Ціна на електроенергію для українців може зрости в десять разів – експерт

Якщо ціну на електрику не підвищать, українці матимуть взимку віялові відключення
Важливо
Ціна на електроенергію для українців може зрости в десять разів – експерт
лампа, електроенергія (Фото: pixabay)
17 Травня 2021, 19:54
читать на русском

Експерти енергетичного ринку прогнозують, що тарифи на електроенергію для населення можуть вирости у десять разів, інакше країну чекає енергетична криза.

Про це в коментарі УНІАН сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

На ринку газу ми пройшли те саме. Спочатку тарифи були низькі, а потім "пружина" зірвалася, і тарифи зросли в 10 разів. Те саме буде і з електроенергією: чим більше стримувати тарифи, тим сильнішим буде удар по населенню. Закони економіки не обдуриш, - пояснив експерт.

Омельченко вважає, що через економічно не обґрунтовані тарифи рано чи пізно Україна зіткнеться з енергетичною кризою.

Можна не підвищувати ціни, такий варіант існує. Їх можна стримувати, але тоді потрібно прямо сказати, що у нас виникнуть серйозні ризики по інфраструктурі, дефіцит електроенергії в зимовий період, ризики віялових відключень, - вважає Омельченко.

Він зазначив, що через недоотримання прибутку в енергетичних компаній не буде можливості закуповувати паливо, проводити вчасно ремонт та модернізацію електростанцій.

Підсядемо на імпорт, а це тільки з Росії, і це політично величезні ризики, - додав він.

Експерт вважає, що підвищення тарифів для населення збільшить обсяг інвестицій в національну енергетичну інфраструктуру.

Читайте також

На думку Омельченка, яким буде ринковий тариф для населення - покаже тільки ринок. Але разом з тим ціни будуть серйозно відрізнятися в залежності від регіону країни.

Це як з тарифами облгазів. Нацкомісія з тарифів затверджує ставки для кожного обленерго. Залежно від регіону, протяжності та зношеності мереж вартість розподілу електрики буде сильно відрізнятися, може, навіть у два рази. Відповідно, різними будуть кінцеві тарифи на світло для домогосподарств, - пояснив він.


Контекст. 28 квітня глава уряду Денис Шмигаль наголосив, що до 30 червня 2021 року ціна на електроенергію для населення становитиме 1,68 грн за кВт/год.

Аналітики ринку енергоресурсів прогнозують, що в Україні можуть зрости тарифи на електроенергію при значному споживанні ресурсу від 1,68 до 2,5 грн за кВт год.

Міністерство енергетики підрахувало, що ринкова ціна електроенергії для населення має зрости до 2,6 – 4,0 грн залежно від регіону України.

1