КСУ: Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень

У суді заявили, що указ президента "юридично нікчемний"
Головне
КСУ: Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
30 Грудня 2020, 15:20
читать на русском

Конституційний суд України звинуватив президента Володимира Зеленського у перевищенні повноважень та нагадав про відповідальність за це.

КСУ сьогодні зібрався на позачергове засідання аби розглянути питання щодо відсторонення голови суду на вимогу указу президента.

Відповідно до рішення суду, зазначений указ виданий президентом не на основі Конституції України та не відповідає їй.

У КСУ нагадали, що Конституція України не наділяє главу держави правом "відсторонення від посади судді Конституційного суду України".

Щобільше, Конституція України взагалі не передбачає можливості відсторонення судді Конституційного суду України від посади, - зазначили у Конституційному суді.

Згідно із повідомленням КСУ, видавши указ про відсторонення Тупицького, Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень та "застосував до судді Конституційного суду України захід забезпечення кримінального провадження, який відповідно до Конституції та законів України не може бути застосовано до суддів КСУ".

Читайте також

У суді нагадали, що призначення на посаду судді здійснюється президентом України. Однак при цьому президент України не має жодного відношення до відсторонення судді від здійснення правосуддя. Тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя не охоплюється поняттям "відсторонення від посади" і є окремим видом заходів забезпечення кримінального провадження.

Отже, видавши Указ № 607/2020 від 29 грудня 2020 року, президент України вийшов за межі своїх конституційних повноважень та порушив приписи статей 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України, - наголошують у КСУ.

Також у суді назвали указ Зеленського "юридично нікчемним" і таким, що "не може підлягати виконанню":

Оскільки він виданий президентом України з перевищенням його конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності Конституційного суду України, посягає на конституційно-правовий статус судді КСУ.

КСУ зазначає, що видання Зеленським цього указу фактично є "протиправним втручанням у діяльність судді Конституційного суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, що тягне за собою передбачену законом юридичну відповідальність".

Читайте також

Виходячи з цього, суддя Конституційного суду України Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та Закону України "Про Конституційний суд України", а президент України – негайно скасувати свій указ, - наголосили у КСУ.

Нагадаємо, президент України (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Натомість у КСУ нагадали, що звільнення судді Конституційного суду України з посади можливе у порядку, визначеному Конституцією України.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

1