Шикарний відпочинок, захмарна зарплата та підозра голові КСУ Тупицькому

Експерт вважає, що чиновники відірвані від народу через величезні зарплати
Ексклюзив
Шикарний відпочинок, захмарна зарплата та підозра голові КСУ Тупицькому
Олександр Тупицький (у центрі) Фото: УНІАН

За минулий рік голова Конституційного суду Олександр Тупицький заробив понад 3,7 мільйона гривень. І так, цього більш як достатньо, щоб відпочити на королівській віллі в Об’єднаних Арабських Еміратах. Однак така оплата праці далеко не відповідає рівню життя пересічних українців. Про те, як Тупицький потрапив у черговий скандал, чи чекало його "шоу в аеропорту" та як можна вирішити ситуацію з захмарними доходами чиновників, розбирався "Парламент.UA".

Як Тупицький відпочивав у Дубаї

10 січня видання "Цензор.нет" опублікувало фото з відпочинку глави Конституційного суду України Олександра Тупицького разом з дружиною та сином у Дубаї. Як зазначало видання, вартість добової оренди вілли в готелі Kempinski Palm Jumeirah перевищує 300 тисяч гривень.

Окрім них, фото та відео Тупицького з Дубаїв поширили й у Telegram-каналі "Карточный офис". Там наголосили, що орендована ним королівська вілла має 4 спальні та власний басейн.

"Як повідомляють автори фото, які не випадково стали свідками та слухачами кількох розмов судді: Тупицький вважає президента дурнем через введення карантину, в цілому дуже незадоволений керівництвом держави та дуже засмучений через неможливість відвідувати спортзал. Крім того, Олександр Миколайович провів на відпочинку низку зустрічей з представниками українського і російського бізнесу. Мабуть, планує придбати в Криму ще одну земельну ділянку", — підписали автори каналу.

У пресслужбі Конституційного суду підтвердили, що Тупицький разом із дружиною та сином перебував у щорічній відпустці з 6 по 13 січня. Однак у суді наголосили, що вартість пакету послуг, наданого туристичним оператором на трьох людей, становить 242 116 гривень. У вартість туру входить авіапереліт в обидва боки, проживання у двокімнатному номері готелю, дворазове харчування, трансфер, страхування та вартість туристичного обслуговування.

Дійсно, на сайті готелю Kempinski Palm Jumeirah зазначено, що оренда вілли з 2 спальнями та басейном коштує 3 825,00 AED. Наразі курс 1 AED — це 7,67 UAH. Таким чином ціна найдорожчого номеру становить 29 337,75 грн за добу в готелі Kempinski Palm Jumeirah. У перерахунку на 8 днів відпочинку сума становить 23,6 тисячі гривень.

Різні Telegram-канали та «Ліга.net» почали передруковувати фотографії та відео Тупицького без прив’язки до дати, готелю, місця і навіть континенту, де голова КСУ в трусах ходить пляжем. На неодноразові вимоги пред’явити рахунки на підтвердження сплачуваних сум по 300 тисяч гривень щоденно читачі не отримали жодного доказу. А згідно з наведеними вище цифрами з букінгу, сума є у 10 разів меншою. Тобто, був чи то умисно, чи то помилково дописаний "нулик", а визнати помилку або умисел вже начебто і не годиться "розкривачам таємниць", — прокоментував ситуацію правник Юрій Криворучко.

Він вважає, що це роблять не просто "хайпери" або створювачі «білого шуму». Таким чином, мовляв, відвертають увагу від "слуг чийогось народу", які нібито на зароблені кошти відпочивають на дорогих курортах, як то Club Prive by Rixos у Туреччині. Там з дружиною відпочивав народний депутат Микола Тищенко. До слова, станом на кінець липня 2020 року тури коштували 420-790 тисяч гривень.

Скільки заробляє голова КСУ Тупицький

У суді, де головує Тупицький, проблеми у такому відпочинку не бачать. Мовляв, такі витрати Тупицький міг собі дозволити, адже його офіційні доходи за грудень становили 433 538 гривень. Що цікаво, доходи Тупицького дійсно вражають. Не дарма торік у листопаді президент Володимир Зеленський жартома скаржився, що судді КС заробляють більше, ніж більшість громадян України, і більше, ніж він сам. Так, президентська зарплатня не змінюється щомісяця — це 28 тисяч грн або 336 тисяч на рік. Жодних надбавок і премій Володимир Зеленський не отримує.

У відповіді на інформаційний запит "Радіо Свобода" Конституційний суд повідомив, що за минулий 2020 рік Олександр Тупицький заробив понад 3,7 мільйона гривень. У середньому він отримував понад 300 тисяч гривень зарплати за місяць. Цього цілком достатньо для відпочинку у Дубаї, де помітили суддю.

Читайте також

Інформуємо, що загальна сума нарахованого доходу (винагороди судді) голови Конституційного суду України Тупицького О. М. за 2020 рік складає 3 715 035,02 гривень. Середній розмір нарахованого йому доходу (винагороди судді) у 2020 році становить 309 586,25 гривні, — повідомили у КСУ.

Журналісти також звернулися до КСУ за підтвердженням інформації щодо відпочинку Тупицького в готелі Kempinski Palm Jumeirah в Об’єднаних Арабських Еміратах. Однак там зазначили, що не знають деталей щодо відпустки судді.

Тупицький і далі працюватиме в КСУ

У жовтні 2020 року Державне бюро розслідувань порушило проти Тупицького кримінальну справу за відчуження земельної ділянки в анексованому Криму у 2018-му. Цю ділянку Тупицький не вніс у свою декларацію. Дивно, що справу порушили лише у 2020 році. Ймовірно, це провадження є елементом тиску на Тупицького з тим, щоб Конституційний суд не визнав неконституційними низку скандальних законів, ухвалених Верховною Радою, зокрема закон про ринок землі.

Саме тому Тупицький дуже хвилювався, що після прильоту в Україну в аеропорту йому мають вручити повідомлення про підозру. На думку глави КС, таким чином його вкотре "хочуть дискредитувати як суддю і голову суду".

"Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький заявляє, що йому з перевірених джерел з посиланням на Офіс президента стало відомо, що ввечері 13 січня, після повернення з родиною до Києва, в приміщенні аеропорту за участі окремих ЗМІ та громадських активістів планується проведення публічного "шоу" з інсценуванням вручення підозри", — повідомляла пресслужба суду.

Або ж його джерела помилялися, або ж прокурори вирішили відмовитися від такої ідеї й одразу ж видали спростування: Тупицький, мовляв, вже є підозрюваним, тому жодних процесуальних дій після його прильоту в аеропорту не планується. Однак голова суду так не вважає. Він наголошує, що, відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу, йому підозра не вручена, оскільки порядок вручення повідомлення про підозру має відбутися у межах належної правової процедури.

Тупицького також підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду шляхом свідомо неправдивих свідчень свідка. 28 грудня Офіс генерального прокурора направив президенту України клопотання про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці, а 29 грудня глава держави цей указ підписав.

Попри заяви Тупицького, що йому вручать підозру після повернення в Україну, в аеропорту підозру йому не вручили. Проте, як відомо, підозру йому направили поштою ще 28 грудня. Після відпочинку Тупицький повернеться до виконання обов'язків голови Конституційного суду. Указ президента щодо відсторонення Тупицького порушує Конституцію та чинне законодавство України. Це, зокрема, відзначив Конституційний суд у своїй заяві, — наголосив експерт Олександр Хмелевський.

А проте правник Юрій Криворучко наголошує, що кримінально-процесуальне законодавство України не надає право письмового повідомлення про підозру професійному судді шляхом почтового відправлення. І додає, що єдиним доказом такого відправлення були "непідтверджені твердження пресслужб Державного бюро розслідувань та Офісу президента".

"Видання президентом України цього указу фактично є протиправним втручанням у діяльність судді КС, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, що тягне за собою передбачену законом кримінальну відповідальність. А щодо самого президента має бути відкрите кримінальне провадження за карані діяння за втручання у діяльність державного діяча (стаття 344), втручання в діяльність судових органів (стаття 376) та перевищення службових повноважень (стаття 365)", — додав він.

19 січня Державне бюро розслідувань таки повідомило Тупицькому про підозру.

Захмарні доходи українських чиновників

Як пояснив кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, історія з коштовним відпочинком голови КСУ відкриває очі на важливу проблему: чому чиновники, навіть такого високого рангу як голова КСУ, отримують таку високу зарплату. Він підрахував, що оплата його праці більш як у 86 разів більша за мінімальну зарплату в Україні.

Чиновники явно відірвалися від народу. Тому вони не розуміють тих проблем, з якими стикаються пересічні громадяни України. А, отже, не варто від них чекати навіть спроб поліпшити умови життя народу. Необхідно встановити максимальне обмеження на зарплати чиновників, прив'язавши її до розміру мінімальної зарплати. Це стимулюватиме їх дбати про народ, — вважає експерт.

Хоча, для порівняння, в інших країнах заробітна плата суддів також перевищує середню по країні. Наприклад в Польщі оплата праці становить в середньому 22 600 злотих (172 тисячі гривень.) без урахування доплат, пише TVN24. Їм також нараховують кілька тисяч злотих щомісяця після виходу на пенсію.

Розв’язати проблему захмарних зарплат чиновників правник Юрій Криворучко радить шляхом скорочення зарплат та їх відсоткової прив’язки до зарплати по країні. І починати радить не з суддів, а з членів наглядових рад та керівництва державних компаній, як от "Укрпошта", "Нафтогаз", "Укроборонпром" та "Укрспецекспорт". Також він наголосив на факті підвищення утримання Офісу президента на 2021 рік на 40%.

До прикладу, у 2019 році "Нафтогаз" виплатив на зарплати та премії топменеджменту 343 млн грн. Члени правління отримали за минулий рік 117,6 млн грн. Винагорода глави правління Андрія Коболєва склала 21,2 млн грн (включає 4,6 млн грн податків і зборів). Член правління Сергій Перелома отримав торік 25,7 млн грн, Сергій Коновець — 29,9 млн грн, — зазначив експерт.

1