Шоу силовиків чи необхідні слідчі дії: що соцмережі думають про обшук у Музеї Революції Гідності

Соцмережі обурені обшуками в Музеї Революції Гідності та сприйняли такі дії, як неповагу до пам'яті
Ексклюзив
Шоу силовиків чи необхідні слідчі дії: що соцмережі думають про обшук у Музеї Революції Гідності
Національний музей Революції Гідності / Facebook
19 Листопада 2020, 18:17
читать на русском

Що таке Національний музей Революції Гідності

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, офіційно створили 18 листопада 2015 року. Його віднесли до сфери управління Українського інституту пам'яті. Указом президента України від 12 квітня 2016 року Музей отримав статус національного.

Спочатку Музей виник як ініціатива ентузіастів-майданівців, музейників та активістів, які зрозуміли, що розгортання громадських протестів набуває історичного масштабу та суспільного значення. Вони збирали розповіді учасників та свідків революції, задокументовували події на фото, відео.

Так, у січні 2014 року виникла ініціатива "Музей Майдану", яка восени 2014 року об'єдналася з ініціативою Аналітичного центру pro.mova "Музей Свободи".

У лютому 2015 року музейники та активісти заснували громадську організацію "Музей Майдану", головним завданням якої стало збереження пам'яті про події та людей Майдану, зокрема шляхом збирання свідчень, документів, усних історій і предметів, охорони меморіальних місць, об'єктів.

Із січня 2014 року організація зібрала понад дві тисячі артефактів, документів, світлин та усних свідчень, провела низку виставкових проєктів в Україні й за кордоном, здійснила консультації зі світовими експертами-музейниками тощо.

Що сталось

У четвер, 19 листопада, силовики увірвалися у Національний музей Революції Гідності, аби провести обшуки.

Фахівець з комунікацій Архіву національної пам'яті Дарина Рогачук повідомила, що з 7:00 тривали обшуки також у директора музею Майдану Ігоря Пошивайла. Сам Пошивайло повідомив, що силовики вилучили носії інформації та документацію по фінансово-господарській діяльності.

Позиція правоохоронців

Слідчі підозрюють посадовців меморіального комплексу у розкраданні коштів, виділених на реконструкцію об'єкта. Досудове слідство ведеться за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

За інформацією Служби безпеки України, керівництво Музею уклало договори на майже 150 мільйонів гривень на роботи із реконструкції та благоустрою об’єктів меморіального комплексу. Підрядникам був перерахований аванс у розмірі 80% від суми договору, що склало 111 млн грн.

Правоохоронці з’ясували, що у встановлені угодами терміни роботи фактично не проводились. Натомість більшість отриманих підрядником бюджетних коштів було витрачено не на цілі, які прописані у відповідних договорах.

Позиція представників музею

Представники Музею повідомили, що за два дні до річниці Майдану слідчі СБУ та поліції увірвалися додому до генерального директора Ігоря Пошивайла, потім до офісу, щоб "знайти" документи щодо будівництва Меморіалу Небесній Сотні, доступні онлайн – на платформі публічних закупівель Prozorro.

Слідчі висувають обвинувачення в тому, що не здійснювалися роботи зі спорудження меморіалу, на які підрядник отримав фінансування. Утім – півтора року тому на початку планованих робіт їх проведення було заборонено за рішенням Печерського районного суду Києва за поданням Генеральної прокуратури! Досі арешт ділянки Генпрокуратура не зняла, а продовження робіт загрожує кримінальним покаранням, - повідомили представники музею.

Інші правоохоронні органи починають кримінальне переслідування музею за виконання рішення суду та приписів прокуратури.

Зазначається, що упродовж двох років музей системно інформує органи влади та громадськість про ситуацію, яка склалася, але на такий результат розгляду наших звернень про потребу увічнення пам'яті про Героїв Небесної Сотні ми не сподівалися.

Реакція соцмереж

Першими про обшук у Музеї Революції Гідності повідомили на сторінці у Facebook представники закладу.

Реакції у соцмережах не забарились. Користувачі одразу почали активно коментувати допис та ділитись ним на своїх сторінках.

Сам генеральний директор Ігор Пошивайло задумався, що такі дії у переддень Дня Гідності та Свободи (21 листопада - ред.), можуть бути й не випадковістю.

Загалом громадськість переконана, що дії правоохоронців свідомі та навмисні, які демонструють, що Майдан не переміг.

Працівники Музею теж не стояли осторонь, а прокоментували ситуацію з обшуками, висловлюючи хвилювання за Науковий форум, який розпочався 19 листопада.

Координатор громадського сектору Євромайдану Олег Слабоспицький заявив, що таким чином поліція та СБУ демонструє, що для них основними ворогами є українські музейники та підприємці, а не Медведчуки-Дубінські чи російські журналісти та актори, які спокійно приїжджають в Україну та насолоджуються життям.

Дехто переконаний, що це спланована акція, створена з метою дискредитувати та очорнити Музей Революції Гідності.

Представники громадськості висловили припущення, що такі дії правоохоронців - це маніакальні спроби знищити здобутки Революції Гідності, а також піар-акція портнових і подібних з метою знецінення Майдану та майданівців.

Люди, підтримуючи Музей, не забувають згадувати портнових та медведчуків.

Також були версії, що таким чином влада готується до Дня Гідності та Свободи.

Громадськість припускає, що все ж це своєрідне привітання від президента Зеленського та його команди.

Так шоу силовиків чи вже необхідні слідчі дії?

Наукова спільнота виступила проти репресій Національного музею Революції Гідності, назвавши обшук 19 листопада проявом зневаги до цінностей, за які виходили люди на Майдані. Вона впевнена, що це провокація з боку правоохоронних служб та спроба дискредитації проукраїнських сил з подальшими діями реваншу.

Науковці не можуть залишатись осторонь, тому анонсували мітинг під СБУ 20 листопада на 11:00, аби довести, що ніхто не може принижувати українські інтереси, за які виходили люди та віддавали свої життя.

Родини Героїв Небесної Сотні вважають такі дії чинної влади напередодні річниці початку Майдану свідомим та послідовним нівелюванням пам’яті про Героїв Небесної Сотні та подвиг всього українського народу під час подій 2013–2014 років. Вони впевнені, що найвище керівництво – і міністр внутрішніх справ Аваков, і президент Зеленський – знало про підготовку сьогоднішнього свавілля.

Є ще інша сторона медалі, яка підтримує обшуки. Дехто вважає, що Музей Революції Гідності вкрав навіть на 111 млн грн, а 148 млн.

Думки людей у коментарях розділились на два табори. До першого увійшли ті, хто відверто підтримує Музей, а правоохоронців називають мерзотниками. Дехто висловив припущення, що обшук - це прикриття та маневр, щоб відвернути увагу людей від інтернету на літаку Зеленського за 32,4 млн грн.

Все ж громадськість цікавиться, коли ж СБУ проведе обшук у чоловіка Венедіктової.

Другий табір - це ті, хто впевнений, що все ж у Музеї прикарманили гроші, а СБУ та поліція роблять свою роботу.

1