Престижний та жахливий "Монстр на Подолі": знести чи узаконити

Чим завершиться судова тяганина навколо скандальної забудови у столиці
Ексклюзив
Престижний та жахливий "Монстр на Подолі": знести чи узаконити
(Фото з відкритих джерел)
12 Липня 2021, 16:50
читать на русском

Житловий комплекс "Поділ престиж", більше відомий як "Монстр на Подолі", таки можуть визнати готовим до експлуатації. Судова тяганина навколо цієї новобудови тягнеться останні сім років. Чому скандальну забудову досі не знесли та чи дійсно її незабаром зможуть остаточно узаконити розбирався Парламент.UA.

"Монстр на Подолі" на шляху до введення в експлуатацію

Черговий виток у справі забудови на столичній вулиці Верхній Вал, яку охрестили "Подільським Монстром", стався у червні цьогоріч. Ще з 2014 року Київрада через суд намагається змусити забудовника знести чотири поверхи надбудови, через які будівля перевищує допустиму поверховість забудови історичної частини міста.

Минулого місяця Північний апеляційний господарський суд, скасував заходи забезпечення позову Київради, зокрема й заборону на введення в експлуатацію 12-поверхового будинку. І в результаті судової тяганини, у липні цьогоріч Верховний Суд частково задовольнив позов девелопера "Поділ престиж" і зобов'язав ДАБІ видати сертифікат готовності для житлового комплексу. Суд встановив, що "компанія зробила все необхідне для отримання сертифіката", а ДАБІ відмовляло у видачі документа незаконно.

Обставини, встановлені судами в цій справі, передбачають тільки один варіант правомірної поведінки суб'єкта владних повноважень – прийняття рішення про видачу позивачеві сертифіката, – йдеться в рішенні суду.

Також нагадаю, що рішення Верховного Суду не підлягає оскарженню. А відповідно до закону "Про регулювання містобудівної діяльності", відразу після видачі такого сертифіката будівлю мають прийняти в експлуатацію.

Монстр на Подолі

(Фото: Tymchenko Mykola)

Своєю чергою у КМДА заявили, попри рішення суду вважають за неможливе ввести в експлуатацію 12-поверховий "будинок-монстр" на Подолі. Оскільки для цього бракує базового компонента: станом на сьогодні забудовник не має у власності або користуванні земельну ділянку.

Видача сертифіката готовності до експлуатації може кваліфікуватися як перевищення службових повноважень тими особами, які здійснять це, що є кримінальним правопорушенням. Наша позиція незмінна - поверховість цього одоробла має бути приведена до первинних показників, - заявив заступник голови КМДА, секретар Київради Володимир Бондаренко.

Окрім того, днями Київрада звернулась до Кабміну та Державної архітектурно-будівельної інспекції із закликом не допустити введення в експлуатацію "Подільського монстра".

Земельна ділянка розташована в Центральному історичному ареалі міста, в археологічній та архітектурній зонах. Міська влада продовжує відстоювати позицію громади, саме тому ми звернулися до Кабінету Міністрів України та Державної архітектурно-будівельної інспекції України з метою недопущення експлуатації цієї будівлі, - відзначив Бондаренко.

Також міська влада пообіцяла оскаржити судове рішення про зняття заборони на введення в експлуатацію ЖК "Поділ Престиж".

Здолати "Подільського монстра" вже неодноразово обіцяв і сам мер столиці Віталій Кличко. Зокрема ще у 2017 обмежився лише обіцянкою зменшити поверховість будівлі. А рік потому взагалі заявив, що забудову незабаром демонтують.

Багато будинків ми відразу зносимо, знаючи, що вони не мають документів, а йде будівництво самовільне. Просто приїжджаємо і зрізаємо сваї. І найближчим часом, я думаю, що будівля на Подолі, яка "монстр на Подолі", яка суди вже практично всі інстанції пройдені, ми будемо йти так само - демонтажем, це буде показником для інших, хто порушує всі закони, - наголосив тоді міський голова Києва Віталій Кличко.

Своєю чергою архітектор, власник бюро "ZOTOV & CO", засновник платформи "СANactions" Віктор Зотов наголошує, що будівля не лише псує естетичний вигляд історичної частини міста, а й створює надмірне навантаження на інженерні мережі.

Очевидно, що поверховість цієї будівлі втричі вища за середню на Подолі. Також зрозуміло й те, що цей об’єкт погіршить становище із заторами, однак річ не лише в цьому. Адже можна зробити й більш щільну забудову, не порушуючи ансамблеву цілісність Поділу.

Київ - це місто, де проживає кілька мільйонів людей, але я не бачив навіть жодних планів чи програм щодо заміни інженерних мереж, які будувалися в 50-80ті роки. Вони вже відслужили своє і руйнуються.

Це стосується не лише цієї будівлі: постійно відбувається неконтрольоване надущільнення, без жодного комунікаційного та інженерного підґрунтя. Кожен рік становище лише погіршується, тому в результаті кожен з мешканців столиці матиме проблеми з інженерними мережами, - заявив Зотов.

Читайте також

Судова тяганина навколо зведення "Монстра на Подолі"

Історія "Монстра на Подолі" почалася ще далекого 2005 року. Тоді Київська міська держадміністрація здала земельну ділянку на вулиці Верхній Вал в оренду на 5 років з можливістю продовження для побудови офісно-житлового комплексу. Орендарем стала будівельна компанія "Пателі Лізинг".

Спершу проєкт комплексу передбачав 8 поверхів, оскільки в історичній частині Подолу не можна зводити будівлі вище 27 метрів.

У 2010 році термін оренди земельної ділянки автоматично подовжили, а ще за два роки "Пателі Лізинг" отримали дозвіл на будівництво.

Два роки потому, у 2014 році замість 8 поверхової будівлі у серці історичного Подолу виріс 12-поверховий архітектурний монстр заввишки майже 40 метрів - ЖК "Поділ Престиж". Як з’ясувалося, роком раніше Державна архітектурно-будівельна інспекція зареєструвала зміну даних у виданому раніше дозволі на будівництво в частині коригування проєктної документації, дозволивши накинути зверху комплексу ще чотири поверхи.

Монстр на Подолі

(Фото з відкритих дверей)

В результаті того ж 2014 року, вочевидь зрештою помітивши додаткові поверхи, Київрада подала на забудовника позов до Господарського суду Києва. Вимагали знести надбудовані поверхи, за їхніми заявами, зведені з відхиленням від проєктної документації. Окрім того, Київрада відмовила "Пателі Лізинг" в продовженні оренди земельної ділянки, а також зобов'язала привести будівлю у відповідність до проєктних норм та архітектурно-будівельних вимог.

Тоді ж у 2015-ому столичний Господарський суд ухвалив заходи до забезпечення позову Київради. Зокрема заборонив ДАБІ видавати документи про готовність цього будинку до експлуатації.

Також суд призначив комплексну будівельно-технічну експертизу, яку проводив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз. У 2017 вони оприлюднили результати. Як тоді заявила депутатка Київради Ольга Балицька, експертиза визнала забудову незаконною та показала, що ліквідація або частковий демонтаж будівлі технічно можливий.

Тепер, після років боротьби, абсолютно законними методами ми домоглися визнання незаконності цього будівництва. Це має стати гарною наукою для всіх недобросовісних забудовників, які звикли йти "по-бєспрєдєлу" і нахабно вважати, що якщо вже збудував, ніхто нічого не зробить, – заявила Балицька.

З рештою перевірило скандальну новобудову і сама ДАБІ, але лише у 2017. У відомстві встановили, що проєктна документація на будівництво розроблена (відкорегована) без отримання вихідних даних на проєктування. Відтак зафіксували порушення законів "Про регулювання містобудівної діяльності" та "Про архітектурну діяльність".

За результатами цієї перевірки у 2018 році ДАБІ анулювала дозвіл на виконання будівельних робіт. Однак вже наступного року забудовник "Пателі Лізинг" подав судовий позов через заборону будівництва, яку зрештою задовольнили і їм знову дозволили виконувати будівельні роботи.
Причиною стали істотні порушення процедура проведення перевірки ДАБІ, зокрема й те, що закінчення перевірки ДАБІ не підтвердила жодним документом. Окрім того, суд визнав, що припис про усунення порушення вимог законодавства не складався і не направлявся до "Пателі Лізинг", через що вони начебто не могли їх усунути.

Монстр на Подолі

(Фото з відкритих джерел)

Однак того ж 2019 року столичний Господарський суд задовольнив позов Київради та зобов'язав забудовника знести чотири верхні поверхи будинку. Ба більше, суд визнав, що будівля зводилася без вихідних даних і дозволів на будівельні роботи, з порушенням державних будівельних норм та інших державних стандартів з питань будівництва та всупереч висновкам експертизи.

Попри все торік Північний апеляційний господарський суд скасував рішення про зобов’язання знести надбудовані поверхи "монстра на Подолі" і провадження у справі закрив. Та відповідно скасував заходи забезпечення позову, вжиті від 2015 року у цій справі - заборону ДАБІ видавати документи про готовність до експлуатації. Однак з рештою у січні цьогоріч ухвалу цієї апеляції оскаржили у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду, який відправив справу на продовження розгляду.

Відтак уся судова тяганина з "Монстром на Подолі" лише триватиме. Адже розгляд справи у частині спроби зобов'язати забудовника знести додаткові поверхи має початися наново. Інша частина провадження щодо дозволу на введення в експлуатацію також ще не завершена. Оскільки КМДА подаватиме апеляцію на рішення, яким ДАБІ зобов'язали видати "Пателі Лізинг" сертифікат готовності.

1