Скандал навколо Татарова: старі кадри Януковича у новому Офісі Зеленського

На найвищому рівні розгорівся корупційний скандал
Ексклюзив
Скандал навколо Татарова: старі кадри Януковича у новому Офісі Зеленського
Олег Татаров під час роботи в МВС

Нещодавно набула розголосу кримінальна справа, яку НАБУ довгий час веде щодо Олега Татарова. Зараз він обіймає посаду заступника голови Офісу президента, тобто є людиною з оточення Зеленського, який обіцяв, що корупції з боку "його людей" і бути не може.

Слідство вважає, що Татаров, у минулому високопосадовець державної компанії "Укрбуд", може бути причетним до хабарництва у справі щодо заволодіння 81 млн грн Нацгвардії. Однак експерти сходяться на думці, що доказів у прокурорів недостатньо та і взагалі це така собі помста від Артема Ситника. Ким же насправді є Татаров, що це за справа та які її перспективи, аналізував "Парламент.UA".

Хто такий Олег Татаров

5 серпня 2020 року на сайті Офісу президента з’явився указ про призначення заступником керівника Офісу президента Олега Татарова. Йому доручили відповідати за правоохоронну діяльність та національну безпеку. Він — люстрований чиновник із керівних органів Міністерства внутрішніх справ часів президентства Віктора Януковича. До 2014 року працював начальником Головного слідчого управління МВС України. Віктор Янукович його нагороджував як "заслуженого юриста України".

Його люстрували одним із перших. Одразу після цього він очолив юридичний департамент корпорації "Укрбуд", де обіймав посаду до 2017 року, займаючись водночас приватною адвокатською практикою. Окрім іншого, Татаров був адвокатом Андрія Портнова — першого заступника Адміністрації президента часів Януковича, та Вадима Новинського, коли тодішня Генеральна прокуратура інкримінувала тому сприяння Януковичу у 2013 році.

Читайте також

Після люстрації Татаров кілька разів намагався потрапити до влади. Зокрема, за президентства Петра Порошенка він був радником тодішнього голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Путілова, який планував призначити його першим заступником. Але після розголосу та звернення голови люстраційного комітету Єгора Соболєва до Андрія Путілова той відмовився від своїх планів.

Відповідно до декларації за 2019 рік, сім’я Олега Татарова має дві земельні ділянки на Київщині, дві квартири у Києві та чотири паркомісця для машини Mercedes-Benz 2017 року випуску. Також у нього є чотири недобудовані квартири у Києві. Основний дохід Татаров отримав від Національної академії внутрішніх справ, корпорації "Укрбуд" та компанії "Креденс", де він займався приватною адвокатською практикою.

Попри сумнівне минуле, Олег Татаров є професіоналом своєї справи, зазначає правник Юрій Криворучко. З його слів, заступник голови ОП має ґрунтовну освіту і величезний досвід роботи на посадах заступника начальника Слідчого Управління МВС, викладача, наукового працівника, адвоката, керівника великих колективів у міністерстві та малих адвокатських фірм.

Кримінальна справа щодо Татарова

Національне антикорупційне бюро довгий час розглядало справу щодо Татарова. Слідство вважає, що він як колишній високопосадовець державної компанії "Укрбуд" може бути причетним до хабарництва у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії.

За даними слідства, у 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС (нині — ГУ Нацгвардії) та забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали звести житловий комплекс. За земельну ділянку Нацгвардії мали дати 50 квартир і 30 паркомісць на Печерську. У 2016-2017 роках сторони Нацгвардії та забудовника уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовляється від квартир і паркування на Печерську, а отримує 65 квартир у будинку біля станції метро "Червоний хутір". Отримати квартири Нацгвардія мала за суму, на 81 млн грн меншу за початкову.

Ще 1 грудня слідчі НАБУ оголосили підозри іншим двом підозрюваним у цій справі. Третім підозрюваним мав стати Татаров, як казав директор НАБУ Артем Ситник. Проте оголосити йому підозру завадили дії Офісу генерального прокурора. Увечері 1 грудня 2020 року генпрокурорка Ірина Венедіктова таємно і, як стверджує НАБУ, "за відсутності будь-яких правових підстав і всупереч вимогам КПК України" змінила процесуальних керівників у цій справі. У відповідь на це НАБУ навіть відкрило кримінальне провадження через можливе незаконне втручання генпрокурорки у цю справу, заявив 25 грудня у програмі "Мокрик По Живому" виконувач обов’язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук.

У ніч на 24 грудня Офіс генпрокурора передав справу Татарова з НАБУ до Служби безпеки. У НАБУ назвали зміну підслідності "безпрецедентним в історії України втручанням у розслідування". У відомстві заявили, що закон забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, до інших органів досудового розслідування. У відомстві вважають, що в Офісі генпрокурора свідомо ухвалили незаконне рішення.

Чому відкрили справу щодо Татарова

Адвокат Юрій Криворучко вважає, що відкриття справи щодо Татарова — це була відповідь Ситника на те, що заступник голови ОП наприкінці листопада виступив з жорстокою критикою імітації діяльності НАБУ та його очільника.

Як пояснює експерт Олександр Хмелевський, в Україні досить часто виникають скандали, пов'язані з призначенням на високі державні посади сумнівних осіб. Проте варто пам'ятати, що далеко не завжди висунуті звинувачення є правдивими. Різні клани при владі ведуть боротьбу між собою і використовують у цій боротьбі правоохоронні органи. З іншого боку, через недосконалість законодавства, а подекуди і корумпованість суддів у більшості випадків вина посадовця залишається недоведеною. Тому важко сказати, чи дійсно людина вчинила злочин, чи стала жертвою наклепу конкурентів.

Влада скаржиться на дефіцит кадрів, що їм немає кого призначити на ту чи іншу посаду, тому доводиться іноді не зважати на темні сторінки в біографіях. Проте дефіцит обумовлений тим, що при владі перебувають олігархічні клани, які призначають на посади людей зі свого середовища. Людей, які мають знання та високі професійні якості, проте не пов'язані з кланами, на посади не допускають. Ту особу, яка потрапила в систему, система захищає і підтримує, оскільки звинувачення проти окремої людини псують репутацію всіх. Тому часто можна спостерігати, як чиновника, проти якого висунуті звинувачення, намагаються виправдати інші чиновники, депутати, політики, — вважає він.

Все це, мовляв, стосується також і справи Татарова. Навряд чи НАБУ має переконливі докази проти Татарова і швидше за все кримінальна справа проти нього буде закрита, як і проти багатьох інших чиновників. Варто згадати хоча б про плівки Гео Лероса та звинувачення брата керівника Андрія Єрмака Дениса у продажу державних посад. Ці історії так нічим і не закінчилися. Не виключено, що Татаров просто став жертвою кланової боротьби.

Наслідки справи проти Татарова

На захисті Татарова стоїть особисто президент Володимир Зеленський. Ще коли його призначити в інтерв'ю BBC глава держави зазначив, що при президентові Януковичу в МВС "були професіонали".

"Ви знаєте, в правоохоронних органах працювало багато різних людей за часів Януковича. Вони залишались працювати за часів Порошенка. Багато таких людей. Там були професіонали", — наголошував він.

Та і згодом вже під час розголосу цієї справи Зеленський заявив, що не вважає Татарова корупціонером. Хоча попросив його довести, що той ні чому не винен, розповів він в інтерв'ю виданню "Фокус". Хоча вимога про доведення вини суперечить презумпція невинуватості Конституції. Там передбачено: "Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду".

ОП і сам президент встали на захист (у плані моральному  і медійному) високопосадовця, який кинув виклик зовнішньому управлінню Україною. Таким чином був захищений національний суверенітет. Якщо це не було б зроблено, то всі б зрозуміли, що у нас не президент, а банальна маріонетка "Колективного Заходу", і понукати нею може будь-який детектив НАБУ, — вважає Юрій Криворучко.

А проте заступник голови ОП вирішив написати заяву про "тимчасове призупинення повноважень". Цим Татарова усунули від справ НАБУ та прокуратури, передавши ці повноваження іншому заступнику ОП Андрію Смирнову. Сам Татаров продовжує працювати в Офісі Зеленського.

Що стосується написання Татаровим заяви про призупинення повноважень, то такого юридичного терміну немає, наголошує Олександр Хмелевський. Є припинення повноважень, але таке формулювання тягне за собою звільнення з роботи. Чи збереже Татаров свою посаду, наразі залишається невідомим. Водночас останнім часом, мовляв, в ОП відбуваються кадрові перестановки, зокрема, нещодавно звільнилася з посади заступника керівника Офісу Юлія Ковалів. Тому не можна виключити також і звільнення Татарова.

Чи матиме успіх справа щодо Татарова

Експерти сходяться на думці, що справа майже не має перспектив. Мовляв, у твердженнях НАБУ закладені неправдиві відомості. Юрій Криворучко наголошує, що Татаров не є вищою посадовою особою на час підозри у вчиненні кримінального діяння. Тому справа, яку може і можна було б відкрити, не належать до підслідності НАБУ, яка займається тільки вищими посадовцями держави.

"Як і багато інших справ з причини непідготовленості, відсутності відповідної доказової бази, ця закінчиться або закриттям кримінального провадження на стадії досудового розслідування, або ще гірше — виправданням у суді. А тоді вже наступить "братська могила" для слідчої групи детективів і прокурорів. І, відповідно, всі кошти, які витратить на захист Татарова і його моральний збиток треба буде стягувати з НАБУ, тобто з податків громадян України", — наголошує правник.

Водночас Зеленський, коментуючи цю справу, вкотре наголосив, що будь-яку людину з його оточення, запідозрену в корупції, буде негайно звільнено. За півтора року, каже, він таких прикладів у себе в Офісі поки не бачив. Тож якщо раптом справа Татарова таки матиме успіх, він знову покине політику.

1