Ексглава КСУ: Тупицький не має права ходити на роботу 

Шевчук прокоментував скандал з указом Зеленського про відсторонення глави КСУ
Головне
Ексглава КСУ: Тупицький не має права ходити на роботу 
Шевчук Станіслав Фото: сторінка у Фейсбук Stanislav Shevchuk
3 Січня 2021, 15:00
читать на русском

Колишній голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук прокоментував скандал з указом президента Володимира Зеленського про відсторонення керівника КСУ Олександра Тупицького.

Шевчук вважає, що голова Конституційного суду не має права приходити на роботу після його відсторонення.

Що стосується звільнення пана Тупицького — про це мова не йде, це тимчасове відсторонення від посади, як судді та як глави суду на час проведення слідчих дій, оскільки відповідно до Кримінального процесуального кодексу президент є фігурою, яка забезпечує усунення з посади осіб, які перебувають під підозрою, - сказав він в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте також

За словами Шевчука, в цілому це унікальна ситуація, коли суддя і голова суду Тупицький, якому вже висунуто підозру, продовжує працювати на посаді.

Він... не має жодних повноважень не те що скликати якесь засідання, а й приходити на роботу, — сказав він.

За словами Шевчука, необхідно почати процедуру звільнення, а не відсторонення голови КСУ.

Читайте також

Це дуже небезпечний прецедент, указ президента є чинним, і судді, які прийдуть на засідання, таким чином пошлють суспільству сигнал, що вони не визнають указ президента, — вважає ексголова КСУ.

Нагадаємо, президент України (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Натомість у КСУ нагадали, що звільнення судді Конституційного суду України з посади можливе у порядку, визначеному Конституцією України. КСУ також звинуватив президента Зеленського у перевищенні повноважень та нагадав про відповідальність за це.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

1