Генпрокуратура передала справу Татарова з НАБУ до СБУ: Венедіктова каже, що не причетна

НАБУ офіційно заявило про безпрецедентне в історії України втручання в розслідування
Головне
Генпрокуратура передала справу Татарова з НАБУ до СБУ: Венедіктова каже, що не причетна
Ірина Венедіктова (Фото: УНІАН)
24 Грудня 2020, 15:32
читать на русском

Заступник Генерального прокурора Олексій Симоненко передав кримінальне провадження за підозрою заступника керівника Офісу президента від Національного бюро до Служби безпеки України.

Про це йдеться в поширеній сьогодні, 24 грудня, заяві НАБУ.

Зазначено, що згадане рішення ухвалене втаємничено, без консультацій із НАБУ та САП: відповідна відмітка в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зроблена о 23:42.

Закон забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, до інших органів досудового розслідування. Таким чином Офіс Генерального прокурора свідомо ухвалив незаконне рішення, яке грубо суперечить вимогам Кримінального процесуального кодексу України, -  наголошується в заяві.

У НАБУ стверджують, що мають докази того, що Татаров причетний до хабаря за фальшиві висновки судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України.

Однак, ще 1 грудня, напередодні повідомлення йому про підозру, Генеральний прокурор таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження та за відсутності будь-яких правових підстав, змінила групу прокурорів, що відтермінувало повідомлення про підозру посадовцю на 17 днів, - йдеться в заяві НАБУ.

Крім того, сьогодні о 12:30 Вищий антикорупційний суд України мав обрати Татарову запобіжний захід. З огляду на його ключову роль у корупційній схемі, слідство клопотало про тримання під вартою з альтернативою застави у 10 млн грн. На думку НАБУ, саме для того, щоб унеможливити обрання запобіжного заходу, справу для розслідування передали СБУ, довівши цей факт до відома прокурорів САП о 9 ранку.

Додамо, що сьогодні о 12.30 Татаров прибув до ВАКС, але потім суд перенесли на 28 грудня, оскільки у ВАКС зауважили, що досі не стикалися з таким правовим прецедентом.

Тож, замість захисту інтересів держави, яка зазнала збитків через дії підозрюваного, Офіс Генерального прокурора фактично встав на його особистий захист. Такі дії повністю дискредитують орган державної влади, чия діяльність має ґрунтуватися на верховенстві права, законності та справедливості, неупередженості та об’єктивності. Всім цим ОГП знехтував заради захисту чиновника, підозрюваного у корупції, - підсумували у НАБУ.

Сама ж генпрокурорка Ірина Венедіктова в коментарі "Українській правді" заявила, що не причетна до рішення про передачу справи Татарова до СБУ.

На хід розслідування будь-якого кримінального провадження слід реагувати виключно через призму законності прийнятих процесуальних рішень. Емоції і спрага самопіару - не помічники в нашій справі. Згідно з законом я взяла відвід у питанні прийняття процесуальних рішень у провадженні (52020000000000655), більше відомому як "справа Нацгвардії або Татарова", - сказала Венедіктова.

За її словами, вона взяла відвід через суперечку про заміну групи прокурорів і процесуальні повноваження в цій справі перейшли до її заступника Олексія Симоненка.

Венедіктова також підтвердила, що підписувала апеляційну і касаційну скаргу на рішення Печерського і апеляційного судів відповідно, але "колегія суддів касаційного кримінального суду в складі ВС залишила рішення Печерського суду в силі".

Читайте також

Нагадаємо, заступника голови ОП Олега Татарова, який відповідає в ОП за роботу правоохоронних органів, називають причетним до корупційного скандалу з квартирами Нацгвардії. Ніби-то саме Татаров, який до призначення в ОП був юристом "Укрбуду", організував фальшиву експертизу щодо збитків, завданих державі та підкупив суддю, який обирав запобіжний захід нардепу Микитасю. Сам Микитась  стверджує, що Татаров також причетний до махінацій зі зміною власника "Укрбуду".

НАБУ планувало затримати Татарова, однак операцію зірвала генпрокурорка України Ірина Венедіктова (досьє Ірини Венедіктової). Пізніше у її відомстві заявили, що спотворення НАБУ реальних фактів може свідчити про намагання приховати неефективність досудових розслідувань.

14 грудня Печерський суд Києва ухвалив передати справу, одним з фігурантів якої є заступник голови Офісу президента Олег Татаров з Національного антикорупційного бюро до Державного бюро розслідувань. рішення ухвалив скандальний суддя Сергій Вовк (досьє Сергія Вовка).

18 грудня стало відомо, що виконувач обов`язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук підписав повідомлення про підозру заступнику голови Офісу президента України Олегу Татарову. Того ж дня журналіст Юрій Бутусов з посиланням на власні джерела повідомив, щоТатаров втік, щоби не отримувати підозру від НАБУ за звинуваченням у даванні хабаря у справі "Укрбуду".

1 грудня Татаров особисто прибув до НАБУ для отримання підозри про фальсифікування експертизи у справі "Укрбуду". Вийшовши з НАБУ Татаров черговий раз заявив, що справа проти нього сфальсифікована і її слід розцінювати як особисту помсту директора НАБУ Артема Ситника.

Також Татаров сказав, що інформація про те, що йому намагалися вручити підозру ще в п`ятницю є неправдивою. Мовляв, він того дня увесь час був на робочому місці і ніхто його не шукав.

22 грудня НАБУ заявило, що добиватиметься арешту Татарова з правом виходу під заставу у 10 млн грн.

Про всі деталі справи "Укрбуду", а також про причетність до махінацій з житлом заступника глави Офісу президента Олега Татарова читайте в нашому матеріалі: Справа "Укрбуду": Хто покриває корупцію в Офісі президента.

1