Судді КСУ занепокоєні указом Зеленського про відсторонення Тупицького

Відповідне рішення судді ухвалили на сьогоднішньому засідання
Головне
Судді КСУ занепокоєні указом Зеленського про відсторонення Тупицького
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
5 Січня 2021, 19:29
читать на русском

Представники Конституційного суду України занепокоєні указом президента України Володимира Зеленського про тимчасове відсторонення від обов'язків судді та голови КСУ Олександра Тупицького.

Про це повідомив відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

У вівторок, 5 січня, відбулись збори суддів КСУ, за результатами яких судді ухвалили заяву, у якій висловили своє занепокоєння ситуацією у зв'язку з виданням президентом указу "Про відсторонення від посади судді Конституційного суду України". Судді наголосили, що Конституція встановлює підстави та порядок звільнення судді КС з посади або припинення його повноважень, а суддя КС здійснює свої повноваження, керуючись Конституцією та законом про КС.

Збори суддів КС звертають увагу на неприпустимість недодержання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КС, яке унеможливить здійснення конституційного контролю з метою забезпечення верховенства Конституції, утвердження прав і свобод людини, - йдеться у заяві.

Фото: ccu.gov.ua

Фото: ccu.gov.ua

До заяви також долучили науковий висновок, у якому йдеться про те, що президент не міг спиратися на ст. 154 Кримінального процесуального кодексу, оскільки вона встановлює виключно загальні положення відсторонення від посади.

Читайте також

Нагадаємо, президент України (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Натомість у КСУ нагадали, що звільнення судді Конституційного суду України з посади можливе у порядку, визначеному Конституцією України. КСУ також звинуватив президента Зеленського у перевищенні повноважень та нагадав про відповідальність за це.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

1