він же – лінія B.1.1.7), є заразнішим на 30-70%. 

Намагаючись врахувати вплив більш небезпечного британського штаму, ми погіршуємо прогноз, передбачаючи, що на піку кількість нових випадків може сягнути 60 тисяч, а кількість летальних – 1,5 тисячі на добу.

При продовженні теперішнього зволікання і бездіяльності у прийнятті рішень на державному рівні нинішня хвиля COVID-19 може сягнути масштабів національної катастрофи, - розповів Володимир Галицький в ексклюзивному коментарі. 

Окрім того, науковець спрогнозував, що весняна хвиля COVID-19 досягне піку на початку квітня. З середини квітня хвиля піде на спад, який буде продовжуватись до другої половини травня. Пік смертності зазвичай на два-три тижні відстає від піка захворюваності, тому припаде на  другу половину квітня, а далі смертність теж піде на спад, доволі затяжний.

1