Останній місяць світла у платіжці за 1,68 грн - що буде з тарифами

З чиєї кишені компенсують анонсоване здешевшання вартості світла в платіжці
Ексклюзив
Останній місяць світла у платіжці за 1,68 грн - що буде з тарифами
(Фото: УНІАН)
10 Серпня 2021, 19:37
читать на русском

Тарифна гойдалка. Ціни на електроенергію мали підвищити ще з липня, однак натомість навпаки анонсують можливе зниження вартості світла для українців. Тож скільки українцям доведеться заплатити за електроенергію цього місяця і хто заплатить за ймовірне зниження тарифу розбирався Парламент.UA.

З чого почалося зростання тарифів на світло

Впродовж трьох років до січня 2021 року в Україні діяв пільговий тариф на електроенергію для побутових споживачів, які витрачали менше ніж 100 кВт/год на місяць - 90 копійок. Ті ж, хто споживав понад 100 кВт/год платили за тарифом 1,68 грн.

Однак на початку цього року Кабмін скасував пільговий тариф, і відтоді кожен кВт/год вартував українцям 1,68 грн.
А в же у травні з’явилася інформація про чергове здорожчання електроенергії. Тодішній заступник міністра енергетики Юрій Бойко заявив, що електроенергія має коштувати вдвічі більше, попри утримання урядом тарифів на світло.

Як зазначив Бойко, основна частина суми у 1,68 грн за кіловат, яку нині сплачують українці, йде на розподіл та доставку електроенергії, натомість собівартість вироблення енергії не покриває.

Кінцева ціна на електричну енергію для споживачів (в тому числі – побутових) складається з безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами НЕК «Укренерго», тарифу на розподіл низьковольтними мережами операторів систем розподілу, тарифу на постачання та податків.

Наразі середня вартість електричної енергії для побутових споживачів складає близько 1,60 грн/кВт-год (з урахуванням зонного обліку), з яких лише транспортна складова (середньозважена) становить 1,51 грн/кВт-год. Таким чином, на безпосередньо електричну енергію залишається лише 9 копійок, - пояснив Бойко.

електромережі, АЕС, електростанція

(Фото: УНІАН)

Скільки українці мають платити за світло зараз

Тож уряд запланував здорожчання електроенергії з 1 липня. Планувалося, що тарифи на світло відрізнятимуться залежно від регіону. Як повідомили у Міненерго, на Київщині та Дніпропетровщині ціна коливатиметься від 2,60 до 2,96 грн. А от на Івано-Франківщині та Луганщині – від 3,70 до 4 грн за кіловат.

До цього ще всередині червня міністр енергетики Герман Галущенко анонсував презентацію нових зобов’язань щодо забезпечення електроенергією населення (ПСО). Тоді він відзначав, що вартість світла для тих, хто споживає менше 100 кВт/год буде нижчою чинного тарифу. Та додав, що таких серед побутових споживачів 40%.

Окрім того, за інформацією ЗМІ, споживачів планували розділити на чотири категорії: ті, хто витрачає до 100 кВт/год; від 100 до 300 кВт/год; від 300 до 500 кВт/год та понад 500 кВт/год.

Однак в результаті наприкінці липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що з 1 серпня ціни на світло для побутових споживачів поки не зміняться.

Разом з усіма зацікавленими сторонами ми працюємо над тим, щоб збалансувати ринок електроенергії і одночасно залишити ціни для переважної більшості українців без підвищень, – відзначив Шмигаль.

Тобто своєю постановою уряд продовжив дію спецзобов’язань (ПСО) на учасників ринку електроенергії до 1 серпня, відтак до цієї дати тариф для населення залишиться таким же - 1,68 грн за кВт/год.

Як та коли зростуть ціни на світло

Однак таке рішення уряду геть не означає що ціни на світло залишаться стабільними. Прессекретар президента Зеленського Сергій Никифоров розповів, що відповідно до рішення Ради національної безпеки й оборони, яке ухвалили минулого тижня, уряд і НКРЕКП нині вирішують - якою має бути система оплати за електроенергію. І вже до Дня незалежності мають оприлюднити нову тарифну сітку.

РНБО на це виділила певний час. Думаю, що до Дня Незалежності, можливо раніше, побачимо, хто й скільки має платити. Але ключове: різкого зростання тарифів ми не побачимо. Це те, на чому я хочу наголосити, - заявив Нікіфоров на брифінгу.

Своєю чергою ексміністерка енергетики Ольга Буславець у своєму Фейсбуку заявила, що уряд готує постанову, що передбачає зниження ціни не електроенергію для всіх категорій побутових споживачів. Відтак вартість світла становитиме 1,44 грн за кВт/год. Окрім того, додала, що діяти такі тарифи почнуть з 1 жовтня 2021 року.

Також ексочільниця Міненерго наголосила на ризиках такого рішення, зокрема скороченні витрат на ремонт мереж, що призведе до зростання кількості та масштабності аварійних відключень споживачів. А також відзначила, що необґрунтоване зниження ціни на електроенергію для побутових споживачів несе загрозу зростання вартості світла для промисловості, а отже – ціни товарів та послуг.

Нескладний розрахунок показує, що при 40 млрд кВтгод споживання електроенергії побутовими споживачами протягом року, дефіцит коштів, що виникне від зниження ціни на електроенергію на 24 копійки, складе 9,6 млрд грн. Покриватиметься цей дефіцит в новому ПСО за рахунок операторів систем розподілу.
Чим це загрожує? А тим, що відбудеться підвищення тарифу, а отже – і кінцевої ціни на електроенергію для непобутових споживачів.

Таким чином, зекономивши середньостатично 40 грн на місяць, населення значно більшу суму заплатить за дорожчі товари та послуги, - наголосила Буславець.

Втім відзначу що відповідну постанову уряду наразі офіційно не оприлюднили.

Чи залишиться ціна на світло стабільною

Експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук в коментарі Парламент.UA відзначив, що передумов для зниження тарифу на ринку електроенергії немає. А рішення про зниження ціни має суто політичний характер. Втім заспокоїв, зниження тарифів, не означає, що грошей на ремонт електромереж геть не буде.

Думаю, що йшлося про можливість дострокових виборів і Зеленського переконували, що, мовляв, давайте понизимо тарифи і всі будуть дуже щасливі, а ми це подамо як перемогу влади. Однак буде це тільки до кінця опалювального сезону.

Тож якщо ціна буде знижена її доведеться підвищувати вже з квітня наступного року.

Також зазначу, що не зовсім заберуть всі гроші з ремонтів. Кошти звідти дійсно виділять. Але з іншого боку підприємства вже отримали інструмент для того, щоб залучати кошти за рахунок стимулюючого тарифоутворення. Відповідно у них ці гроші на ремонти будуть у будь-якому разі, - наголосив Юрій Корольчук.

1