Науковці, які підтримали дисертацію Киви "одноголосно": хто вони

Медійний політолог, депутатка минулих скликань та власник кількох квартир та земельних ділянок
Ексклюзив
Науковці, які підтримали дисертацію Киви "одноголосно": хто вони
Народний депутат Ілля Кива (Фото: УНІАН)
28 Квітня 2021, 11:12
читать на русском

"Жомовий магнат" Ілля Кива захистив свою кандидатську дисертацію кілька дні тому, однак вітчизняний інформпростір і досі трясе від цієї звістки. І поки усі мучаться питанням чи дійсно одіозний нардеп від "ОПЗЖ" стане кандидатом наук, Парламент.UA з’ясував, хто ж допоміг Киві захистити дисертацію.

Хто допоміг Киві захистити кандидатську дисертацію

Чи ненайбільше усіх, хто почув звістку про успішний захист кандидатської Кивою, обурив факт того, що усі 13 членів комісії одностайно проголосували "за" Киву в українській науці. Попри те, що журналісти розслідувачі проаналізували усі 245 сторінок наукової праці нардепа та знайшли там серед іншого купу невідповідностей, води та посилань на джерела, яких не існує.
Хто ж ці поважні науковці, яких вразила робота Іллі Киви? На сайті Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості оприлюднили склад Спеціалізованої вченої ради. В порядку денному цієї ради й був зазначений захист дисертації Киви. Цікаво те, що до складу цієї ради входять 16 членів окрім голови, заступника та секретаря. Дванадцятеро з них - професори.

Завдяки запису трансляції захисту Киви, присутність декого з цього переліку на захисті точно можна підтвердити.


Наприклад, Олексій Валевський. У списку з сайту Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості він зазначений як провідний науковий співробітник розвитку політичної системи центру суспільних досліджень, а також там вказаний Національний інститут стратегічних досліджень.

Поверхневий пошук у мережі дає лише посилання на його наукові роботи та геть скромний шматочок інформації.

Однак, як виявилося, слід було шукати не науковця Валевського, а політичного експерта, адже саме в такій іпостасі його знає Гугл та глядачі новинних телеканалів. Адже він там досить частий гість. Останнім часом частіше відвідував ефіри каналу Kyiv.live, а раніше бував на 112 та NewsOne.

Ще один учасник захисту Киви - Анатолій Рачинський. На сайті Національної академії при президентові України зазначено, що він доктор наук з державного управління, професор. Також він завідувач кафедри публічного управління та публічної служби, має 150 наукових публікацій.


Водночас на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції є його декларація за 2017 рік, адже раніше він обіймав посаду вченого секретаря.

Тож згідно з тією декларацією він має дві квартири в Києві та дві земельні ділянки: одна на Київщині, інша - на Рівненщині. Його дружина володіла квартирою у столиці та ще двома земельними ділянками у Київській області.

Валентина Гошовська завідує кафедрою парламентаризму та політичного менеджменту в Національній академії при президентові України та очолює Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів. У сфері її наукових інтересів, як зазначено на сайті вишу, розвиток вітчизняного парламентаризму.

Окрім того, вона є авторкою і співавторкою понад 70 законопроєктів та постанов Верховної Ради. Адже серед іншого була нардепкою кількох скликань.
А на початку двотисячних була заступницею секретаря Ради Нацбезпеки України та першою заступницею Міністра оборони.

А член ради, який попросив Киву пояснити вжите ним у праці вигадане поняття та залишився задоволений анонсом майбутніх наукових творінь депутата - Микола Руженський. Про нього інформації найменше. Він професор, працює в Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості останні 27 років. Написав понад 150 наукових робіт, серед яких є й навчальні посібники для студентів.

Читайте також

Чи стане Кива кандидатом наук

Загалом же, хоч Кива і захистив кандидатську дисертацію остаточне рішення ще має затвердити Атестаційна колегія Міносвіти. За законом, на це МОН має чотири місяці. За цей час можуть проводити експертизи роботи Киви, або запросити на своє засідання самого нардепа, його наукового керівника і керівника вченої ради, яка проголосувала за надання йому наукового ступеня.

Своєю чергою заступник міністра освіти Андрій Вітренко в ефірі каналу "Україна 24" заявив, що до захисту Кивою дисертації формально претензій немає. Та додав, що МОН у цій ситуації вбачає свободу вишів. Хоча й наголосив, що поки до Міносвіти не надійшов пакет документів від Вченої ради, а рішення будуть ухвалювати лише після ретельного аналізу дисертації Киви.

Відповідно до позиції МОН, я хочу сказати, що в цьому захисті ми бачимо прояв свободи закладів вищої освіти. В автономному закладі вищої освіти функціонувала Спеціалізована вчена рада, яка своїм рішенням визнала дисертаційну роботу шановного пана такою, що відповідає формальним вимогам, які висуваються до цих дисертаційних робіт. Але хочу сказати, що від процедури захисту і до процедури підтвердження та затвердження рішення вченої ради атестаційною комісією міністерства буде ще подоланий важкий шлях, - заявив Андрій Вітренко.

Тим часом колега Киви по фракції, нардеп від "ОПЗЖ" Валерій Гнатенко також збирається захищати дисертацію. До того ж саме в Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості, а слухатиме його Вчена рада в такому ж складі. Однак, на відміну від Киви, Гнатенко захищатиме вже докторську. Захист роботи Гнатенка зазначений в порядку денному розгляду робіт на 12 травня.

1