Тупицький не може виконувати обов'язки судді та глави КСУ - Веніславський

Голову КСУ відсторонили на два місяці
Тупицький не може виконувати обов'язки судді та глави КСУ - Веніславський
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
30 Грудня 2020, 21:33
читать на русском

Після підписання президентом Володимиром Зеленським указу від 29 грудня про відсторонення з посади глави та суді Конституційного суду України Олександра Тупицького на два місяці, суддя не має повноважень на скликання спеціального засідання Конституційного суду. Про це заявив представник президента в КСУ Федір Веніславський, передає сайт президента.

Веніславський зазначив, що від 29 грудня Тупицький вже не може виконувати повноваження судді КСУ протягом двох місяців.

Тобто він не може виконувати повноваження судді КС та його голови, а отже, і скликати спеціальне засідання, – сказав він.

За словами представника президента в КСУ, за законом про КСУ, спеціальне пленарне засідання може бути скликане виключно головою КСУ або особою, яка виконує його повноваження.

Читайте також

Пан Тупицький не має на сьогодні повноважень ні як суддя, ні як голова, який відсторонений від посади, скликати спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду, – наголосив Веніславський.

Веніславський додав, що відсторонення пана Тупицького від посади судді – це фактично вимушений крок, зроблений президентом України з метою встановлення істини під час досудового розслідування кримінальної справи».

Нагадаємо, президент України (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Натомість у КСУ нагадали, що звільнення судді Конституційного суду України з посади можливе у порядку, визначеному Конституцією України. КСУ також звинуватив президента Зеленського у перевищенні повноважень та нагадав про відповідальність за це.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".