Росія відводить війська: чи є загроза наступу

Експерти не надто оптимістичні щодо планів Путіна
Ексклюзив
Росія відводить війська: чи є загроза наступу
Російські військові (фото: REUTERS/Pavel Rebrov )
27 Квітня 2021, 18:56
читать на русском

Ключовою темою світової та української політики упродовж останнього місяця стала концентрація безпрецедентної із 2014-2015 років кількості російських військ і бойової техніки в окупованому Криму та біля україно-російського кордону. Офіційна влада Кремля пояснювала такі дії проведенням "планових навчань".

Однак масштаб скупчення сил противника вперше за останні роки змушував політиків та експертів попереджати про реальну загрозу нового повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну. Сполучені Штати Америки та лідери країн Євросоюзу неодноразово висловлювали занепокоєння та закликали Росію відвести війська. У питанні розбирався Парламент.UA.

Перекидання Росією в окупований Крим самохідних артилерійських установок, бронетранспортерів та військових вантажівок. Відео із соцмереж.

Скільки військ стягнула Росія

Росія перекинула 15 суден Каспійської флотилії в Чорне море, в окупований Сімферополь - бійців 76-ї десантно-штурмової дивізії, які відомі як "псковські десантники", і залучила до військових навчань 10 тисяч солдатів і 40 бойових кораблів.

В окупованому Криму були зосереджені радіотехнічний полк, більше 50 штурмових літаків Су-25СМ3 та велику кількість винищувачів Су-30.

Фото: супутникові знімки російських військ (wsj.com)

Росія перекинула на півострів повітряно-десантні війська, механізовані і бронетанкові частини, бойові вертольоти, розвідувальні БПЛА, засоби радіоелектронної боротьби та військовий госпіталь.

Під Воронежом зафіксували великий табір російських військових за 250 кілометрів від кордону з Луганською областю. Ще один табір розташований на південь від Острогозька, що за 150 кілометрів від кордону з Україною.

Російські війська

Російські війська (фото: Twitter. maxar)

Також угруповання армії РФ зосереджене на території Брянської області, на межі із Чернігівщиною. За даними української розвідки, до кінця квітня Росія могла розгорнути 56 батальйонних тактичних груп, що становить 110 тис. осіб, 350 літаків, 250 гелікоптерів, 40 бойових кораблів.

За інформацією глави дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля, Росія зосередила на кордонах з Україною понад 150 тисяч російських військ.

Щоб уявити масштаб стягнення російських військ на кордоні Україні Парламент.UA підготував карту їхнього розташування.

Карта російських військ (Парламент.UA)

Загроза наступу залишається?

В Україні та світі із напругою очікували на щорічне послання президента РФ Володимира Путіна Федеральним зборам 22 квітня, під час якого, як припускали експерти, він міг оголосити про введення військ в Україну або приєднання до Росії тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Втім, російський диктатор у своєму посланні жодного разу не згадав про Донбас і про Україну, але озвучив кілька завуальованих погроз.

Читайте також

Того ж дня, 22 квітня Міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив із 23 квітня почати відведення військ, які були зосереджені біля кордонів з Україною і в окупованому Криму. 23 квітня у Міноборони РФ заявили, що почали повертати війська з навчань в окупованому Криму "в пункти постійної дислокації".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на тлі новин про відведення російських військ закликав зарубіжних партнерів не втрачати пильність. Він стверджує, що такий крок РФ не зупиняє ні ескалацію, ні конфлікт в цілому.

Президент Зеленський заявив, що після відведення російських військ від кордону Україна залишається напоготові до можливої агресії.

Водночас у Державному департаменті США не виключають, що заяви про відведення російських військ поки що залишаються лише словами, і очікують від Кремля конкретних дій.

Ми чули слова, але чого ми очікуємо, це дії. Сполучені Штати продовжуватимуть спостерігати за ситуацією у тісній координації з українськими та іншими партнерами і союзниками, – заявив речник Держдепу Нед Прайс.

Журналіст і публіцист Віталій Портников зазначає, що якщо перекласти повідомлення керівника російського військового відомства зрозумілою мовою, це означає, що зменшується концентрація російських військ на українсько-російському кордоні і зменшується загроза воєнної небезпеки. Однак Портников звертає увагу, що Сергій Шойгу зробив цю заяву, перебуваючи в окупованому Криму під час проведення безпрецедентних військових навчань.

Це означає, що шантаж Росії не припиняється, він просто змінюється за місцем дислокації російських військ, - стверджує Портников.

Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team після заяви російського міністра оприлюднила розслідування, в якому наголосила, що попри відведення військ Росії від кордонів, загроза повномасштабного вторгнення в Україну залишається більш ніж реальною, оскільки перекидання і зосередження військ до кордонів України продовжується.

Аналітики зазначають, що згідно із наказом, війська РФ повинні повернутися в місця постійної дислокації менше, ніж за 10 днів. Але при цьому перекидання військ до окупованого Криму і до кордону з Україною тривало майже місяць. Крім того, військова техніка 41-ї армії на базі під Воронежем залишиться там до проведення навчань "Захід-2021", які відбудуться восени цього року.

А особовий склад 41-ї армії можна повернути на базу протягом декількох днів. Вони також нагадують, що 2014 року Кремль теж заявляв про відведення військ, однак в серпні 2014 відбулася пряма інтервенція російських військ в Україну.

Що кажуть експерти про відведення військ

Насправді ми маємо розуміти, що оголошення відведення і саме відведення - це поки що не тотожне, ми маємо це побачити на супутникових даних. Але тим не менш, це позитивна інформація, - заявив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

За його словами, це не означає, що капітально знижується ризик ескалації протягом цього літнього сезону аж до кінця вересня, коли відбудуться навчання 2021 з Білоруссю.

Просто Російська Федерація таким чином показала, що вона може за місяць організувати повномасштабне вторгнення, і водночас готова сісти за стіл переговорів. Тому це була дійсно така "гра м’язами", яка водночас у разі необачного і певного імпульсивного стану головнокомандувача РФ могла перетворитися у початок конфлікту. На щастя, цього не відбулося. Те, що перемовний процес на сьогодні має потенціал до відновлення - це вже добре, - додав Чаленко.

Своєю чергою, політолог, засновник центру "Ейдос" Віктор Таран вважає, що обіцянки відвести війська нічого не означають.

Росія ще з 2016 року обіцяє вивести свій контингент з Сирії, війська досі там. Тому навіть якщо вони оголосили про відвід військ, можливо когось відведуть, але значна частина залишиться. Адже мобілізація була оголошена до вересня і її ніхто не скасовував. Тож фраза про відвід - нічого не означає, - каже він.

Таран зазначив, що, окрім того, в Чорноморській акваторії залишаються кораблі Балтійської, Чорноморської та Каспійської ескадр, які нагадаю, починаючи з 25 квітня, блокують Керчинську протоку та Азовське море, вони нікуди не діваються.

Так само, залишаючись біля Одеси росіяни створюють постійну загрозу висадки десантних військ.
Відтак - це крок на публіку. Путін і надалі, за допомогою своєї сили, якою він спекулює, гратиметься у "договірняки" і шантаж з Байденом, Меркель і Макроном, - уточнив політолог.

1