ДБР повідомило про підозру голові КСУ Тупицькому

Його підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя
Головне
ДБР повідомило про підозру голові КСУ Тупицькому
Олександр Тупицький (у центрі) Фото: УНІАН
19 Січня 2021, 14:01
читать на русском

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру судді та голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Зазначається, що слідчі ДБР за погодженням з в.о. Генерального прокурора повідомили про підозру судді Конституційного суду України, який здійснює адміністративні функції його голови, у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України. Зокрема йдеться про свідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від давання показань.

Суддя знехтував вимогами Конституції України та положеннями Кримінального процесуального кодексу України. Він діє з метою перешкоджання встановленню істини у кримінальному провадженні, у якому є підозрюваним.

Цей суддя (Тупицький - ред.) продовжує прибувати на робоче місце, перешкоджати установленню істини у кримінальному провадженні, наданню його підлеглими документів на запити органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

Також Тупицький (досьє Олександра Тупицького) після повідомлення про підозру імітує її невручення, не набуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце.

Секретаріат КСУ фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні, - повідомили у ДБР.

Нагадаємо, президент України (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Натомість у КСУ нагадали, що звільнення судді Конституційного суду України з посади можливе у порядку, визначеному Конституцією України. КСУ також звинуватив президента Зеленського у перевищенні повноважень та нагадав про відповідальність за це.

5 січня представники Конституційного суду України заявили, що занепокоєні указом президента України Володимира Зеленського про тимчасове відсторонення від обов'язків судді та голови КСУ Олександра Тупицького, а також назвали рішення президента "неприпустимим".

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру". 

1