Тарифи на світло зростуть від трьох до десяти разів

Чому раніше електроенергія коштувала дешевше, а тепер буде тільки дорожчати
Ексклюзив
Тарифи на світло зростуть від трьох до десяти разів
(Фото: УНІАН)
31 Травня 2021, 10:58
читать на русском

Від 1 липня ціна електроенергії може зрости вдвічі. Окрім того, у різних регіонах країни тариф на світло буде різним. Ба більше, експерти застерігають, що це далеко не останнє здорожчання. Чому вартість електроенергії зростає, скільки українцям доведеться викласти за комірне та наскільки дорогим може стати світло з’ясували у Парламент.UA.

Чому електроенергія може здорожчати з 1 липня

Цього місяця заступник міністра енергетики Юрій Бойко, якого вже встигли звільнити, заявив що електроенергія має коштувати вдвічі більше, попри те, що уряд своїми обмеженнями утримував тарифи на електроенергію. Адже основна частина суми у 1,68 грн за кіловат, яку нині сплачують українці, йде на розподіл та доставку електроенергії, а залишок аж ніяк не покриває собівартість вироблення енергії.

Кінцева ціна на електричну енергію для споживачів (в тому числі – побутових) складається з безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами НЕК «Укренерго», тарифу на розподіл низьковольтними мережами операторів систем розподілу, тарифу на постачання та податків.

Наразі середня вартість електричної енергії для побутових споживачів складає близько 1,60 грн/кВт-год (з урахуванням зонного обліку), з яких лише транспортна складова (середньозважена) становить 1,51 грн/кВт-год. Таким чином, на безпосередньо електричну енергію залишається лише 9 копійок, - пояснив Бойко.

В результаті уряд таки планує підвищити тарифи на світло з 1 липня, хоча офіційно постанову ще не ухвалили.

Як змінилися тарифи на світло за останні роки

До кінця 2020 економні українці, що витрачали менше ніж 100 кВт/год платили за пільговим тарифом. У 2014 році це було менш як 31 копійка, а ті, хто споживав вже понад 100 кВт/год сплачували за тарифом трохи більше ніж 41 копійку. Наступного року тарифи на світло зросли двічі і в результаті за 100 кВт/год довелося вже віддавати 45 копійок, а за споживання більшої кількості електроенергії - майже 79 копійок. У 2016 ціна за пільговим тарифом складала 57 копійок, а за звичайним - 99 копійок. Ще за рік 100 кВт/год ставали у 90 копійок, а більше - у 1,68 грн.

Такі ціни на світло протрималися впродовж ще двох років. Однак від січня 2021 року Кабмін вирішив скасувати пільговий тариф, і відтепер кожен кВт/год обходився у 1,68.

Пільговий тариф намагалися повернути у квітні цьогоріч, однак парламентарі провалили голосування відповідного проєкту постанови.

Скільки коштуватиме електроенергія після здорожчання

Орієнтовна ціна, яку доведеться платити після 1 липня відрізнятиметься залежно від регіону. Як повідомили у Міненерго, на Київщині та Дніпропетровщині ціна коливатиметься від 2,60 до 2,96 грн. А от на Івано-Франківщині та Луганщині – від 3,70 до 4 грн за кіловат.

Окрім того, за інформацією LIGA.net, НКРЕКП розробило для Кабміну план поетапного збільшення цін на електроенергію до 2023 року, аби здорожчання не було таким радикальним одразу. Суть плану полягає у щорічному збільшенні вартості електроенергії на 30%.

світло

(Фото: УНІАН)

Це подорожчання не стане останнім

Експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук зазначив, що нині саме Атомні електростанції переважно постачають електроенергію для населення. Їм потрібні гроші, аби планувати ремонти блоків АЕС, а взяти кошти на усі роботи вони можуть тільки з тарифу, який платить споживач. Реальна собівартість електроенергії, за його словами, нині у них 70-80 копійок. У той час як від чинного тарифу вони отримують до 10 копійок. Тож здорожчання електроенергії, на його думку, обґрунтоване. Ба більше, вона ростиме й надалі.

Ціна буде коливатись, як і казав Бойко, якого звільнили з Міненерго, від 2,5 до 4 гривень. І це тільки поки що, далі вона буде ще збільшуватися. Думаю десь 2025 року дійдуть параметри до 6 гривень за кіловат. Тож доведеться рухатися у бік підвищення цін, - відзначив Юрій Корольчук.

Читайте також

Своєю чергою експерти енергетичного ринку прогнозують навіть більш масштабне здорожчання цін на світло - до 10 разів. Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко порівняв ринок газу та електроенергії та пояснив, що через економічно необґрунтовані тарифи Україна може зіткнутися з енергетичною кризою.

На ринку газу ми пройшли те саме. Спочатку тарифи були низькі, а потім "пружина" зірвалася, і тарифи зросли вдесятеро. Те саме буде і з електроенергією: чим більше стримувати тарифи, тим сильнішим буде удар по населенню.

Закони економіки не обдуриш. Можна не підвищувати ціни, такий варіант існує. Їх можна стримувати, але тоді потрібно прямо сказати, що у нас виникнуть серйозні ризики по інфраструктурі, дефіцит електроенергії в зимовий період, ризики віялових відключень, - відзначив Володимир Омельченко.

1